Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Savunma Bakanı Akar: ABD ile hasım değiliz, sorunları çözebiliriz, ama tehditler işe yaramaz

Yazar: Murat Yetkin / 15 Nisan 2019, Pazartesi / Oda: Siyaset

Türk-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ Vaşington’da başlayan Amerikan Türk Konseyi (ATC) toplantılarının açış konuşmasında siyasi ihtilafların ticari ilişkileri engellememesi talebinde bulundu ama toplantılar Rus S-400 füzeleri alımı ve Suriye’de PKK/YPG konusu üzerine yaşanan tartışmalar gölgesinde geçecek gibi görünüyor.

Açılışta konuşan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve önceki Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, PKK ve YPG’nin adını vermeden Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anladıklarını, ancak ABD’nin de “kendileriyle birlikte savaşan insanlar” bakımından güvenlik kaygıları bulunduğunu söyledi.

Akar ise buna karşın, hangi ismi taşırlarsa taşınsın, YPG’nin PKK ile aynı örgüt olduğunu ve Türkiye’nin bir numaralı milli güvenlik tehdidi sayıldığını söyledi. S-400 konusuna da değinen Akar, Türkiye’nin ABD’nin hasmı olmadığını, aradaki sorunları çözebileceklerini ancak Türkiye’ye uyarılarda bulunmanın, ültimatomlar vermenin işe yaramayacağını söyledi.

Akar’ın konuşmasındaki ilginç yan, Türkiye’nin NATO’ya taahhütlerine sadık olduğunu, S-400’lerin NATO savunmasını zayıflatmasına izin vermeyeceklerini ancak S-400’lerin Türkiye’nin hava ve füze savunması bakımından gerekli görüldüğünü söyledi. Akar, Türkiye’nin Patriot’lar konusunu ABD ile görüşmeye devam edeceğini söyledi. Bakan, S-400’leri F-35 alımına bağlamanın ise yanlış ve yanıltıcı olacağını söyledi.

Akar gibi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da artık Türkiye’nin ABD’den sadece silah alan müşteri olarak kalmak istemediğini, gelişen savunma sanayisi ile teknoloji ve üretim ortağı olmak istediklerini söyledi.

Ankara’nın Vaşington ile görüşmelerde Rusya’dan S-400’ler üzerinden edinme sözü aldığı teknoloji transferini pazarlık maddesi olarak kullanmak istediği anlaşılıyor. ABD tarafının ise S-400 meselesine sadece NATO hava savunması bakımından bakmadığı görülüyor. ABD Türkiye’nin S-400 alımına NATO üyesi olsun olmasın, diğer ülkelere örnek olup Patriot pazarını “daraltma” ihtimali açısından da karşı.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

OKUMAYA DEVAM EDİN

“Batısızlık”: Batının yeni küresel riski ve Türkiye
Terörsüz Türkiye Sürecinde Toplumda ‘PKK Bozarsa’ Kaygısı Öne Çıkıyor
Trump ve Putin’in “General Mazlum” ilgisinin gerçek nedeni
  • 5 Aralık 1934: Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı5 Aralık 2025
  • Yeni Anayasa’ya DEM Desteği İçin Üç Maddede Değişiklik Yeter mi?4 Aralık 2025
  • Fidan: Savaş Yayılıyor, Bu Korkunç Bir Şey, Ama AB Güney Kıbrıs’a Rehin3 Aralık 2025
  • Erdoğan, Bahçeli’nin “Rezalet” Çıkışını Üstüne Almadı Barzani’yi Suçladı3 Aralık 2025
  • CHP Operasyonları, Terörsüz Türkiye Sürecini Enfekte Ediyor2 Aralık 2025
  • Komisyonun Karar Toplantısı Öncesi: Barış Vicdanı Olmadan Barış Olmaz2 Aralık 2025
  • Avrupa Kururken: Su Krizinin Sessiz Siyaseti1 Aralık 2025
  • Askeri Havacılıkta Türkiye’den Bir İlk: Kızılelma Hava Hedefini Vurdu1 Aralık 2025
  • Özel CHP’ye Direniş ve İktidar Vadetti: Bu Yeninin Eskiyle Mücadelesi30 Kasım 2025
  • Karadeniz’deki Tanker Saldırılarını Ukrayna Üstlendi, Türkiye Tepkili30 Kasım 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP