Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Suudi Arabistan Türkiye’den SİHA ve İHA alacak

Yazar: YetkinReport / 18 Temmuz 2023, Salı / Oda: Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Temmuz’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile görüştü. Heyetler arası görüşmenin ardından iki ülke arasında beş ayrı anlaşma imzalandı. Bunların arasında Baykar ile imzalanan İHA ve SİHA alımı ile ilgili anlaşma da bulunuyor. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dış kaynak arayışıyla başlattığı Körfez turunun ilk ayağı olan Suudi Arabistan’da Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile görüştü. Heyetler arası görüşmelerin ardından İHA ve SİHA satışı, enerji, yatırım ve iletişim gibi alanları da içeren beş ayrı anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Temmuz’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile görüştü.

Görüşmelerin ardından resmi bir açıklama yapılmazken Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid Bin Salman sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Baykar’dan İHA ve SİHA alınması için iki anlaşma imzalandığını, iki ülke arasında savunma işbirliği planının imzalandığını açıkladı.

Açıklamada bakan, “Krallığın silahlı kuvvetlerinin gücünü arttırmak, savunmayı ve üretim kapasitesini kuvvetlendirmek için anlaştık,” dedi.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar şöyle:

  • İki ülke arasında doğrudan yatırımın teşvik edilmesi alanında işbirliğine ilişkin,
  • İletişim Başkanlığı ile Suudi Arabistan Enformasyon Bakanlığı arasında iletişim alanında işbirliğine ilişkin,
  • Enerji Bakanlıkları arasında enerji alanında mutabakat zaptları;
  • Milli Savunma Bakanlıkları arasında işbirliğine ilişkin uygulama planı,
  • Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Baykar Arasında İşbirliği sözleşmesi

Ankara, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile bağlarını onarmak için 2021’de diplomatik bir çaba başlatmıştı. 2021’den bu yana Körfez’den gelen yatırım ve finansmanın, döviz rezervleri üzerindeki baskının hafifletilmesinde yardımcı olduğu yorumları yapılıyordu.

Erkan ve Şimşek de katılacak

Erdoğan Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Katar ve Birleşik Arap Emirliklerine gidecek. Burada beraberindeki heyete, G20 toplantısı sebebiyle Hindistan’da bulunan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katılacak.

Erkan ve Şimşek’in G-20 görüşmeleri sırasında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile fotoğrafları basına yansıdı.

Erkan ve Şimşek’in G-20 toplantısının ardından Yellen ile görüşeceği iddia ediliyordu. Reuters haber ajansına göre ikili ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Singapur Maliye Bakanı ile de görüşecek.

Gaye Erkan daha sonra Ankara’da yapılacak Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu toplantısına katılmak üzere Körfez turundan ayrılacak.

PPK’nın 20 Temmuz’da yeni faiz kararını açıklaması bekleniyor. Kurul bir önceki toplantısında politika faizini yüzde 8,5’dan yüzde 15’e yükseltmişti. PPK, yaptığı açıklamada politikanın devam edeceğini belirtmişti. Bu sebeple kurulun faizi yükseltmesi bekleniyor.

Erdoğan’ın acı reçetesi, zam yağmuru, borç arayışı ve IMF senaryosu

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Ekonomi, Erdoğan, faiz, gaye erkan, Körfez, Mehmet Şimşek, PPK, Suudi Arabistan

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan: “Türkiye batarsa hepimiz boğulacağız”
Kuzey Buz Denizi Yeni Süveyş Olabilir mi?
Covid-19’la istihdam kaybı görülmemiş düzeye çıktı
  • Borsa skandalı: o yatla yurt dışına kayıt dışı para da çıkarıldı mı?22 Eylül 2026
  • Kim bu 12 kişi? Borsa zararını halk değil, vurguncular ödemeli21 Eylül 2026
  • Terörsüz Türkiye Sürecinin Eksik Ayağı: Demokratikleşme21 Eylül 2026
  • Berlin Eyalet Meclisi seçimini Sol Parti Elif Eralp ile kazandı20 Eylül 2026
  • Mehmet Uçum: Anayasa değişikliği seçimden sonra20 Eylül 2026
  • Ege Isınıyor: Türkiye’nin Ekonomik Durumunu Atalet Sayma Hatası19 Eylül 2026
  • Erdoğan-Trump görüşmesi öncesi İran’a ekonomik yaptırımlar19 Eylül 2026
  • Avrupa’nın Rusya korkusuyla değişen güvenlik dengeleri, ABD ve Türkiye19 Eylül 2026
  • Aydoğan Özcan: kamu sağlığının ucuz ve erişilebilir olmasına çalışıyorum18 Eylül 2026
  • Erdoğan seçmenin oy tercihini ekonomiden soyutlamayı başarabilecek mi?18 Eylül 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP