Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

AP Raportörü: “Türkiye’nin AB katılım süreci böyle devam edemez”

Yazar: YetkinReport / 21 Aralık 2022, Çarşamba / Oda: Siyaset

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Sanches Amor, Türkiye’de insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında endişeli olduklarını belirterek “eğer büyük değişiklikler yapılmazsa katılım sürecinin bir 2-3 yıl daha bu şekilde devam etmesi mümkün olmayacak” dedi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanches Amor, 19-20 Aralık tarihlerinde yıllık Türkiye raporunun hazırlıkları kapsamında gerçekleştirdiği ziyaretleri tamamladı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunda 20 Aralık’ta basin açıklaması gerçekleştiren Amor, Türkiyenin Rusya-Ukrayna savaşındaki arabuluculuk rolünü takdir ettiklerini “ancak bunun Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecini ve insan hakları durumunu” etkilemediğini belirtti.

İmamoğlu hakkında verilen hapis cezasına ve HDP kapatma davasına değinen Amor, Türkiye’deki insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında endişeli olduklarını belirterek “eğer büyük değişiklikler yapılmazsa katılım sürecinin bir 2-3 yıl daha bu şekilde devam etmesi mümkün olmayacak” dedi.

Türkiye Raportörü, “AB’ye katılım bir toplum modeline katılımdır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin önerdiği toplum modeli, Hollanda toplumu mu Rusya mı? Bu sorulması gereken bir soru,” ifadelerini kullandı.

Türkiye Raportörü: “İnsan Hakları konusunda endişeliyiz”

Türkiye’nin insan hakları, temel hak ve özgürlükler ve hukukun üstünlüğü konularında Avrupa standartlarının gerisinde kaldığını belirten Amor, “AKP’nin ortaya koyduğu toplum modeli de daha çok tek kişinin sözünün geçtiği, kuvvetler ayrılığının olmadığı, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ve demokrasiye saygının gösterilmediği bir toplum model gibi görünüyor,” dedi.

Amor, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargı sürecinde hakim değişikliği yapılmasının, kararın seçimle ilgili olduğu yönündeki değerlendirmelerin demokratik standartlara uymadığını belirterek “İmamoğlu son davayla birlikte bir nevi siyasi rehine olmuştur” dedi.

Amor, yaptığı görüşmelerde “üst mahkemenin bu durumu düzelteceği yönünde bir beklenti” olduğu açıklamasında bulundu.

Amor, “Yargı reformlarında taahhüt edilen kanun değişiklikleri yapılmadı. Yargı öngörülemez durumda. Toplantı hakkını engellemek üzere gözaltı mekanizması kullanılıyor” dedi.

Rapor seçimlerden sonra yayınlanacak

Avrupa Birliği’nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu’nun her yıl yayımladığı ülke raporları, raportörlerin hükümet, yargı, siyasi partiler, medya, düşünce kuruluşları ve sivil toplum temsilcileriyle yaptığı üst düzey görüşmelerin ardından hazırlanıyor.

Türkiye raportörü Amor da bu kapsamda, Ankara’da mecliste grubu bulunan siyasi parti liderleri ve temsilcileriyle, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları olmak üzere hükümet yetkilileriyle ve üst düzey yargı mensupları ile görüştü. Amor, önümüzdeki aylarda da sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüşmelerini sürdürecek.

Raporun yayınlanması ise seçimleri bekleyecek. AP, bir ülkede seçim olması durumunda raporun açıklanmasını erteliyor. Bunun nedeni Avrupa Birliği’nin, raporun içeriği ile partilerin seçim kampanyalarının bir parçası olmasını veya taraf haline gelmesini engellemek.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: AP, Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu, HDP, İmamoğlu, kapatma davası

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan got his political opponent by getting her a jail term for tweets and a poem
Türkiye’deki kadın örgütlerinden BM’ye Afgan kadınlar için mektup
‘ABD yaptırımları Türkiye’nin ortaklarıyla ilişkisini etkiler’
  • Münih’teki Asıl Dönüşüm: Büyük Güç Retoriği, Orta Güç Diplomasisi16 Şubat 2026
  • Küresel Dar Geçitler Savaşında Türkiye’nin Geleceği16 Şubat 2026
  • Özel: Bu zamlara, yoksulluğa, haksızlığa katlanmak zorunda değilsiniz15 Şubat 2026
  • Münih: AB’nin ABD Baskısına Direniş Arayışı ve Türkiye’nin Konumu15 Şubat 2026
  • Avrupa Değişiyor — Türkiye İzliyor mu?14 Şubat 2026
  • İş Görüşmesinden Casusluk İcat Ediliyor: Necati Özkan’dan Mektup Var14 Şubat 2026
  • Savunma Sanayii: Kimlik İnşa Eden Bir Siyasal Teknoloji13 Şubat 2026
  • Şi’den Çin Ordusunda Büyük Tasfiye: Yolsuzluk, Tayvan ve Lidere Sadakat13 Şubat 2026
  • Erdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde13 Şubat 2026
  • Erdoğan, Miçotakis’le Ege konuşurken, Libya’yla Petrol Anlaşması Yapıldı12 Şubat 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP