Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi için karşılıklı temsilciler atanacağını duyurdu. Çavuşoğlu bu açıklamayı 13 Aralık’ta Meclis’teki Dışişleri Bakanlığı bütçesi tartışmaları sırasında yaptı.
Girişimin Azerbaycan ile “koordine edildiğini” vurgulayan Çavuşoğlu, İYİ Partili Erhan Usta’nın normalleşmenin içeriğini sorması üzerine şunları söyledi:
“Özel temsilci atıyoruz, büyükelçilik değil. İleride normalleşirse Ermenistan bu son yaşananlardan ders alıp barışı, huzuru tercih ederse yarın büyükelçilik de açılabilir bu normalleşme sürecinde. Bu konuda da yine Azerbaycan’la birlikte karar veririz.”
Çavuşoğlu’nun bu sözlerinin ardından Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden Ankara’nın adımlarının olumlu karşılandığı mesajı geldi.
Dışişleri sözcüsü Hunanyan, Ermenistan Ulusal Radyosuna aktardığı mesajında “Türkiye Dışişleri Bakanı’nın ilişkilerin normalleşmesi amacıyla özel temsilci atanmasına ilişkin açıklamasını olumlu değerlendiriyor, Ermeni tarafının da diyalog için özel temsilci atayacağını teyit ediyoruz” dedi.
Türkiye Ermenistan güçlerinin 1993’te Dağlık Karabağ’ı işgal etmesi ardından Ermenistan ile sınırını kapatmış ve Erivan’da büyükelçilik açmamıştı. Azerbaycan’ın 2020’nin Eylül-Kasım ayları arasında Türkiye’nin de desteklediği bir askeri operasyonla topraklarını geri alması ardından ilişkiler farklı bir yola girmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 26 Ekim’de Ankara’nın Erivan’la ilişkilerini normalleştirme yolunun Bakü’den geçtiğini açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 26 Kasım’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan ile Soçi’de bir araya gelmiş, konu 3 Aralık’ta Erdoğan ile Putin arasındaki telefon görüşmesinde de konuşulmuştu.
İki ülke arasında 2009 yılında İsviçre’nin arabuluculuğu ile varılan mutabakat, Ermenistan parlamentosunun işgal topraklarından geri çekilme planını kabul etmemesiyle sonuç getirmemişti.