

Kılıçdaroğlu’nun son Grup Başkanvekili Engin Altay: Mutlak butlan, CHP’ye atılmış bir bombaya dönüştü. Kılıçdaroğlu’na tepki öngörülenden çok fazla. Parti ağır hasar aldı. Onarmak lazım. (Foto: CHP)
Kemal Kılıçdaroğlu’nun Özgür Özel’e kaybettiği ancak istinaf mahkemesinde yok sayılan 2023 kurultayı öncesi TBMM Grup Başkanvekillerinden olan Engin Altay, mutlak butlan kararının “CHP’nin içine atılmış, pimi çekilmiş bir bombaya dönüştüğünü” söyledi.
İstinaf mahkemesinin 21 Mayıs’taki butlan kararı ardından 24 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu’nun avukatının başvurusuyla CHP Genel Merkezine polis müdahalesi sırasında Kılıçdaroğlu’nun kuracağı yeni Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) görev almak istemediğini açıklayan Altay, bu süreçte “CHP’nin çok ağır hasar” aldığını, Kılıçdaroğlu’na yönelik tepkinin “öngörülenden çok büyük” olduğunu ancak partinin “pert olmamasını” sağlamak için Kılılçdaroğlu ve Özel’in birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
“Butlan pimi çekilmiş bomba”
Engin Altay’ın YetkinReport’un sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
– Siz, yine Kılıçdaroğlu’na yakın bilinen Gürsel Erol ve Ali Öztunç ile birlikte kuracağı yeni yönetimde yer almayacağınızı ilan ettiniz. Gerekçeniz neydi?
– Mutlak butlan kararı Cumhuriyet Halk Partisi’nin içine atılmış pimi çekilmiş bir bombaya dönüştü. Bir gün önce milletvekilleri olarak Kemal Bey ile toplanmıştık, polis müdahalesi konusu açılmadı; açılsa karşı çıkardım. Polis ablukası başladığı anda Gürsel Erol ve Ali Öztunç’la beraber Ankara Emniyeti marifetiyle partiye girilemeyeceğini, girilmesinin yanlış olacağını söyledik. Onlar Parti Meclisi üyesi olmaları sıfatıyla MYK’da görev almayacaklarını telefonla bildirdiler. Ben X mesajı yazdım.
– Siz Kılıçdaroğlu’nun mutlak butlan kararından bir gün önce, 20 Mayıs’taki video mesajını desteklemiş miydiniz?
– Ben Kemal Bey’in video mesajını repost etmedim. Oğuz Kaan Salıcı, Uğur Bayraktutan, Enis Berberoğlu da öyle. Gürsel Erol ve Ali Öztunç etmişlerdi ama polis konusuna onlar da karşı çıktı.
“Tepki öngörülenden çok fazla”
– Son gelişmeler üzerine Kılıçdaroğlu’na toplumdan gelen tepkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu koşullarda bir çıkış yolu görüyor musunuz?
– Kemal Bey’e yönelik tepki öngörülenden çok büyük. Ama her şeye rağmen orta yerde bir cenaze var. Bu cenazeyi Sayın Özel ve Sayın Kılıçdaroğlu bir araya gelerek kaldırır, kaldırmalıdır. Bu süreçte partimiz çok ağır hasar aldı bunu bir trafik kazası gibi düşünürsek hepimizin görevi; başta her ikisinin. Görev aracın pert olmamasını sağlamak ve hasarı onarmaktır.
– Ama sorun mutlak butlan kararıyla CHP’nin son üç yıllık kararlarının yok sayılmasıyla başlamadı mı?
– Elbette. Sorunun hem siyasi hem hukuki boyutu var. Ama şimdi sadece Cumhuriyet Halk Partili olmanın zamanı. Parti’de yaşananlara kimse benden daha çok üzülüyor olamaz; hepimiz çok üzülüyoruz. Bütün CHP’lilerin görevi partiye yönelik kurulan bölünme tuzaklarını ve hayallerini püskürtmektir.
“Parti dağılacak” endişesi
Altay’ın bu sözleri Kılıçdaroğlu’nun 30 Mayıs’ta Genel Merkez’e mahkeme kararıyla dönüşünde “Bayramlaşma” duyurusuyla yapacağı ve daha çok Özel yönetimi altındaki CHP’yi CHP’lilere şikâyet edeceği tahmin edilen konuşması öncesinde etmesi anlamlı. Özel de aynı saatte, 14.00’te Ankara’nın merkezi Kızılay’da, Güvenpark’ta ayrı bir “Bayramlaşma” toplantısı, ya da mitingi ilan etti.
Altay’ın sözleri, gelişmelerin, hem yıllarca “Erdoğan yargısı” diye eleştirilen yargıdan gelen mutlak butlan kararının sahiplenilmesi hem de özellikle polis müdahalesinin Kılıçdaroğlu cephesinde yol açtığı çatlakları gösteriyor.
Bununla birlikte, Altay, toplumda Özel’den yana ve Kılıçdaroğlu’na karşı yükselen tepkiye rağmen bir uzlaşma yolu bulunması gerektiğine, aksine halde partinin “pert”, yani “darmadağın” olacağını öne sürüyor ki CHP şimdiden “seçilmişler” ve “atanmışlar” arasında bölünmüş görüntüde.
30 Mayıs mitingleri, 1 Haziran’da yapılması beklenip yapılmayan Parti Meclisi toplantısı öncesi Kılıçdaroğlu’nun MYK belirleyip tasfiyeye başlayıp başlamayacağı ve nihayet 2 Haziran’da TBMM Grubu toplantısı gelişmelerin önümüzdeki süreçte alacağı şekli belirleyecek.


