Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Erdoğan seçim kazandığı halde neden mi Olağanüstü Kongre topluyor?

Yazar: Murat Yetkin / 20 Eylül 2023, Çarşamba / Oda: Siyaset

Cumhurbaşkanın ve AK Parti lideri Erdoğan seçim zaferine rağmen CHP’den önce olağanüstü genel kurul ilan etti? Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ yanıtladı.

Sorunun uzun şekli şöyle: Seçimden yenilgiyle çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu parti yönetimini yenileyecek Olağanüstü Kurultay toplamakta bu kadar gecikirken seçimi kazanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan neden hemen 7 Ekim’de Olağanüstü Genel Kurul ilan etti?

Siyaset kulisinde iki yanıt konuşuluyor.

Biri spekülatif: iktidarını tazelemişken AK Parti içinde sorun potansiyeli ya da artık yararsız gördüğü isimleri tasfiye edip parti-devlet modelini şahıs-parti modeliyle güçlendirmek.

İkincisi hesapçı: 31 Mart 2024 yerel seçimlerini de kazanmak için düşündüğü stratejiyi daha iyi uygulayacak, siyasete gözünü kendisiyle açmış daha genç bir ekip kurmak.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın “Neden seçimi kazanmışken olağanüstü kongreye gidiyorsunuz?” soruma yanıtı hem kulisteki iki yanıttan da izler taşıyor hem daha açıklayıcı:

– Cumhurbaşkanımız yeni seçim stratejisini yeni Merkez Karar ve Yönetim Kuruluyla (MKYK) kuracak.

– Yani parti olarak seçim stratejisine çalışmaya başlamadınız mı?

– Şu anda sadece Kongre çalışmalarına odaklandık. Seçimle ilgili olarak Ar-Ge Başkanlığının anket çalışmaları var daha çok.

Olağanüstü Kongre yerel seçim odaklı

Dağ, Kongre hazırlıklarından örnek veriyor:

– Ana sloganımızı belirledik, biliyorsunuz: “Türkiye Yüzyılı için hep yeni, hep ileri”. Buna destek olacak taşıyıcı, yani tali sloganımız da belli oldu: “Cumhuriyetin yüz akı, Türkiye’nin ortak aklı.”

Taşıyıcı slogan belli ki Erdoğan’ı tanımlamak üzere seçilmiş.

Erdoğan’ın seçim stratejisi için yeni MKYK oluşumunu beklemesini açmasını istiyorum. Çünkü AK Parti genel kurullarında CHP’de olduğu gibi adaylar, listeler yarışmıyor; hatta tek aday ve oybirliği gibi kavramlarla övünme öne çıkıyor.

– Siyasette dinamizm için hem tecrübe hem heyecan lazım. O heyecanı yeni bir ekip getirebilir. Yeni MKYK üyeleri de 0lağanüstü Kongre sonucuna göre Cumhurbaşkanımızın takdiriyle belirlenecek elbet ama AK Partiyi seçime yeni MKYK taşıyacak.

Yani yerel seçim odaklı bir parti yönetimi mi amaçlanıyor?

– Yerel seçimden sonra da Olağan Kongre yapacağız. O zaman değişiklikler yine olabilir. Olağan Genel Kurul için 3 yıllık yasal süremizi zaten doldurduk. Yerel seçim için stratejiyi bu kongreden sonraki MKYK belirleyecek.

Bir tek itiraz duydunuz mu?

Peki, olağanüstü kongrede koltuğundan olanlar küsküp yeni sorun çıkarmayacaklar mı? Dağ, AK Parti Genel Merkezindeki odasında eliyle CHP Genel Merkezi’nin bulunduğu yönü göstererek yanıtlıyor:

– Bizde işler pek öyle olmuyor. Bakın seçimde milletvekillerinin neredeyse yüzde 70’i değişti. Kabinenin neredeyse yüzde 90’ı… Bir yandan MHP ile ittifakımız devam ediyor. Bir tek itiraz duydunuz mu?

Diyelim arkadaşımız üç dönem vekillik yapmış, tabanda da güçlü, yeniden aday gösterseniz seçilir. Göstermiyoruz ama siyasette de değerlendirmek lazım.

Bu noktada yirmi yıldır iktidarda olup daha en az beş sene kalacak olmanın getirdiği özgüvenle bir ekleme yapıyor Genel Başkan Yardımcısı Dağ:

– Bugün görev almıyorsa da yarın alabilir, başka bir görev verilebilir. Bu beklenti var.

Doğru; Erdoğan’ın görevden aldığı bakanların, danışmanların kamu kontrolündeki şirketlerin yönetim kurullarında sistem-içi kaldığına tanık oluyoruz. Gerçi Dağ parti görevinden, ya da kabine içi görevlerden bahsediyor. AK Parti sisteminin itirazsız sürmesinin yolu, kısmen devlet Hazinesi üzerinden sağlanıyor ama parti-devlet sistemi biraz da böyle işliyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: 7 Ekim, Hamza Dağ, MKYK, Olağanüstü Kongre, Olağanüstü Kurultay, üç dönem

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan bürokratlara anayasa taslağı yazdırmış, kimsenin haberi yok
Seçimde halkın iradesini başkaları mı belirliyor?
Depremin ardından sel vurdu: Can kaybı artıyor
  • TRIPP Anlaşması Türkiye’nin Bölgedeki Stratejik Etkisini Güçlendiriyor11 Ağustos 2025
  • Terörsüz Türkiye Sürecinde Toplumda ‘PKK Bozarsa’ Kaygısı Öne Çıkıyor11 Ağustos 2025
  • İsrail’e karşı yükselen küresel dalga ABD kıyılarına ne zaman vuracak?10 Ağustos 2025
  • Washington Destekli Yeni Eksen: Kafkasya’dan Doğu Akdeniz’e10 Ağustos 2025
  • Siyasetin Görünmeyen Yüzü: “Dosya” ile Güç Kontrolü9 Ağustos 2025
  • Aliyev, Paşinyan anlaştı: Türkiye, Ermenistan sınır kapısını açacak mı?9 Ağustos 2025
  • Sahte diploma krizi ve BTK: “Adam yedirtmeyiz” diye geçiştirilecek mi?8 Ağustos 2025
  • PKK’nın fesih sürecinde Meclis Komisyonu: doğruyu söylemeyen kim?7 Ağustos 2025
  • Sahte Diploma, Temsil Krizi ve Üniversitenin Hafıza Kaybı7 Ağustos 2025
  • Amerikalı paralı askerler Gazze’de İsrail’in hizmetinde: UG Solutions7 Ağustos 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP