Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğünden alınarak Emniyet Genel Müdür yardımcılığına atanan Mustafa Çalışkan, atama üzerine YetkinReport’un sorularını yanıtladı. “Beş yıl önce bu göreve geldim ve İstanbul’u alnımın akıyla, ismime bir kara çalınmadan gelecek arkadaşıma teslim etmeyi Allah bana nasip etti” diyen Çalışkan, emekliliğini isteyebileceği yolundaki spekülasyonlara karşı şunları söyledi:
• “Beni beş yıl önce buraya getiren aynı iradedir, Sayın Cumhurbaşkanıdır; şimdi başka arkadaşımı bu önemli göreve getiriyor. Değerlendirmesini tartışamam. Bu bir nöbet değişimidir. Ben bürokratım, devletin hizmetindeyim. Devlet benim hizmetime nerede ihtiyaç duyuyorsa, orada görev yaparım.
• “İstanbul’da 39 ilçe, 55 şube var. Arkadaşlarımla beş yıldır çalışıyorum. Onlarla vedalaşıp helalleştikten sonra, sanırım bir hafta kadar sonra Ankara’ya gidip yeni görevime başlayacağım. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olarak hangi konuya bakacağımı henüz bilmiyorum; görev dağılımı yapıldığında öğreneceğim.”
Atamasının perde arkasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasındaki çekişme iddiaların olabileceği yorumları üzerine konuşmasının doğru olmayacağını söyleyen Çalışkan, “Bana beş yıl önce verilen görev layıkıyla yerine getirdiğime inanıyorum. Önemli olan da budur. Bürokrat olarak devlet hizmetinin gerektirdiğini yapmaya devam edeceğim” dedi.
Çalışkan’ın dönemi
Mustafa Çalışkan, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne IŞİD ve PKK’nın bombalı terör eylemlerinin yoğunlaştığı 2015 yılının Eylül ayında atandı. Çalışkan 15 Temmuz 2016’daki askeri darbe girişimi sırasındaki tutumuyla öne çıktı. Fethullah Gülen örgütü ile mücadele konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın güvendiği isimlerdendi. 2016 Aralık ayında PKK’nın Beşiktaş İnönü stadı önündeki bombalı saldırı ve 2016’yı 2017’ye bağlayan gece IŞİD’in Reina gece kulübüne düzenlediği saldırı bu dönemin en çok konuşulan olayları oldu. Ancak bu tarihten sonra İstanbul’da etkili bir terör saldırısı görülmedi.
Daha 29 Mayıs 2020’de “sosyoloji doçenti” unvanını alan 52 yaşındaki Çalışkan’ın mesleki geçmişinde terörle mücadele ve istihbarat birimleri ağırlıklı yer tutuyor.
Yerine gelen Zafer Aktaş
Çalışkan’ın yerine İstanbul Emniyet Müdürlüğüne atanan Adana Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, 1999 yılında Fethullah Gülen’in polis teşkilatı içindeki örgütlenmesi üzerine ilk raporu yazıp hükümete sunan ekip içinde yer aldı. O dönem Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral’ın yardımcısı Osman Ak’ın ekip liderliğinde İstihbarat Şube Müdürü Ersan Dalman ve yardımcısı Aktaş tarafından yazılan rapor Ocak 1999’da basına sızdı. Raporda daha sonra Hrant Dink cinayetine ismi karışacak Ramazan Akyürek’ten, Taraf gazetesi yazarı olarak 15 Temmuz’a giden yolda Ergenekon ve Balyoz süreçlerinde etkili aktörlerden olan Emre (Emrullah) Uslu’ya kadar 132 örgüt üyesi polisin ismi vardı. Raporun 18 Mart’ta Devlet Güvenlik Mahkemesine teslim edilmesinden üç gün sonra Gülen ABD’ye gitti ve Pennsylvania’daki çiftlik evine yerleşti. O arada PKK lideri Abdullah Öcalan ABD istihbaratı CIA’nın işbirliğiyle MİT tarafından yakalanarak (16 Şubat’ta) Türkiye’ye getirilmişti. O dönem işlem yapılmayan raporda yer alan isimlerden çoğu, 15 Temmuz sonrasında “FETÖ üyesi” olma suçlamasıyla ya ceza aldı ya da aranıyor.