Enflasyon yükselişini sürdürüyor. Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün yayınladığı verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi Ağustos ayında yüzde 1,46 yükseldi, enflasyonun yıllık yükseliş oranı yüzde 80,21 oldu.
TÜİK rakamlarına göre 2022 Ağustos ayında TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,46 arttı. On iki aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 80 oldu. Üretici fiyat endeksi ise Ağustos ayında yüzde 2,41 yükseldi. Yıllık ÜFE, yüzde 143 olarak gerçekleşti.
Günlük fiyat artışları üzerinden enflasyon hesaplayan bağımsız akademisyenlerin grubu ENAGrup’un hesaplarına göre ise Tüketici Fiyat Endeksi Ağustos ayında yüzde 5,86 artarak yıllık yüzde 181 yükseldi. 2022 yılı başından itibaren artış ise yüzde 91,62 oldu.
Yüksek enflasyona rağmen 18 Ağustos’ta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 14’ten yüzde 13’e indirme kararı aldı.
Tartışmalı bu karar sonrasında 22 Ağustos’ta yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kararı savunarak, “Türkiye’nin ihtiyacı faizi yükseltmek değil, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayı arttırmaktır,” dedi.
Erdoğan, “Hepimiz aynı gemideyiz. Gemi hızla yol alırsa kazanan hepimiz olacağız. Su alarak batarsa hepimiz boğulacağız,” sözleriyle enflasyonun Türk Lirasındaki değer kaybını durdurmak için vatandaşlardan ve iş dünyasında TL’de kalmalarını rica etti.
Aralık ayında TL’deki değer kaybını kontrol altına almak için getirilen Kur Korumalı Mevzuat uygulamasının toplam bakiyesi 1 Eylül 2022 itibariyle 1,3 trilyon liraya ulaştı. Bu programın hazineye getirdiği yük ise tartışılmaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre KKM için Temmuz ayında 23 milyar 361 milyon TL ödendi. Son beş ayda bütçeden KKM için ödenen para 60,5 milyar TL’ye ulaştı.
Kur krizi ve uluslararası enerji krizinin etkisiyle Türkiye sonbahara da elektrik doğalgaza getirilen zamlarla girdi. Zamlarla birlikte 31 Ağustos’ta TÜİK de 2022’nin ikinci çeyrek ekonomik verilerini açıkladı. Buna göre Türk ekonomisi ilk çeyrekteki yüzde 7,5 büyüme ardından ikinci çeyrekte de yüzde 7,6 büyüdü. Büyümeye karşılık ücretli kesimin 3 trilyon 419 milyar liralık Milli Gelir’den (GSYH) aldığı pay yüzde 21,4’te kaldı. Emek kesiminin 2021’in ikinci çeyreğinde, yani bir yıl önce yüzde 32,6 olan payı yüzde 25,4’e düştü, aynı sürede sermayenin yüzde 49,2 olan payı ise yüzde 54’e yükseldi.