Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen ormanlık arazinin LİMAK-İçtaş ortaklığındaki YK Enerji şirketinin Yeniköy-Kemerköy termik santraline kömür sağlayacak alanın genişletilmesi için kesilmesine protestocuları engelleyen jandarma koruması altında 24 Temmuz’da başlandı. Ormanlarının kesilmesine karşı iki yıldır hukuki mücadele veren İkizköy halkı ve desteğe gelen çevreci grupların kesimi durdurmaya çalışmalarına karşı jandarma birliğinin biber gazı kullandığı, 4 kişinin yaralandığı ve 8 protestocunun gözaltına alındığı bildiriliyor.
Enerji santraline daha ucuz kömür sağlamak için Akbelen ormanın kesilmesine karşı protestolarını sürdüren köylüler ve çevreciler “Akbelen Yuvamız Vermeyeceğiz” başlığı altında sosyal medya hesapları yoluyla Türkiye’nin her yerinden çevre gönüllülerini kendilerine desteğe çağırıyorlar.
Akbelen ormanı mücadelesi
Hükümet önce 2019 sonra 2022 yılında yayınladığı yönetmeliklerle zeytinlik ve ormanlık arazilerin enerji amaçlı kullanımı ve yapılaşmasına kapı açmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 5 Mart 2022’de yayınlanan yönetmeliğin yapılaşma ve yangın riski nedeniyle çevreye zarar vereceği eleştirilerini ertesi gün yalanlamış, hatta yönetmeliğin çevreci olduğunu öne sürmüştü. Ancak bu yönetmeliğe dayanarak Akbelen ormanlık arazisinin de Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu olmaksızın, 2014’ten bu yana elektrik üreten Yeniköy ve Kemerköy termik santraline ek kömür havzası olarak tahsis edilmesi söz konusu olmuş, köylüler de direnişe geçmişti.
Orman kesimine değecek mi?
Diğer taraftan gazeteci Çiğdem Toker, ormanların daha fazla kömür için kesilmesinin Türkiye’nin elektrik üretimine katkısının yalnızca yüzde 1 (yüzde bir) olduğunu yazdı.
Toker T24’teki yazısında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine dayanarak iki santralin toplam kurulu gücünün 1100 megavat olduğunu bunun da Türkiye’nin toplam üretimi olan 104 bin 904 megavatın yaklaşık yüzde binine karşılık geldiğini ortaya koyuyor.
Bu rakamlar Akbelen ormanlarının, ormanları korumak görevi de olan güvenlik güçlerinin müdahalesiyle kesimi yoluyla sağlanması muhtemel ek elektrik üretiminin Türkiye açısından stratejik önem taşımadığını da gösteriyor. Toker’in “Yüzde 1 İçin” başlıklı yazısını bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.