Siyaset

İmamoğlu Diploma Duruşmasında: Savunmaya Değil, Suçlamaya Geldim

İmamoğlu: Diploma soruşturması cumhurbaşkanlığı adaylığımı açıkladıktan sonra başlatıldı. Buna karışanlar yargılanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silivri Cezaevinde kurulu mahkeme salonunda yapılan diploma iptali davası duruşmasında, diploma soruşturulmasının, CHP’nin cumhurbaşkanı adaylığını açıklamasından sonra “siyasi bir davaya” dönüştürüldüğünü söyleyerek, hâkime “Bugün buraya suçlamaya geldim” dedi.

Diploma Suçlaması “Kumpas”

İstanbul Üniversitesinin 1990 yılında KKTC’deki Girne Amerikan Üniversitesinden İstanbul Üniversitesine kayıt naklinde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle diplomasının iptali sonrası “resmî belgede sahtecilik” iddiasıyla yargılanan İmamoğlu duruşmada şunları söyledi:
• “Bugün buraya suçlamaya geldim. Bu adaletsizliğe imza atan kişilerin bu salonlarda, adil yargı altında çatır çatır hesap vereceğinin altını çiziyorum. (…) Hukuk, iktidarın istediği şekilde işletiliyor. Adımın geçtiği tüm davalarda mahkeme heyeti değişti. Bunu sizi korumak için söylüyorum hâkim bey.
• “Bu dava Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığının engellenme davasıdır. (…) Bütün evraklarımın, bütün işlemlerimin, sunduğum tüm belgelerin sahte olmadığını ispat edersem, siz bu baskı altında bağımsız bir karar verebilecek misiniz? (…) Hâkim değiştirilerek, savcı terfi ettirilerek adalet gelmez.”
• “Türkiye’nin bütün hukukçularına sorsanız diplomam anamın ak sütü kadar helaldir. Hiçbir sahtecilik yapmadım. 19 yaşındaki Ekrem’i yargılamaya kalkan bu suçlamaları kabul etmiyorum. Buna girişenlere karşı hakkımı sonuna kadar arayacağımı da buradan ilan ediyorum.”

Değişen Hâkimler

İmamoğlu’nun İşletme diploması İstanbul Üniversitesi Rektörü Bülent Zülfikar’ın topladığı Yönetim Kurulu kararıyla, 18 Mart 2025’te iptal edilmiş, 19 Mart sabahı da İmamoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanları gözaltına alınmaya başlamıştı.
CHP lideri Özgür Özel, 19 Mart akşamından başlayarak bugüne dek haftada iki kez yapılan protesto mitinglerine başlamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu, İBB çalışanları be ilçe belediye başkanlarıyla, İBB ile iş yapan işadamları aleyhine, 11 Kasım’da “çıkar amaçlı suç örgütü” iddianamesini mahkemeye sunmuş, CHP’ye kapatma davası ihbarında bulunmuştu.
Davanın hâkimi Ali Doğan, bir önceki izleyenlerin İmamoğlu’nu alkışlamasını ve fotoğraf alınmasını engel olmaması ardından Kahramanmaraş’a atanmış yerine İstanbul 11.’inci Ceza Mahkemesi hâkimi Sinan Erdemli atanmıştı.
Anayasa’nın 101’inci maddesi, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşlarının cumhurbaşkanı adayı olabileceğini söylüyor.

YetkinReport

Recent Posts

Süreçte Barış Vicdanı Neden Eksik?

Türkiye, barış ve güvenlik meselelerini ciddi biçimde ele almayı her denediğinde aynı duvara çarpıyor: Barış…

4 saat ago

Ankara’dan SDG yoluyla PKK’ya üç ciddi uyarı: bu gidişle hava dönebilir

Suriye’de yeni rejim 8 Aralık’ta ilk yılını doldurmuşken Ankara’dan hem SDG üzerinden PKK’ya hem de…

6 saat ago

Suriye’de Şara Yönetiminin Bir Yılı: Türkiye-İsrail Gerilimi ve ABD

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş, geride tahminen 650 bin ölü ve harap olmuş bir…

20 saat ago

Türkiye–İsrail İlişkileri Kalıcı Bir Kopuşu Kaldırabilir mi?

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler belki de modern tarihin en sert dönemlerinden birinden geçiyor. Gazze’deki…

23 saat ago

Komisyon’da Öcalan Oldubittisi: İstenen Mesajı Vermedi mi?

TBMM’deki Terörsüz Türkiye Komisyonu'nun çok şey beklenen 4 Aralık oturumu, sürece ne faydası olacağı kuşkulu,…

3 gün ago

5 Aralık 1934: Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı

Türkiye, 5 Aralık 1934’te kadınların verdiği mücadelenin sonucunda  kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıdı. Fransa’dan…

3 gün ago