Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ocak ayında yüzde 11,10 arttı, yıllık bazda yüzde 48,69 oldu. Bu rakam Nisan 2022’en bu yana en yüksek enflasyon oranına işaret ederken bağımsız Enflasyon Araştıma Grubu (ENAGrup) yıllık bazda enflasyonun yüzde 114.87 arttığını açıkladı.
TÜİK’e göre yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık yüzde 93,53, aylık yüzde 10,45 arttı.
Bir grup akademisyen tarafından Türkiye’deki enflasyonu saatlik, günlük ve aylık değişimlere göre hesaplayan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ocak ayında yüzde 15,52 arttı, ve son 12 aylık artış oranı yüzde 114,87’yi buldu.
Bir önceki yıla göre ulaştırma fiyatları yüzde 68,89, gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatları yüzde 55,61, ev eşyası fiyatları ise yüzde 54,53 artış gösterdi. Aylık artışlar ise alkollü içecekler ve tütünde, konut ve ev eşyasında daha yüksek çıktı.
Aralık ayında yüzde 36 olarak açıklanan TÜFE verileri, 2002 yılından bu yana kaydedilen en yüksek enflasyon oranı olarak kayda geçti.
Verilerin açıklanması öncesinde açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise enflasyonun Nisan ayında “yüzde 50 altında” olacağını, TL’nin ise bu yıl istikrara kavuşmasını beklediğini belirtti.
Nebati, 3 Şubat’ta Japon haber ajansı Nikkei Asia’ya verdiği mülakatta “Yüzde 50’yi göreceğimizi sanmıyorum. Umarım yanılıyorumdur,” dedi.
Türkiyenin önünde “ciddi bir enflasyon problemi” olduğunu söyleyen Nebati, Dünya’da da benzer problemlerin yaşandığını sözlerine ekledi.
Hazine ve Maliye Bakanı, “Enflasyonun Ocak’ta yüksek olmasını bekliyoruz. Sonrasında bir süre daha seviyesini koruyacak. Yaz aylarında toparlanmaya başlayacak ve Aralık’ta baz etkisiyle radikal bir düşüş gösterecek,” dedi.
CHP lideri Özgür Özel, İmamoğlu soruşturması tutuklularından iş insanı Murat Kapki’nin AK Partili Mücahit…
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu CHP'den istifa ederek AK Parti'ye katıldı. Çerçioğlu'nun üyelik rozetini…
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de PKK bağlantılı SGD ve YPG’yi sert biçimde uyardı ve tutum…
Türkiye’de barış sürecinin anahtar sorusu şudur: Silahlar sustuktan sonra, silahı elinde tutan insanı nasıl…
Siyaset, erkek-kadın rekabetinin en sert ama kapılarının en sıkı kapalı tutulduğu alanlardan biri. Erkek egemen…
“Terörsüz Türkiye, ya da PKK’nın silah bırakarak siyasete katılması sürecinde kurulan TBMM Millî Dayanışma, Kardeşlik…