Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Ankara, Gölbaşı’da açılacak Türkiye’nin en büyük tarım kampüsü ve rekreasyon alanını Cumhuriyetin 100. Yılına armağan ettiklerini söyledi. ABB’nin Başkent Ankara Kalkınma Projesi (BAKAP) çerçevesinde 3 milyon 700 bin metre kare (3700 dönüm) üzerine kurulan alan 16 Eylül’de törenle hizmete açılacak. Alanın ismini de ABB tarafından düzenlenen anketle Ankaralılar belirleyecek; Yavaş seçenekler arasında Atatürk, Cumhuriyet, 100. Yıl isimlerinin de olacağını söylerdi.
Açılış öncesi, 14 Eylül’de BAKAP alanında bir basın turu düzenleyen Yavaş iki yılda ortaya çıkarılan projenin ilham kaynaklarından birinin de “İklim krizi ve savaşların tarımın önemini göstermesi” olduğunu söyledi. Enerji kaynağını kendi içinde kurulacak güneş santralinden sağlayacak tarım kampüsünde Türkiye’nin “kamu kuruluşları ve üniversiteler dahil” en büyük tıbbi ve aromatik üretim merkezinde 75 tür bitki üretilerek üniversitelerle işbirliği içinde işleneceği bildirildi. Aynı şekilde tarım kampüsünde 35 tür Ata tohumu üretimi de yapılacak.
İhtiyaç betona değil tarıma
Önceki ABB yönetiminin bu alanı kat sınırlaması olmaksızın imara açmak istediğini hatırlatan Yavaş, Şehir Plancıları Odasının açtığı davayla o projenin iptali ile devreye girdiklerini söyledi. “Ankara’nın mevcut konut sayısı 18 milyon insana yetebilecek düzeyde” dedi; “resmi tahminler en fazla 8 olabileceğini gösteriyor, benim tahminimse 6,5. Ama rant amaçlı olarak şehre uzak yerler imara açılıyor, kimsenin kullanmadığı yerlere tol, su, kanalizasyon hizmeti götürülüyor. Ankara’nın daha fazla betona değil, daha fazla yeşil alana ve tarım üretimine ihtiyacı var.”
Halen ABB’ye yapılan 300 bin iş başvurusunun önemli kısmının tarımsal üretimden kopan kişilerden olduğuna dikkat çeken Yavaş, BAKAP Projesinin küçük aile işletmelerinin üretime devam ederek yerlerinde yaşamaya devam etmesi, şehirlere gitmek zorunda kalmamasını da amaçladığını söyledi.
İthal bitki bulunmuyor
Tarım kampüsünde 22 tür 17 bin 500 adet meyve ağacı da bulunuyor. “Şehirli çocuklar meyvenin nerede büyüdüğünü bile göremiyor” dedi ABB Başkanı; “Mevsimi geldiğinde duyuracağız, isteyen vatandaşlar çocuklarıyla da gelip sonradan parasını ödemek kaydıyla istedikleri kadar taze meyve toplayabilecekler.”
Yavaş 2019’da seçildiğinde AK Parti döneminde yurtdışından pahalıya ithal edilen ve bir kısmı da tutmayan ağaçları eleştirip suç duyurusunda bulunmuştu. Soru üzerine “Bir tek ithal bitki yok” dedi; “Ağaçlar da çoğu Sakarya bölgesinden olmak üzere tarım kooperatiflerinden alındı.”
Kampüs içinde toprak, biyoteknoloji, tıbbi bitkiler laboratuvarı, tarım kütüphanesi ile eğitim ve konferans salonlarını da içeren bir Tarım Akademisi kurulması da planlanıyor. Yavaş, tarım kampüsünün 4 ana işlevinin tarım eğitimi, araştırma-geliştirme, üretim ve tarım turizmi olduğunu söyledi.
Tarım ve rekreasyon
Basın turuna katılan gazeteciler, bu yılın ürünü ayçiçeği ve hayvan yemi olarak kullanılacak silajlık mısır hasadına tanık oldu. Proje sorumluluğunu üstlenen ABB Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Mekin Tüzün, amaçlarından birinin de hayvan yemi üreterek küçük çiftçileri desteklemek olduğu söyledi.
Tarım kampüsünde rekreasyon alanları da bulunuyor. 39 kilometre yürüyüş, 19 kilometre bisiklet yolu voleybol, basketbol, futbol, tenis ve plaj voleybolu olmak üzere 12 spor sahası, yoga meditasyon alanı ve zen bahçesi, iki konser alanı, at çiftliği ve göletler de bulunuyor.
Yavaş’a CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara adaylığını ilanı ardından İYİ Parti’nin kendi adayını çıkarma açıklaması da soruldu. Yavaş, Ankara’da 4 milyon 200 bin seçmen var” dedi; “Parti, bölge ayırt etmeksizin hepsinin oyuna talibim. Beş yıldır hizmet etmeye çalışıyorum. 2019’de seçime vaatlerle girdik, bugün halkın karşısına icraatımızla çıkacağız. Başka yorum yapmayacağım.”