Siyaset

Lavrov: ABD Suriye’de bir Kürt yarı-devleti kurdu

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un “ABD Suriye’de Kürt yarı-devleti kurdu” sözleri Türkiye’nin çizgisine yakın ancak Rusya’nın Suriye politikasını değiştirmeyebilir. Lavrov (sağda) BM Gemel Kurul çalışmaları sırasında BM Genel Sekreteri Gutteres ile görülüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’de bir Kürt “devletimsi” yapı oluşturduğunu söyledi. 26 Eylül’de Moskova’da Tunus Dışişleri Bakanı Nebil Ammar ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, ABD’nin Fırat’ın doğusunda oluşturduğu bu yarı-devlet (İngilizcesiyle “quasi-state”) yoluyla Suriye “petrol ve tahılını kaçırdığını” da sözlerine ekledi. Rusya, Türkiye ve İran’ın Suriye konusunda yürüttüğü Astana süreci üzerine de konuşan Lavrov, Suriye’ye uygulanan “gayrımeşru Batı ambargoları” nedeniyle ülke ekonomisinin ciddi sorunlar yaşadığını da söyledi.

Bu çıkış, Türkiye’nin 2014’te ABD’nin IŞİD’le mücadeleyi NATO müttefiki Türkiye yerine PKK’nın Suriye kolu PYD ile yapma kararından bu yana geçerli iddiası ve 2016’dan itibaren Suriye topraklarındaki harekatının terörle mücadele gerekçesiyle paralel. Öte yandan Rusya’nın yine 2016 yılında Suriye’de barış için federatif yapı önerdiği ancak Beşar Esad’ın bir Kürt federasyonu fikrini reddettiği de biliniyor.

Suriye’de politika değişikliği mi?

Lavrov’un bu çıkışı Türkiye’nin yeniden tahıl sevkiyatına başlanması için Ukrayna ve Rusya’yı uzlaştırmaya çalıştığı, Ukrayna’nın ise Rusya’yı işgal ettiği topraklardaki tahıl ve diğer kaynaklara el koymakla suçladığı bir dönemde yaptı. Tahıl sevkiyatı konusu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in 4 Eylül’de Rusya’nın Soçi şehrindeki görüşmelerinde de gündeme gelmiş, ancak anlaşmaya varılamamıştı.

Ancak bu arada Ukrayna’nın tahılını Karadeniz’in uluslararası suları yoluyla değil, Tuna Nehri ve ayrıca Romanya, Bulgaristan ve Türkiye karasuları ve Boğazlar yoluyla sevke başlamıştı. Erdoğan 25 Eylül’de Nahçıvan’dan dönerken gazetecilere Rusya’nın -maliyetini Katar’ın ödemesi suretiyle- Türkiye’ye göndereceği tahılın, Türkiye’de öğütülüp una çevrilmesi de seçeneklerden biri olarak, ihtiyaç içindeki Afrika ve Asya ülkelerine ulaştırılması üzerine görüştüklerini söylemişti.

Dolayısıyla Lavrov’un ABD güdümünde Kürt yarı-devleti ya da devletimsisi çıkışı Rusya’nın Suriye’de politika değişikliğinden çok Ukrayna tahıl sorununda Türkiye’ye yakın bir manevra gibi duruyor.

 

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

1 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

3 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

4 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

22 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago