Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Öcalan da “Yeni Aşama” Dedi: Sonraki Hedef Anayasa

Yazar: Murat Yetkin / 27 Şubat 2026, Cuma / Oda: Siyaset

 

Çankaya Yılmaz Güney Sahnesi’nde düzenlenen toplantıya  2025 Temmuz ayında İmralı Cezaevinden tahliye edilen  Veysi Aktaş da katıldı. Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın yaptıkları konuşmaların ardından, Öcalan’ın mesajının Türkçesi Pervin Buldan, Kürtçesi ise Veysi Aktaş tarafından okundu. (Foto: demparti.org.tr)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 25 Şubat’ta TBMM Komisyon raporuyla birlikte Terörsüz Türkiye sürecinin yeni bir aşamaya geldiğini söylemişti. PKK’nın silah bırakma sürecini tamamlamasıyla Meclis de yasal sürecini tamamlayacaktı.

Geçen yıl MHP lideri Devlet Bahçeli’nin talebi üzerine örgütüne kendini feshetmesi ve silah bırakma çağrısı yapan PKK lideri Abdullah Öcalan da 27 Şubat çağrısının birinci yılında, bugün yayınlanan mesajında yeni bir aşamaya gelindiğini söyledi.

DEM Partinin düzenlediği basın toplantısında, bir süre önce Öcalan’ın yanından, İmralı Cezaevinden tahliye edilen Veysi Aktaş tarafından Kürtçe, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan tarafından da Türkçe okunan (ve tamamını bu bağlantıdan okuyabileceğiniz) mesajında, Öcalan örgütün silah bırakma gereğini vurgulamadı ama “şiddete dayalı siyasetin son bulmasından” söz ederek, böylelikle “Demokratik Cumhuryetin” kuruluşu anlamını yüklediği “Pozitif barışa” geçilebileceğini söyledi.

Kürtsüz Türk, Türksüz Kürt

Bir DEM Parti kaynağı bu sözleri Öcalan’ın “Kürtsüz Türk, Türksüz Kürt olmaz” demesi ve Cumhuriyetin kuruluşundaki anlayıştan bahsetmesiyle birlikte ele alarak “silahların bırakılmasının Cumhuriyetle  barışmak” olarak yorumluyor.

Öcalan’ın (Siyaset kulisindeki iddialara  göre DEM’in yerine kurulması planlanan partiye de adını verecek) “Demokratik Cumhuriyet” kavramını DEM Partinin vurgulayageldiği “Eşit vatandaşlık” kavramı yerine “Anayasal vatandaşlık” kavramıyla bağlantıladığı görülüyor. Öcalan’a göre;

– “Vatandaşlık ilişkisi, millete aidiyet üzerinden değil, devlete bağ esas alınarak kurulmalıdır. Dininde, milliyetinde ve düşüncesinde özgür olmayı temel alan bir özgür yurttaşlığı esas alıyoruz. Din ve dil empoze edilmediği gibi, milliyet de empoze edilmemelidir.”

Bu taleplerse, Anayasanın 42, 66 ve 127’inci maddeleriyle ilgili.

Oysa TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Erdoğan’a, Bahçeli’ye, Özel’e dek siyasi liderler Terörsüz Türkiye sürecinin Anayasa değişikliğine gitmeden tamamlanacağını vurguluyor.

Öcalan ve Yeni Anayasa

Bu durumu hatırlattığım, ismini saklı tuttuğum DEM yetkilisi ise, zaten Öcalan’ın “bir sonraki aşamada hedeflenmesi gerekenlerden” söz ettiği yorumunu yaptı.

Yani Öcalan, kurduğu PKK örgütünün silah bırakacağından, kendini feshedeceğinden, entegrasyon ve infaz yasalarının çıkacağından o kadar emin ki, bir sonraki hedefte Anayasa’nın değişmesi gerektiğinden söz edip bunun ilkelerini belirtiyor.

Tabii Erdoğan’ın ve Bahçeli’nin amaçladığı Anayasa değişikliği ile Öcalan’ın amaçladığı Anayasa değişikliği aynı değil.

Belki de Öcalan burada bir fırsat penceresi görüyor ve Anayasa değişecekse, benim taleplerimi de dikkate alırsanız, desteklemem mümkün diyor.

Ama bunları tartışmak için henüz erken. Bayramdan sonra Komisyon raporu Meclis Genel Kuruluna bir insin, silahların bırakılmaya başladığı, dağdan inişlerin başladığı açıklansın, asıl hararetli tartışmalar o zaman başlayacak.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Abdullah Öcalan, Anayasa, dem parti

OKUMAYA DEVAM EDİN

Ankara, Kahire ile İhvan-Fethullahçı takasını doğrulamıyor
Ukrayna krizi Türkiye’nin yüzünü AB’ye döndürdü
İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu
  • Mete Atatüre: Kuantum aleminin ışık “sıkıştıran” trafik polisi8 Ağustos 2026
  • Ortadoğu yeniden şekilleniyor: Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan üçgeni7 Ağustos 2026
  • Uğur Mumcu suikastı: o tuğla çekilecek, o duvar yıkılacak mı?7 Ağustos 2026
  • Yeni Parti’nin Yeni Vaadi ve Delege, Koltuk, Para Üçgeni7 Ağustos 2026
  • Özel: Paramız az ama düşmanımız da az. Rüzgârımızı kesmeye çalışıyorlar6 Ağustos 2026
  • Terörsüz Türkiye İçin Hukuki Çerçeve Hazır. Ya Toplumsal Çerçeve?6 Ağustos 2026
  • Özel’den Çerçeve Kanuna tepki: Tutumumuz Aynı Ama Yanlış Yapıldı5 Ağustos 2026
  • İşte Meclis’e Sunulan “Terörsüz Türkiye” Çerçeve Yasası Metni ve Gerekçesi5 Ağustos 2026
  • İsrail sayesinde ABD, Arapların İran’a karşı sigortası olmaktan çıkıyor5 Ağustos 2026
  • Karşılaştırmalı Yeni Parti ve CHP grup toplantısı gözlemleri4 Ağustos 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP