Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyetleri, kayyım atamalarına ilişkin yasal düzenleme konusunu görüşmek üzere TBMM’de bir araya geldi.
MHP Grup Başkanlığı’nın Meclis’teki odasında gerçekleşen görüşmeye CHP’den Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, MHP’den ise Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile Sakarya Milletvekili Levent Bülbül katıldı.
Toplantının ardından açıklama yapan MHP Grup Başkanvekili Erhan Akçay, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin daha önce Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili ve Mahali İdareler Seçimleri kapsamında kapsamlı bir değişikliğe olan ihtiyaca işaret ettiğini belirterek, bu değişikliklerin yapılması gerektiğini söyledi.
Akçay, bu değişikliklerin Anayasa değişikliği çerçevesinde ele alınması gerektiğini söyledi.
Akçay, “bir siyasi etik kanunun çıkarılmasıyla birlikte topyükün ve kapsamlı bir değişikliğe de ihtiyacımız olduğunu, bunu hep birlikte geniş bir katılım ve uzlaşmayla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütün partilerle, parti gruplarıyla birlikte gerçekleştirebileceğimize, inanıyoruz,” dedi.
CHP’den kesin hüküm şartı ve yeni bir başkanın seçilmesi önerisi
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ise görüşmede, daha önce 10 partinin uzlaşısıyla sunulan kanun teklifinin detaylarını paylaştı.
Başarır, özellikle iki temel noktaya dikkat çektiklerini belirtti: Belediye başkanının görevden alınabilmesi için kesin hüküm şartı ve kayyım atanması durumunda yerine belediye meclisi içerisinden bir başkanın seçilmesi önerisi.
Başarır şöyle konuştu: “10 partinin uzlaşısıyla kayyum uygulamalarıyla ilgili bir kanun teklifi verildi. Orada özellikle iki temel meseleye dikkat çektik. Bir belediye başkanının alınabilmesi için kesin hükmün olması ve kesin hüküm olup da belediye başkanı açığa alınıp, görevden alınıp kayyum atandığı takdirde meclis içerisinden, hani halkın seçtiği meclisin içerisinden bir belediye başkanının seçilmesinin daha demokratik, daha adil olacağını belirttik.
Bu konuda görüşlerimizi sunduk. Sayın Başkan görüşlerini sundu. Ülke gündemine ilişkin sohbetlerimiz oldu. Bu konuda değerlendirecekler, kendi kurullarında. Destek verirlerse mutlu oluruz.”
MHP’nin teklifini CHP kabul etmişti
Toplantı, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın konuya ilişkin reform önerisi ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bu öneriye olumlu yaklaşımı sonrasında planlandı.
Yıldız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’nun yeniden ele alınması gerektiğini vurgulamıştı. Özellikle kayyım atamalarının önüne geçmek için suçsuzluk karinesini gözeterek yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirtmişti.
Yıldız daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamda, tartışmaların sona ermesi için “Belediye Başkanı ve Milletvekili adayı olma kriterlerinin yeniden belirlenmesi” gerektiğini, “terör suçlarında kuvvetli suç şüphesi ve somut delil ile açılan kamu davasının aday olmaya engel olup olmadığının soğuk kanlı bir şekilde tartışılabileceğini” belirtmişti.
CHP lideri Özgür Özel, MHP’nin bu yaklaşımını olumlu karşıladıklarını ve görüşme talebinde bulunacaklarını açıkladı. Özel, iktidar partisinden de destek bulunması halinde “Türkiye’nin büyük bir ayıptan kurtulabileceğini” ifade emişti.
Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanarak yerine kayyım atanması tartışmaları alevlendirmişti.
Özer’in ardından DEM Partili Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Batman Belediye Başkanı Gülistan Sönük ile Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan görevlerinden alınmıştı. Yeni atamalarla birlikte 2024 yerel seçimlerinin ardından 4 DEM Parti ve 2 CHP belediyesine kayyum atanmış oldu.
OHAL ile getirilen kayyım atama düzeni Anayasaya uygun değil