Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Daron Acemoğlu’na Nobel Ödülü: ülkelerin zenginleşme sırları

Yazar: YetkinReport / 14 Ekim 2024, Pazartesi / Oda: Ekonomi

2024 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Daron Acemoğlu uzun yıllardır devlet ve toplumlarda iktidar, refah, yoksulluk ve özgürlük ilişkileri üzerinde çalışıyor.

2024 Nobel Ekonomi Ödülü “neden bazı ülkelerin zengin, bazılarının fakir olduğuna dair çalışmalarından” ötürü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verildi.

Ödül Komitesi tarafından yapılan açıklamada üç iktisatçının “Avrupalı sömürgeciler tarafından getirilen çeşitli siyasi ve ekonomik sistemleri inceleyerek kurumlar ve refah arasında bir ilişki olduğunu gösterebildikleri,” ayrıca “kurumlardaki farklılıkların neden devam ettiğini ve kurumların nasıl değişebileceğini açıklayabilecek teorik araçlar geliştirdikleri” için ödüle layık görüldükleri duyuruldu.

Ödülün açıklanmasının ardından düzenlenen basın toplantısına canlı bağlantıyla katılan Acemoğlu şunları söyledi:

“Sömürgeciliğin iyi mi, kötü mü olduğunu sormak yerine, farklı sömürgecilik stratejilerinin zaman içinde varlığını sürdüren farklı kurumsal modellere yol açtığına dikkat çekiyoruz. Genel olarak konuşursak, yaptığımız çalışmalar demokrasiden yana. Ancak demokrasi her derde deva değildir.”

New York Times’ın haberine göre demokrasiyi getirmenin zor olabileceğini belirten Acemoğlu, demokrasi olmayan ülkeler için de ekonomik ilerlemeyi hızlandırmak amacıyla bir ulusun kaynaklarından hızla yararlanmak da dahil olmak üzere büyümeye giden yollar bulunduğunu söyledi.

Türkiye’ye gelen üçüncü Nobel

Ödül Komitesinin açıklamasında “Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar ve nüfusunu kötüye kullanan kurumlar büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmaz. Ödül sahiplerinin araştırması bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor” denildi.

Acemoğlu 206’de Nobel Edebiyat Ödülü alan Orhan Pamuk ve 2015’te Nobel Kimya Ödülünü alan Aziz Sancar’dan sonra Nobel Ödülü kazanan üçüncü Türk oldu. 1967’de İstanbul’da Türkiye Ermeni’si bir ailenin çocuğu olarak doğan Profesör Doktor Acemoğlu, Galatasaray Lisesi ardından İngiltere’de York ve Londra Ekonomi üniversitelerinde eğitim aldıktan sonra, akademik kariyerini 1993’ten bu yana ABD’de MIT’de sürdürüyor.

Acemoğlu yıllardır yoksulluk çalışıyor

Acemoğlu uzun yıllardır devlet ve toplumlarda iktidar, refah, yoksulluk ve özgürlük ilişkilerini inceliyor. Acemoğlu’nun Nobel’i paylaştığı Robinson ile birlikte yazdığı “Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri”, “Ulusların Düşüşü” ve “Dar Koridor” kitapları, dünya çapında ekonomi çevrelerinin olduğu kadar siyaset çevrelerinde de ilgi çekmiş ve tartışılmış, Türkçeye de çevrilmişti.

Acemoğlu Türkiye’de de 2006’de Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve 2017’de Koç Üniversitesi, Rahmi M. Koç Bilim Madalyası dahil ödüller kazanmıştı.

Acemoğlu’nun, “Dar Koridor”  kitabında yer alan özgürlük kavramının ekonomi olduğu kadar doğa ve çevre ile olan ilişkisi üzerine görüşleri Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Perktaş’ın söyleşisiyle YetkinReport’ta yer almıştı.

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: daron acemoğlu, Nobel Ekonoml, Nobel Ödülü, Ulusların Düşüşü

OKUMAYA DEVAM EDİN

Enflasyon 11 puan artarak yüzde 59’a yükseldi
THY İsrail’e yeniden başvuru haberini yalanladı
“Money for Nothing” (*) ve bir kur krizi daha
  • Kılıçdaroğlu CHP’deki Bölünmeyi Tescil ederken Kurultay Senaryoları30 Mayıs 2026
  • CHP’de İlk Hesaplaşmanın Kazananı Özel ve Yavaş, Kaybedeni Kılıçdaroğlu30 Mayıs 2026
  • İran Savaşı Sonrası Ortadoğu: Türkiye İçin Fırsat mı, Tuzak mı?30 Mayıs 2026
  • Kılıçdaroğlu cephesinden Altay: Mutlak butlan CHP’ye bombaya dönüştü29 Mayıs 2026
  • Kılıçdaroğlu-Butlan Hamlesiyle Perdelenip Erdoğan’ı Rahatlatan Gelişmeler28 Mayıs 2026
  • Moskova, Pekin ile Yakınlaşıyor mu, Yoksa Mecbur mu Kalıyor?28 Mayıs 2026
  • Özel ve Kılıçdaroğlu medya üzerinden tartışırken Bahçeli devreye girdi27 Mayıs 2026
  • Nemrut: Bir Dağın Tepesinde Ölümsüzlük Aramak27 Mayıs 2026
  • Mutlak Butlan Yetmedi, CHP’ye Polis Çağırmak Tüy Dikti26 Mayıs 2026
  • CHP Krizi mi, Demokratik Vatandaşlığın Yeniden Doğuşu mu?26 Mayıs 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP