Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

MB politika faizini beklentilerin üzerinde artırdı: yüzde 25

Yazar: YetkinReport / 24 Ağustos 2023, Perşembe / Oda: Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yönetiminde yeni kadrosuyla ilk kez toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 17,5’ten yüzde 25’e yükseltti.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yönetiminde yeni kadrosuyla ilk kez toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 17,5’ten yüzde 25’e yükseltti.

24 Ağustos’ta toplanan Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faizinin yüzde 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.

Ekonomistlerin beklentisi 250 baz puan çevresindeydi.

Borsa İstanbul 100 endeksi, pozitif seyrini sürdürürken, bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 10’a ulaştı.

Dolar kuru, yüzde 2 değer kaybıyla 26,25 TL’ye kadar geriledi. Euro ise yüzde 2 seviyesinde kayıpla 28,82 TL’ye kadar değer kaybetti. Türkiye’nin CDS’i 400 baz puanın altına geriledi.

Politika faizini artırmaya karar verdi

PPK, yenilenen kadrosuyla ilk toplantısını yapmış oldu.

Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Yaşar Fatih Karahan, Hatice Karahan’ın katıldığı kurul toplantısının ardından yapılan açıklamada “parasal sıkılaşma sürecinin devam” edeceği vurgulandı.

Hafize Gaye Erkan yönetiminde haziran ayında faiz artırımlarına başlayan PPK, Haziran ayında 650, Temmuz ayında 250 olmak üzere üç toplantıda toplam 1,650 baz puan faiz artırımına gitmiş oldu.

Açıklamada, “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir,” ifadelerine yer verildi.

PPK, faiz artırımının yanı sıra, “parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edeceğini” açıkladı.

Enflasyonda yükseliş sürecek

Para Politikası Kurulu, açıklamasında “yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne” işaret ettiğini belirterek yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemelerinin enflasyonun yükselmesinde belirleyici olduğu değerlendirmesinde bulundu.

PPK, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerinde etkili olduğunu ve yıl sonunda enflasyonun MB tahmininin “üst sınırına yakın seyredeceğini” kaydetti.

PPK, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, “dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir” ifadesini kullandı.

“Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.”

Sadeleşme kademeli devam edecek

Merkez Bankası, 20 Ağustos’ta Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşüm hedefi uygulamasına son verildiğini açıklamış, KKM’den kademeli çıkış planını duyurmuştu.

Bankadan yapılan açıklamada, “sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceği” de açıklanmıştı.

21 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile bankalara KKM’ye geçen yatırımcıların TL mevduatına dönmeye “yönlendirilmesi” istenmişti.

PPK, sadeleşme sürecine devam edileceğini açıkladı.

Açıklamada, “Kurul, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecektir,” ifadelerine yer verildi.

500’lük banknotlar geri gelir mi? Üstünde Gaye Erkan’ın imzası olur mu?

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: faiz, gaye erkan, MB, Para Politikası Kurulu, politika faizi, PPK

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan 17 Mart’ta siyaseten faiz artırımına gider mi?
Mehmet Şimşek: “Aylık enflasyon Şubat’tan itibaren düşecek”
Eski Başkan Yardımcısı Merkez Bankasını Dolandırma Zannıyla Tutuklandı
  • Yeni Anayasa’ya DEM Desteği İçin Üç Maddede Değişiklik Yeter mi?4 Aralık 2025
  • Fidan: Savaş Yayılıyor, Bu Korkunç Bir Şey, Ama AB Güney Kıbrıs’a Rehin3 Aralık 2025
  • Erdoğan, Bahçeli’nin “Rezalet” Çıkışını Üstüne Almadı Barzani’yi Suçladı3 Aralık 2025
  • CHP Operasyonları, Terörsüz Türkiye Sürecini Enfekte Ediyor2 Aralık 2025
  • Komisyonun Karar Toplantısı Öncesi: Barış Vicdanı Olmadan Barış Olmaz2 Aralık 2025
  • Avrupa Kururken: Su Krizinin Sessiz Siyaseti1 Aralık 2025
  • Askeri Havacılıkta Türkiye’den Bir İlk: Kızılelma Hava Hedefini Vurdu1 Aralık 2025
  • Özel CHP’ye Direniş ve İktidar Vadetti: Bu Yeninin Eskiyle Mücadelesi30 Kasım 2025
  • Karadeniz’deki Tanker Saldırılarını Ukrayna Üstlendi, Türkiye Tepkili30 Kasım 2025
  • DEM Konuştu, PKK Konuştu, AK Parti de MHP de Susuyor29 Kasım 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP