Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

NATO İran Füzesini Türk Hava Sahasına Girmeden Durdurdu

Yazar: YetkinReport / 04 Mart 2026, Çarşamba / Oda: Siyaset

SM-3 füzesi mi? Milli Savunma açıklamasına göre, İran füzesini vuran NATO füzesinin Hatay’ın Dörtyol ilçesinda boş araziye düşen parçası. Yapay zekâ analizine göre bu parça, ABD’nin Aegis sınıfı destroyerlerinden atılan SM-3 füzesi parçasına benziyor ama kesin bilgi için resmi açıklamayı beklemek gerekiyor. 

Milli Savunma Bakanlığı, İran’dan fırlatılan bir füzenin Türk hava sahasına girmeden önce “Doğu Akdeniz’deki NATO unsurları” tarafından durdurulduğunu duyurdu. İlk aşamada füzenin hedef rotası ve hangi NATO unsurları tarafından vurulduğu açıklanmadı. İran füzesini havada imha eden savunma silahının parçalarının Hatay’ın Dörtyol ilçesinde boş araziye düştüğü ölen ya da yaralanan bulunmadığı bildirildi.

Kamuoyunda füzenin İncirlik üssünü mü hedef aldığı konusundaki merak üzerine de ilk aşamada bir açıklama yapılmadı.

İran’a Protesto

Olaydan hemen sonra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’yi arayarak Türkiye’nin tepkisini iletti. Dışişleri kaynaklarına göre, Fidan’ın “çatışmaların yayılmasına neden olacak her türlü adımdan kaçınılması gerektiğini” söyledi.
Bunu takiben İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Hasan Habibullah Zadeh Dışişleri Bakanlığına çağırılarak bir protesto notası verildi.
Fidan daha sonra, Kuveyt, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Mısır, Endonezya, Pakistan ve Kanada dışişleri bakanlarıyla bir dizi görüşme yaptı.

ABD: 5’inci Madde Tetiklenmedi

NATO tarafından yapılan açıklamada da şunlar söylendi:
• “İran’ın Türkiye’yi hedef almasını kınıyoruz. İran bölgede ayrım gözetmeyen saldırılarını sürdürürken, NATO tüm müttefikleriyle, Türkiye dahil olmak üzere, kararlı bir şekilde yan yanadır. Caydırıcılık ve savunma duruşumuz, hava ve füze savunması dahil olmak üzere tüm alanlarda güçlü olmaya devam etmektedir.»
ABD Savaş Bakanı Pete Hegseth, olayın farkında olduklarını ancak şu anda NATO’nun bir üyeye yapılan saldırının her üyeye yapılmış sayılacağına dair “5’inci maddesini tetikleyeceğine dair bir izlenimi” bulunmadığını söyledi.“
ABD zaten İran’la savaş halinde.

Doğu Akdeniz’deki NATO Gemileri

Açıklamada Doğu Akdeniz denmiş olması ana ülke ismi verilmemesi şu anda Doğu Akdeniz’deki NATO gemilerine dikkatleri çevirdi. Açık kaynaklara göre, bugün itibarıyla Doğu Akdeniz’de füze savunması bulunan savaş gemisi olan ülkeler, Türkiye, ABD, İngiltere, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan.
MSB açıklamasında hangi NATO üyesinin füzeyi vurduğunun ilk aşamada söylenmemesi, İran ve ittifak dışındaki her ülkeye de bir mesaj niteliği taşıyor.
NATO’nun 2010 Lizbon Zirvesinde aldığı kararlara göre, daha önce her ülkenin kendi sorumluluğunda olan hava ve füze savunma sistemi 2012’de entegre hale getirilmiş durumda. (Malatya, Kürecik’teki radar istasyonu da bu çerçevede 2012’de işler hale getirilmişti.) Bunun anlamı, herhangi bir NATO üyesinin hava sahasına yaklaşan tehlike aynı anda 32 üye ülkenin radar ekranlarında da ayrı bildirime gerek duyulmaksızın görülüyor ve en uygun durumdaki hazır unsur harekete geçiyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Doğu Akdeniz, füze, İncirlik, İran füzesi, NATO

OKUMAYA DEVAM EDİN

Siyasilerin kadın mesajları ne kadar inandırıcı?
Merkel Almanya’daki krize müdahale etti: “Erkekler kişiselleştiriyor”
Erdoğan’a bir günde iki kötü haber
  • Özel’in Yıldızı Yükselişte: Butlan Ne Kılıçdaroğlu Ne Erdoğan’a Yarar25 Mayıs 2026
  • Türk Siyasetinin Kara Günü: Serbest Siyasete Darbe24 Mayıs 2026
  • Bu da oldu: Kılıçdaroğlu istedi, polis zorla CHP Genel merkezine girdi24 Mayıs 2026
  • CHP’de İlk Kılıçdaroğlu-Özel Çatışması 2 Haziran’da23 Mayıs 2026
  • Toplum Güçlü Ama Adil Bir Devlet İstiyor: Anket Bunu Gösteriyor23 Mayıs 2026
  • Bahçeli, Kılıçdaroğlu’na Özel’le Anlaş, Başa Geçme Dedi: Neler Oluyor?22 Mayıs 2026
  • İstinafın butlan, iptal ve tedbir çelişkisi ve reform ihtiyacı22 Mayıs 2026
  • Gazeteci Alican Uludağ’ın Arşivlik Mahkeme Savunması21 Mayıs 2026
  • CHP’ye “Mutlak Butlan” Darbesi: Mahkeme “Kılıçdaroğlu Dönsün” dedi.21 Mayıs 2026
  • Mavi Vatan ve Yunanistan’da Erken Başlayan Seçim Kampanyası21 Mayıs 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP