Yetkin Report | Siyaset, Ekonomi Haber-Analiz, Yorum

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Altılı Masanın adayı Kılıçdaroğlu

Yazar: YetkinReport / 06 Mart 2023, Pazartesi / Oda: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı Liderler Buluşmasının ardından, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ilan edildi. (Foto: CHP/ Alp Eren Kaya)

Altılı Masayı oluşturan altı siyasi partinin liderleri ortak bir açıklamayla duyurdu: Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu olacak. Altılı Masadaki diğer liderler cumhurbaşkanı yardımcısı olacak.

Ankara’da yoğun siyasi trafik ve krizlerle geçen üç günün ardından altı lider 6 Mart’ta Saadet Partisi Genel Merkezinde gerçekleştirdikleri toplantının ardından cumhurbaşkanlığı adayını açıkladı.

Adayı Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu duyurdu.

Toplantının başladığı 16:00’dan itibaren parti binası önünde toplanmaya başlayan kalabalığa seslenen Karamollaoğlıu, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanımız olacak. Bu görevin hayırlı olmasını diliyor, seçimlerin ardından kendisine başarı temennisinde bulunuyorum,” dedi.

Karamollaoğlu’nun ardından söz alan Kemal Kılıçdaroğlu, birlik mesajını tekrar ederek “Biz millet ittifakı olarak Türkiye’yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. Siyasi partilerin başkanları olarak Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem geçiş süreci yol haritası üzerinde mütabık kaldık,” dedi.

Kılıçdaroğlu, yol haritası çerçevesinde 11 maddede uzlaşıya vardıklarını belirtirken, ittifaktaki tüm diğer parti başkanlarının seçimlerin ardından cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını duyurdu.

CHP lideri, “Millet ittifakının kapısı, ortak Türkiye hayalimizi paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırd etmeksizin herkesi selamlıyoruz,” dedi.

12 Maddelik yol haritası

Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı yol haritasında aşağıdaki 12 madde yer aldı:

Ankara’da krizli üç gün

Akşener, 2 Mart’ta bir araya gelen Altılı Masa toplantısının ardından 3 Mart’ta bir açıklama yapmış, İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu önerdiğini, ancak masadaki diğer 5 partinin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu üzerinde uzlaştığını belirtmişti.

“İYİ Parti kıskaca alınmıştır,” diyen Akşener İmamoğlu ve Yavaş’a aday olmaları için çağrı yapmıştı.

Akşener’in sert sözleri İYİ Parti’nin altı partili koalisyon masasından kalktığı yorumlarına yol açtı.

Akşener’in bu hamlesi Ankara’da siyaseti hareketlendi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu TİP ve SOL Parti yetkilileriyle görüştü, siyasi partiler kurmaylarıyla olağanüstü toplantı aldı. CHP Belediye Başkanları bir araya geldi, İmamoğlu ve Yavaş Kılıçdaroğlu’na destek mesajı yayımladılar. 4 Mart’ta 5 partinin lideri bir araya geldi.

İmamoğlu ve Yavaş’ın Meral Akşener ile görüşeceği haberleri İYİ Parti tarafından yalanlandı. Ancak İYİ Parti’de bu iki isime yönelik çözüm önerileri tartışıldığı bildiriliyordu.

Tüm bu gelişmelerin ortasında tüm gözler 6 Mart’ta Saadet Partisi Genel Merkezinde yapılacak toplantıya çevrildi.

Altılı Masa liderleri 2 Mart’taki toplantının ardından “ortak bir anlayışa ulaştıklarını,” 6 Mart’ta açıklama yapacaklarını duyurmuştu.

Tartışmalar sürerken en büyük soru işareti Meral Akşener’in 6 Mart’taki toplantıya katılıp katılmayacağı oldu.

Dört gün boyunca Ankara’da liderler arasında görüşme trafiği devam etti. Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Lideri Ali Babacan’ın Akşener ile görüştükleri öğrenildi.

İmamoğlu ve Yavaş Akşener ile görüştü

6 Mart hızlı başladı. Akşener, saat 2’de yapılacağı duyurulan Meclis Grubu ve Başkanlık Divanı toplantısını öne alarak 12’de kurmayları ile bir araya geldi.

Toplantının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş, Meral Akşener ile görüşmek için İYİ Parti Genel Merkezi’ne geldi.

Görüşmenin ardından açıklama yapan İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nun bilgisiyle bu toplantıda bulunduklarını, “memleketin geleceği açısından altılı masanın stratejisinin varlığının çok önemli olduğunun” belirtti.

Yavaş ise “Bizler millet ittifakının belediye başkanlarıyız. Masada yaşanan olayları seyretme imkanımız yok. Bir araya gelip, Ankara’yı, İstanbul’u kazandık. Milletimizin ayrılığa tahammülü yok. Millette tekrar bir araya gelinme arzusu var. Genel başkana ilettik, değerlendirecekler” ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından açıklama yapan İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Akşener’in iki büyükşehir belediye başkanına cumhurbaşkanlığı yardımcılığı teklif ettiğini belirtti.

