Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

YAŞ: Yeni Genelkurmay Başkanı Gürak oldu, iki kuvvet komutanı da değişti

Yazar: YetkinReport / 03 Ağustos 2023, Perşembe / Oda: Siyaset
YAŞ kararları

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları ile, Orgeneral Yaşar Güler’in 28 Mayıs seçimlerinin ardından Milli Savunma Bakanı olarak atanması ile boşalan Genelkurmay Başkanlığı kademesine 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 3 Ağustos’ta toplanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yeni komuta kademesi belirlendi.

YAŞ kararları ile Orgeneral Yaşar Güler’in 28 Mayıs seçimlerinin ardından Milli Savunma Bakanı olması ile boşalan Genelkurmay Başkanlığı kademesine 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak getirildi.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever yaş haddi sebebiyle, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına ise Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu atandı.

YAŞ sonrası yapılan açıklamaya göre 30 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. Halen 266 olan general ve amiral sayısı da 286 oldu.

Metin Gürak kimdir?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin hem Topçu ve Füze Okulu hem Kara Havacılık Okulu muharip sınıflardan gelen 1960 doğumlu Gürak, Genelkurmay İkinci Başkanı iken Türkiye-Azerbaycan askeri görüşmelerinin eş-başkanlığını yürütmüş, Libya harekâtını yürütmüş daha sonra da Suriye, Irak, İran sınır bölgesinden de sorumlu olan Malatya’daki İkinci Ordu Komutanlığına atanmıştı. Bu görevinde 2020’den bu yana MİT ile işbirliği içinde Suriye ve Irak’ta artan PKK operasyonlarını da komuta etmişti.

3 Haziran’da Güler’in Milli Savunma Bakanı olarak atanması ardından, genel uygulamanın aksine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Avsever yerine vekaleten de olsa getirilmemiş, Erdoğan’ın talimatıyla KK Komutanı olarak Genelkurmay Başkanlığına da bakması uygun görülmüştü. Bu gelişmeler komuta kademesinde bulunmayan bir ismin yeni Genelkurmay Başkanı olacağı şeklinde yorumlanmış, Gürak ise güçlü adaylardan biri olarak öne çıkmıştı.

Genelkurmay Başkanının kim olduğunu biliyor musunuz?

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Genelkurmay Başkanlığı, Metin Gürak, ordu, TSK, yas

OKUMAYA DEVAM EDİN

İYİP Kurultayı: CHP’yle gemiler gerçekten yakıldı mı?
Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun can güvenliğini önemsemeli
Trump’ın S-400 sözünden çok Erdoğan ve heyetiyle o fotoğrafı merak edenlere…
  • Türkiye hava gücünü akıllı güce dönüştürebilir mi?13 Temmuz 2025
  • Erdoğan’ın AKP, MHP, DEM üçlüsü sözleri resmi metinlerden niye çıktı?12 Temmuz 2025
  • İlk somut adım: PKK silah bırakmaya başladı. Devamı nasıl gelecek?11 Temmuz 2025
  • Öcalan ne demek istedi, Erdoğan ne diyecek?10 Temmuz 2025
  • Türkiye İçin Enerjide Megavatın Ötesinde Megastrateji Zamanı10 Temmuz 2025
  • “Seçmeni yanıltmadım” diyen Serap Yazıcı Özbudun’a bir hafıza notu10 Temmuz 2025
  • Eşitsizliklerle Yüzleşmeden Mutabakat Olmaz9 Temmuz 2025
  • “Turpun büyüğü” vuruşu için PKK’nın silah bırakması mı bekleniyor?9 Temmuz 2025
  • AK Parti “Dava” diyor. Peki, siz ne diyorsunuz?8 Temmuz 2025
  • 12 şehit olayında ihmal kuşkusu soruşturuluyor. Avaşin’de ne oldu?8 Temmuz 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP