Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yönetiminde yeni kadrosuyla ilk kez toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 17,5’ten yüzde 25’e yükseltti.
24 Ağustos’ta toplanan Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faizinin yüzde 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.
Ekonomistlerin beklentisi 250 baz puan çevresindeydi.
Borsa İstanbul 100 endeksi, pozitif seyrini sürdürürken, bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 10’a ulaştı.
Dolar kuru, yüzde 2 değer kaybıyla 26,25 TL’ye kadar geriledi. Euro ise yüzde 2 seviyesinde kayıpla 28,82 TL’ye kadar değer kaybetti. Türkiye’nin CDS’i 400 baz puanın altına geriledi.
Politika faizini artırmaya karar verdi
PPK, yenilenen kadrosuyla ilk toplantısını yapmış oldu.
Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Yaşar Fatih Karahan, Hatice Karahan’ın katıldığı kurul toplantısının ardından yapılan açıklamada “parasal sıkılaşma sürecinin devam” edeceği vurgulandı.
Hafize Gaye Erkan yönetiminde haziran ayında faiz artırımlarına başlayan PPK, Haziran ayında 650, Temmuz ayında 250 olmak üzere üç toplantıda toplam 1,650 baz puan faiz artırımına gitmiş oldu.
Açıklamada, “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir,” ifadelerine yer verildi.
PPK, faiz artırımının yanı sıra, “parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edeceğini” açıkladı.
Enflasyonda yükseliş sürecek
Para Politikası Kurulu, açıklamasında “yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne” işaret ettiğini belirterek yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemelerinin enflasyonun yükselmesinde belirleyici olduğu değerlendirmesinde bulundu.
PPK, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerinde etkili olduğunu ve yıl sonunda enflasyonun MB tahmininin “üst sınırına yakın seyredeceğini” kaydetti.
PPK, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, “dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir” ifadesini kullandı.
“Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.”
Sadeleşme kademeli devam edecek
Merkez Bankası, 20 Ağustos’ta Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşüm hedefi uygulamasına son verildiğini açıklamış, KKM’den kademeli çıkış planını duyurmuştu.
Bankadan yapılan açıklamada, “sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceği” de açıklanmıştı.
21 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile bankalara KKM’ye geçen yatırımcıların TL mevduatına dönmeye “yönlendirilmesi” istenmişti.
PPK, sadeleşme sürecine devam edileceğini açıkladı.
Açıklamada, “Kurul, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecektir,” ifadelerine yer verildi.
500’lük banknotlar geri gelir mi? Üstünde Gaye Erkan’ın imzası olur mu?