Zorlu, “Millet İttifakı’nın işbirliği ile başarı yakalamış büyükşehir belediye başkanlarımız genel başkanımızı ziyaret etti. Ziyaretleri sırasında, (Akşener) iki belediye başkanımıza, seçilecek 13. Cumhurbaşkanı’nın yetkili, icracı iki cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları konusunda kendilerine önerilerini iletmiştir. Bu önerileri önümüzdeki dakikalar içinde Sayın Kılıçdaroğlu’na da genel başkanımız aktaracaktır. Toplantıya katılmasını bekliyor ve umut ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

Akşener’in dönüşü

Zorlu’nun açıklamalarının ardından üst düzey İYİ Partililer, Twitter hesaplarından masaya dönüş sinyalleri verdi. Akşener’in toplantıya katılıp katılmayacağı konusunda farklı açıklamalar yapıldı. Önce katılacağı belirtildi, ardından katılmayacağı açıklandı.

İmamoğlu ve Yavaş, bu toplantının ardından Altılı Masa toplantısının yapılacağı Saadet Partisi Genel Merkezi’ne geldi. Burada 20 dakika kalan büyükşehir belediye başkanları açıklama yapmadan ayrıldı.

İYİ Parti Genel Merkezi’nden ayrılan Genel Başkan Meral Akşener’in, 15’te CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’yla bir otelde görüşme yaptığı belirtildi. Görüşmeye stanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da katıldığı bildirildi.

Toplantının sonunda açıklama yapan İYİ Parti Sözcüsü Kütşat Zorlu, Akşener’in toplantıya katılma kararı aldığını duyurdu.

Zorlu “Sayın genel başkanımız milletimiz iradesi ve isteği doğrultusunda en başından bu yana verdiği mücadelenin gereği bir öneri getirdiğini ifade etmiştim, iki değerli büyükşehir belediye başkanımızın icracı yetkili cumhurbaşkanı yardımcıları olmaları konusunda. Az önce sayın genel başkanımız ile chp genel başkanı kemal kılıçdaorğlu bir görüşme gerçekleştirdiler. Şu an itibariyle genel başkanımız birazdan saadet partisinde gerçekleşecek millet ittifakı toplantısına katılma kararı almışlardır,” dedi.

Akşener, alkışlar ve meşalelerle Saadet Partisi’ne giriş yaparken binaya girişi sırasında İYİ Parti ve CHP üyelerinin “birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attığı duyuldu. 

Toplantı uzun sürdü

Altılı Masa toplantısı beklenenden uzun sürdü. Öncelikle saat 19:00’da CHP önünde bir açıklama yapılacağı duyuruldu.

Toplantının ardından genel başkanların toplantıda konuşulan konuları kurmayları ile görüşeceği, bu sebeple açıklamanın ileriki bir saatte yapılacağı belirtildi. CHP’li Barış Yarkadaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, çoklu cumhurbaşkanlığı yardımcılığı formulüne DEVA Partisinin sıcak bakmadığını, bu sebeple açıklamanın uzadığını iddia etti.

Bekleyiş sırasında hem CHP’nin hem de Saadet Partisi’nin genel merkezi önünde kalabalık yoğunlaştı.

6 Lider 21:00’de kameraların karşısına geçti.

Açıklama Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’ndan geldi.

Akşener neden bıraktı? Ülkücü abilerden derin devlete tezler

Derin devlet, derin siyaset ve bozulan oyunlar

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: akşener, Altılı masa, ankara'da yoğun gün, Cumhurbaşkanlığı, icracı cumhurbaşkanı yardımcısı, İmamoğlu, kılıçdaroğlu, Saadet Partisi, Yavas

OKUMAYA DEVAM EDİN

Küreselleşme ve korona: coğrafyanın sonu mu?
Yıl 2021: “Mafyatik şahıs” ile İçişleri Bakanı düelloda
Ekonomi ve siyasette artmaya başlayan riskler
  • CHP’de İnce defteri daha kapanmadı: seçim süreci sürprizlere gebe30 Mart 2023
  • Ankara’nın da elini yakan Kürt petrolü için “yeni mekanizma”30 Mart 2023
  • Kılıçdaroğlu – İnce görüşmesi: “Bu Erdoğan gitmelidir”29 Mart 2023
  • Avrupa Birliği’nin ilk Müslüman lideri İskoç Başbakanı olabilir mi?29 Mart 2023
  • Türkiye’nin anti-Semitizm geçmişi ve okullardaki olaylar29 Mart 2023
  • Muharrem İnce’ye üzülmek: insan kendini bu kadar mı harcar?28 Mart 2023
  • Irak petrol davası, boru hattı ve Kürt sorunuyla bağlantısı28 Mart 2023
  • Seçim tuzakları, ittifak listeleri, kritik notlar28 Mart 2023
  • 48 gün kala seçim takvimi yoğunlaşıyor27 Mart 2023
  • Çin ve Rusya Ortaklığı Ne İfade Ediyor?27 Mart 2023
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

Made with ♥ by tbtcreative.com © 2022 yetkinreport.com All rights reserved.

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP