Siyaset

Barolar Birliği Seçimi: Kaybeden Yalnız Feyzioğlu Olmadı

Feyzioğlu, Barolar Birliği Başkanı olarak koyu Erdoğan karşıtlığından koyu Erdoğan yandaşlığına geçmiş bir isim olarak biliniyordu. Arşiv fotoğrafında bir törende Cumhurbaşkanı tarafından eli sıkılırken arka planda Cumhurbaşkanı Baş Hukuk Danışmanı Mehmet Uçum dikkatle gözlüyor. (Foto: Birgün)

Türkiye Barolar Birliğinin (TBB) 5 Aralık seçimlerini koyu Erdoğan karşıtıyken koyu Erdoğan yandaşı olan Metin Feyzioğlu kaybetti. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’ın 348 delegeden 182’sinin oyunu alarak Barolar Birliğinin yeni başkanı seçildi.
Bu son derece adaletsiz koşullarda yapılmış, Beştepe’yi arkasına alan Feyzioğlu’nun kazanması için her türlü siyasi önlemin alındığı bir seçimdi. Hükümet, Meclis’teki AK Parti ve MHP çoğunluğu sayesinde TBB’nin delege yapısından seçim yöntemine dek her şeyi değiştirdi. En yüksek nüfuslu, dolayısıyla en çok avukatın üye olduğu illerin temsil oranları adaletsiz oranda düşürülürken, az nüfuslu illerin temsil oranları artırıldı. Örneğin, 42 avukatın kayıtlı olduğu Bayburt Barosu TBB Genel Kurulunda 4 delegeyle temsil edilirken 47 bin üyeli İstanbul Barosu 13 delegeyle temsil edilir oldu. Barolar bölündü; gerçi pek tutmadı, sadece İstanbul’da ikinci baro kuruldu.
Hükümetin Barolar Birliğinde Feyzioğlu’nun 8,5 yıllık başkanlığının devam etmesi için delege ve seçim kurallarını değiştirmesi, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimleri için kuralları değiştirme çabasının modeli gibiydi.

Mesele yeşil pasaport değildi

Covid-19 salgını Barolar Birliği seçimlerinin de ertelenmesine neden oldu. Bu sürecin Feyzioğlu’nun TBB içindeki etkisini avukatlara yeşil pasaport gibi avantajlar sağlayarak güçlendirmesi umuluyordu.
Meselenin avukatlara yeşil pasaport olmadığı 5 Aralık’ta yapılan TBB seçimlerinde görüldü.
Kaybeden yalnız Feyzioğlu ve onun başta kalmasından çıkar umanlar olmadı.
Feyzioğlu’na karşı Sağkan’a oy veren delege avukatların tamamı belki Sağkan yanlısı değildi. Ama Sağkan, baroları bölen avukatlık yasasını protesto eden meslektaşlarının yanında yer aldı, Feyzioğlu yazımına katkı verdiği o yasayı savunurken.

Feyzioğlu yerine TTB Başkanı seçilen 43 yaşındaki Erinç Sağkan Ankara Barosu Başkanıydı. (Foto: Twitter)

Ama tıpkı önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tanık olacağımız gibi, Barolar Birliği seçimlerinde de oylar artık yeni bir dönemin başlayıp başlamaması için kullanıldı.
Kaybeden yalnızca Feyzioğlu ve yönetimi olmadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakındaki ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yargıya, savuma kanadında da getirmek istedikleri düzen oldu.
AK Parti ve MHP yeni bir seçim yasası üzerinde aylardır uzlaşmaya çalışıyor. Barajın MHP’nin isteğiyle yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürülmesinde dahi kerhen anlaşabildiler. AK Parti seçim bölgelerinin muhalefetin en az vekil çıkaracağı şekilde nüfus/temsil adaletsizliği üzerine yeniden çizilmesinden yana ama bu MHP’nin işine gelmiyor.

Barolar seçiminde tutmayan, genel seçimde tutar mı?

Bu yöntem Barolar Birliği seçimlerinde işe yaramadı; bütün zorlamalara rağmen yaramadı.
Zorla güzellik olmadı.
Zor, oyunu bozdu da denebilir.
Hükümet, Barolar Birliği seçim kurallarını değiştirerek savunma hakkını de siyasi iktidar güdümüne çekmek istedi. Tutmadı. Şimdi aynı yöntem siyasi iktidarı bırakmamak için devreye alınmak isteniyor. Tutar mı? Üstelik halkın ciddi geçim sıkıntısı krizi yaşadığı bir dönemde tutar mı?
Erdoğan’ın Çin modeli diye dile getirdiği ucuz işgücüne dayalı ihracat modelinin, en geç 18 Haziran 2023’te yapılması gereken seçimlere dek halkın oy rengini değiştirecek sonuçlara yol açması, bugünü de aratacak siyasi baskı ortamına bağlı görünüyor. Muhalefetin, medyanın daha da susturulmaya çalışacağı bir baskı ortamı gerekiyor.
Bu çok riskli bir zorlama. Tutsa da hem ülkeye hem halka çok pahalıya mal olabilir. Bu korku filmini yeterince görmedik mi?
Feyzioğlu’na gelince…
Feyzioğlu’na Erdoğan imzasıyla danışmanlık kadrosu açılması, ya da bir devlet kuruluşunda yönetim kurulu üyeliği verilmesi muhtemelen kimseyi şaşırtmayacaktır. Bu Türkiye Barolar Birliği’ni bölmesinin ödülü olur ama artık işlevi kalmadığı için bir kenara bırakılması ihtimali de yabana atılmamalı. Tarih örnekleriyle dolu.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

DEM Parti: “Anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı var”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

2 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

4 saat ago

Tarihi görüşme: Özel ve Erdoğan bir araya gelecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2 Mayıs…

4 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

19 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago