Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DİSK) Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon hesaplamalarının temelini oluşturan madde fiyat listesini açıklamayı durdurmasına karşı açtığı davayı kazandı.
Ankara 6. İdare Mahkemesi, 31 Mart’ta verdiği kararda TÜİK’in madde sepeti ve ortalama fiyat listesini açıklamamasının hukuksuz olduğuna hükmetti.
DİSK Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yayımlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yargı kararı ile TÜİK’in Haziran 2022’de durdurduğu enflasyona esas madde fiyat listesini tekrar açıklamak zorunda olduğunu, bu sebeple madde fiyat listesini DİSK’e vermesi ve kamuoyuna açıklaması için TÜİK’e başvuracaklarını belirtti.
TÜİK, Ocak 2003 ve Mayıs 2033 arasında kesintisiz olarak açıkladığı ve 400’ü aşkın ürün ve maddenin ortalama fiyatını içeren madde fiyat listesi açıklamasını Haziran 2022’de durdurmuş, bu karar enflasyon hesaplamaları ile ilgili tartışmalara sebep olmuştu.
DİSK’in bilgi talebi defalarca reddedildi
Haziran ayında TÜİK’ten bilgi talebinde bulunan DİSK araştırma merkezi bu talebi reddedilince CİMER üzerinden bilgi edinme hakkı çerçevesinde madde fiyatı listesi verisini tekrar talep etti.
TÜİK, bu talebe verdiği cevapta “Yanlış anlama ve yanıltıcı değerlendirmelere sebebiyet verdiği” gerekçesi ile bu talebi tekrar reddetti. Bunun üzerine Bilgi Edinme Kurulu’na itiraz eden DİSK’in bu itirazı da karşılık bulmadı.
Konuyu idare mahkemesine taşıyan DİSK’in açtığı dava Ankara 6. İdare Mahkemesi’nde görüldü.
Bilgi talebinin reddedilmesi hukuka aykırı
Ankara 6. İdare Mahkemesi DİSK tarafından istenen bilgilerin açıklanmasının kurumun görevi gereği olduğunu bildirerek bilgi talebinin reddedilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi
Mahkeme, 31 Mart 2023 tarih, 2022/2383 esas ve 2023/700 sayılı kararında DİSK tarafından istenen bilgilerin TÜİK tarafından elde edilen ve önceki yıllarda da kurum tarafından yayımlanmış olan istatistiksel verilere ilişkin olduğu ve bu bilginin kurumun görevi gereği elinde bulunması gereken bilgilerden olduğu gerekçesiyle bilgi edinme talebinin reddinin hukuksuz olduğuna ve dava konusu ret işleminin iptaline karar verdi.
Bu kararla TÜİK’e başvuracak olan DİSK, tekrar verilerin açıklanmasını talep edecek.