Türkiye Büyük Millet Meclisi, Finlandiya’nın NATO’ya katılım başvurusunu onaylayarak İskandinav ülkesinin uzun süredir bekleyen Batı askeri ittifakına katılımı önündeki son engeli de kaldırmış oldu.
Finlandiya’nın Kuzey Atlantik Antlaşması’na Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun teklifi, 30 Mart’ta TBMM Genel Kurulunda 276 oy ile kabul edildi.
Meclis oturumunda HDP grubu katılmadı.
Finlandiya’nın üyeliğine yeşil ışık
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö 16 Mart’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmüş, görüşmenin ardından Erdoğan Finlandiya’nın NATO üyeliği için parlamentoda gereken işlemin yapılacağını açıklamıştı.
Stokholm’ün NATO’ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunmasını öngören kanun teklifi, 23 Mart’ta Dışişleri Komisyonunda kabul edildi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla Türkiye ve Macaristan’a destekleri için teşekkür etti ve İsveç’in de aralarına katılmasını dört gözle beklediğini söyledi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından uzun yıllar sürdürdükleri bağımsızlık politikasını terk ederek Haziran ayında ittifaka katılmak için başvuru yapan Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerinin önünde Türkiye ve Macaristan’ın engeli bulunuyordu.
Erdoğan, Niisto görüşmesinin ardından Macaristan Parlamentosu 27 Mart’ta Finlandiya’nın Finlandiya’nın üyeliğini kabul etti.
İsveç’in başvurusu bekliyor
Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine verdiği desteği gerekçe göstererek “terör örgütlerinin faaliyetlerinin önlenmesi”, “terörden aranan veya hüküm giymiş kişilerin iadesi” ve “savunma sanayi ürünlerinin ihracatı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması” gibi konularda somut ve kalıcı adımlar atıldığını görmek istediğini dillendiriyordu.
Geçtiğimiz Haziran ayında üç ülke Madrid’de üçlü bir mutabakat metnine imza atmıştı, ancak İsveç ile görüşmeler aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki Türk Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının ardından kesildi.
İsveç ile gerilimin ardından Türkiye’nin Finlandiya’nın üyeliğini ayrı değerlendirebileceği dillendirilirken, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson 14 Mart’ta yaptığı açıklamada İsveç ve Finlandiya’nın farklı aşamalarda NATO üyesi olabileceklerini söyledi.
Daha sert terörle mücadele yasaları çıkarmak için anayasal değişiklikler yapan İsveç, NATO’nun Temmuz ayında Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılacak zirvesinden önce üye olabileceğine dair umudunu dile getiriyor.
Macaristan ise İsveçli siyasetçilerin Macaristan’ın demokrasisi hakkında yaptığı yorumlar nedeniyle İsveç’in ittifaka katılmasına karşı çıkıyor. İsveç, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ihlalleri iddiaları nedeniyle Budapeşte’den milyarlarca dolarlık Avrupa Birliği fonlarının kesilmesini savunuyor.