Siyaset

Danıştay İstanbul Sözleşmesinin feshini onayladı

200’den fazla kişi ve kurum İstanbul Sözleşmesinden çıkma kararının iptali için dava açmış, davalar Danıştay 10. Dairede 4 duruşma halinde görülmüştü.

İstanbul Sözleşmesinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile fesh edilmesine karşı açılan davaları inceleyen Danıştay 10. Dairesi, dernek ve hukukçuların iptal istemini reddetti. 

Yüksek Mahkeme, 3’e karşı 2 karşı oyla İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının iptal edilmesi talebini reddetti. 

10. Daire üyelerinden Yılmaz Akçil, Metin Arıtı, Lütfiye Gözütok Akbulut davanın reddi yönünde oy kullanırken, İbrahim Topuz ve Ahmet Saraç ise bu karara katılmadı.

200’den fazla dernek ve hukukçu İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının iptali için dava açmış, bu davaların bir kısmı duruşmalı olarak yapılmıştı. 40’tan fazla kurum ve kişi 4 duruşma boyunca özellikle TBMM tarafından onaylanan uluslararası bir sözleşmenin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile iptal edilmesinin usule uygun olmadığının altını çizmiş, İstanbul Sözleşmesinden çekilmenin yarattığı hak kayıplarına değinmişti. 

Son duruşmada Danıştay Savcısı da sözleşmeden çekilme kararının hukuka uygun olmadığını ve iptal isteminin kabul edilmesini talep etmişti. 

“Danıştay hakimleri iradeleri dışında karar alıyor”

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, kararın Türkiye’deki hukuk sistemine dair bir soru işareti yarattığını belirtti. 

Güllü, “Duruşma salonları büyüdüğünde hukukun yok olduğuna biz 12 Eylül dönemlerinde tanıklık etmiştik. Dolayısıyla bu sürecin geldiği nokta da hukuksuzluktur. Danıştay hakimleri kendi özgür iradelerinin dışında karar almaktadırlar. Bu sonuçtan bu çıkıyor,” değerlendirmesinde bulundu. 

Güllü, kadınların İstanbul Sözleşmesini savunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

Danıştay’ın kararı kesin değil. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz hakkı bulunuyor.

Bakan Müşavirinin Derneğinden mahkemeye rapor

Danıştay’ın kararı beklenirken halen bakan müşavirliği yapan Av. Figen Şaştım’ın başkanlığını yaptığı Hukukçu Kadınlar Derneği’nin 7 Temmuz’da mahkemeye müdahillik başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı. 

Başvuru raporunda dernek, İstanbul sözleşmesinin “tehlikeli” olduğu ve “iptalinin de usule uygun olduğu” görüşünü bildirdi. 

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Avukat Nazan Moroğlu, Hukukçu Kadınlar Derneği’nin başkanının halen bakan müşaviri olarak çalıştığını hatırlatarak, bu talebin “yargıya müdahale anlamına gelebileceğini” belirtmişti. 

Moroğlu, dilekçenin “çıkacak kararın ipucu niteliğinde” olabileceğini söylemişti.

Türkiye, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart 2021’de imzaladığı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çekilmişti. Bu karar 23 Mart 2021 Pazartesi günü Avrupa Konseyi’ne de bildirilmişti.

Çekilme kararının ardından kadın örgütleri ve barolar başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile siyasi partiler kararın iptali için Danıştay’a dava açmıştı. Davalar Danıştay 10. Dairesi’nde görüldü. 

YetkinReport

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

6 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

7 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

9 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

10 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

12 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

1 gün ago