

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ekonomisinin borsa krizinden “temizlenerek” çıkacağı sözünü verdi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye’nin borsa/fon krizinden “temizlenerek” çıkacağı sözünü verdi. Erdoğan, yanlış yapanla, nefsine yenik düşenle vedalaşıp yola devam edeceklerini söyledi. Erdoğan’ın Ankara’da AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’ndaki bu sözlerinden kısa süre sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, AK Partili Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya’nın tüm malvarlığının dondurulması için işlemlerin başlatıldığı haberini paylaştı. Açıklamada kararın Başsavcılığın “Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosu”nun çalışması sonucu alındığı bildirildi.
Devlet Denetleme Kurulu devrede
Erdoğan, 28 Eylül’deki kabine toplantısı ardından 29 Eylül’de yetkili kurumlarla yaptığı kriz toplantısında krizden çıkış tol haritasının belirlendiğini de açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanı sıra İstanbul Borsası, SPK ve BDDK başkanlarının katıldığı bildirilen toplantıda iki somut karar çıktı:
– Tasfiye edilecek fonlar için Yılmaz başkanlığında tem yetkili kurul oluşturulacak,
– Sürecin bütün boyutlarıysa Devlet Denetleme Kurulu’nca (DDK) incelenecek.
Cumhurbaşkanı, “Aziz milletimiz müsterih olsun. Devletimiz, hükümetimiz gündemine hâkimdir dedi.
Bu arada resmî ziyaret için bulunduğu Portekiz’de açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, borsa krizini “Türkiye’de son zamanlarda görülmüş en önemli skandallardan, en önemli krizlerden biri” olarak tanımladı ve sonuna kadar gidilmesini istedi. Krizin “ekonomik güvenlik” boyutuna dikkat çeken Kurtulmuş, krize dayanaksız fonlar gibi yapıların yerli ve yabancı yatırımcıların Türk ekonomisine güvenini sarsacağını söyledi.
Erdoğan’ın AK Parti yöneticilerine “Bugün sizlerle bazı meseleleri açık yüreklilikle konuşmak arzusundayım” diyerek başladığı konuşmasında öne çıkan ifadeler şöyle:
“Nefsine yenik düşenle vedalaşırız”
Erdoğan borsa krizi konusuna AK Parti yöneticilerine uyarılarla girdi.
• Ben olmasam bu hareket olmaz.” diyen, böyle düşünen varsa çok büyük bir gaflet içindedir. Yaptığı hatanın sadece kendisiyle sınırlı kaldığına, sadece kendi şahsını bağladığına inanan varsa, aynı şekilde büyük bir yanlış içindedir.
• Elbette böyle büyük bir hareketin, böyle kalabalık bir hareketin içinde çok farklı kimlikler, farklı karakterler, farklı niyetlerle hareket edenler olabilir. 25 yılda bunun her türlü örneğini gördük, kimilerinin başı döndü, kimileri kibre düştü, kimileri şahsi davasını milletin ve ümmetin davasının önüne koydu, kimileri aramıza sızdı ve sızdırıldı. Bunların her birinin hesabını sorduk ve yolumuza kararlılıkla devam ettik.
• Biz yanlış yapanla, nefsine yenik düşenle vedalaşır, yolumuza güçlenerek devam ederiz. Kimse bu partinin adına halel getiremez ve leke süremez. Bu konuda hiç kimseye tolerans göstermeyiz. Bu harekete emek ve omuz vermiş kimseye haksızlık, vefasızlık etmeyiz. Fakat devletin ve milletin malına el uzatanla bizim işimiz olmaz, olamaz.
Borsa krizinden “temizlenerek çıkacağız”
• Aziz milletimiz müsterih olsun. Devletimiz, hükümetimiz gündemine hâkimdir. İlk günden itibaren mesele yakın takibimizdedir. Bütün kurumlarımızla gerekeni yapıyoruz. Dün kabinemizde, bugün geniş katılımlı toplantımızda önemli kararlar aldık. Atılacak adımları netleştirdik, yol haritamızı belirledik. Tasfiyesine karar verilen fonlara ilişkin süreci koordine etmek için Cumhurbaşkanı Yardımcımızın başkanlığında tam yetkili bir kurul oluşturduk.
• Ayrıca Devlet Denetleme Kurulumuzu görevlendirdik. İnşallah bu süreci süratle neticelendireceğiz. İnanıyorum ki Türkiye bu meseleden temizlenerek çıkacak. Ekonomimiz bu meseleden daha da güçlenerek çıkacak. Sermaye piyasalarımız çok daha sağlıklı bir yapıya kavuşacak. Eksikler giderilecek, sistem daha verimli, daha etkin çalışacak.
Yeni Parti’ye sert sözler
Erdoğan konuşmasında borsa krizinin patlamasının ardından ilk olarak Fatma Betül Sayan Kaya’nın ismini ifşa ederek süreci hızlandıran ve yolsuzluğa karıştığı iddiasıyla isimler vermeyi sürdüren Yeni Parti’ye de sert çıktı.
• Adının yeni olması eskimekten başka bir şey kazandıramaz bunlara. Baklava kutularında rüşvet alanlara sahip çıktılar. Belediyeleri arpalığa çevirenlere sahip çıktılar. Yolsuzluğu, haksızlığı, iltiması, irtikâbı, her türlü kirli pespaye ilişkisi ortaya saçılanlara bunlar sahip çıktılar. İstanbul’u soyanlara sahip çıktılar.
• Kendi kapkara sicillerine bakmadan bir de bize ahlak ve siyasi etik dersi vermeye kalkıyorlar, onlara diyorum ki “Hadi oradan!” Siz önce bir aynaya bakın, arının, içinizdeki çürükleri bir ayıklayın. Şayet etrafınızda hâlâ birileri kalırsa, sonra çıkıp bize akıl vermeye cüret edin.Öte yandan, aynı toplantıda beşi CHP’den, üçü Yeniden Refah’tan ve biri İYİ Parti’den olmak üzere 9 belediye başkanı AK Parti’ye katıldı.


