Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Lavrov: ABD Suriye’de bir Kürt yarı-devleti kurdu

Yazar: YetkinReport / 27 Eylül 2023, Çarşamba / Oda: Siyaset

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un “ABD Suriye’de Kürt yarı-devleti kurdu” sözleri Türkiye’nin çizgisine yakın ancak Rusya’nın Suriye politikasını değiştirmeyebilir. Lavrov (sağda) BM Gemel Kurul çalışmaları sırasında BM Genel Sekreteri Gutteres ile görülüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’de bir Kürt “devletimsi” yapı oluşturduğunu söyledi. 26 Eylül’de Moskova’da Tunus Dışişleri Bakanı Nebil Ammar ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, ABD’nin Fırat’ın doğusunda oluşturduğu bu yarı-devlet (İngilizcesiyle “quasi-state”) yoluyla Suriye “petrol ve tahılını kaçırdığını” da sözlerine ekledi. Rusya, Türkiye ve İran’ın Suriye konusunda yürüttüğü Astana süreci üzerine de konuşan Lavrov, Suriye’ye uygulanan “gayrımeşru Batı ambargoları” nedeniyle ülke ekonomisinin ciddi sorunlar yaşadığını da söyledi.

Bu çıkış, Türkiye’nin 2014’te ABD’nin IŞİD’le mücadeleyi NATO müttefiki Türkiye yerine PKK’nın Suriye kolu PYD ile yapma kararından bu yana geçerli iddiası ve 2016’dan itibaren Suriye topraklarındaki harekatının terörle mücadele gerekçesiyle paralel. Öte yandan Rusya’nın yine 2016 yılında Suriye’de barış için federatif yapı önerdiği ancak Beşar Esad’ın bir Kürt federasyonu fikrini reddettiği de biliniyor.

Suriye’de politika değişikliği mi?

Lavrov’un bu çıkışı Türkiye’nin yeniden tahıl sevkiyatına başlanması için Ukrayna ve Rusya’yı uzlaştırmaya çalıştığı, Ukrayna’nın ise Rusya’yı işgal ettiği topraklardaki tahıl ve diğer kaynaklara el koymakla suçladığı bir dönemde yaptı. Tahıl sevkiyatı konusu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in 4 Eylül’de Rusya’nın Soçi şehrindeki görüşmelerinde de gündeme gelmiş, ancak anlaşmaya varılamamıştı.

Ancak bu arada Ukrayna’nın tahılını Karadeniz’in uluslararası suları yoluyla değil, Tuna Nehri ve ayrıca Romanya, Bulgaristan ve Türkiye karasuları ve Boğazlar yoluyla sevke başlamıştı. Erdoğan 25 Eylül’de Nahçıvan’dan dönerken gazetecilere Rusya’nın -maliyetini Katar’ın ödemesi suretiyle- Türkiye’ye göndereceği tahılın, Türkiye’de öğütülüp una çevrilmesi de seçeneklerden biri olarak, ihtiyaç içindeki Afrika ve Asya ülkelerine ulaştırılması üzerine görüştüklerini söylemişti.

Dolayısıyla Lavrov’un ABD güdümünde Kürt yarı-devleti ya da devletimsisi çıkışı Rusya’nın Suriye’de politika değişikliğinden çok Ukrayna tahıl sorununda Türkiye’ye yakın bir manevra gibi duruyor.

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: iran, Katar, Kürt devleti, PKK, Suriye, tahıl anlaşması, Ukrayna

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan’ın Trump orucu: İsrail, Suriye, İran ve Kürtler
Erdoğan’a Kıbrıs şoku, Türkiye’ye seçim dersi
Kartalkaya Yangınına 11 Müebbet: Mahkemeden Emsal Niteliğinde Karar
  • Yunanistan’ın Ege Hamleleri: Türkiye’nin Stratejik Sükûneti ve Riskler19 Ocak 2026
  • Suriye’de Ateşkes: SDG Tutunamadı, Şam’la Uzlaşmaya Döndü. Ankara Memnun19 Ocak 2026
  • Eski RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in İş Dünyasında Yükselişi Devam Ediyor18 Ocak 2026
  • 2026’nın 10 Teknolojik Gelişmesi: Artısı, Eksisiyle Yapay Zekâ Etkisi18 Ocak 2026
  • İmamoğlu’nun Jeti İddiasının Çökmesinden Varufakis’e Narkotik Sorgusuna18 Ocak 2026
  • Hakan Fidan’a Göre 2026’da Önem Sırasıyla Türkiye’nin Önündeki 3 Kriz16 Ocak 2026
  • Düşman İnşası ve Yeni Soğuk Savaş15 Ocak 2026
  • Diplomasi ABD’nin İran Saldırısını Önleyebilecek mi? Türkiye de Devrede15 Ocak 2026
  • Kadın Hâkimi Vuran Erkek Savcı, Kadına Şiddeti Önlemekle Görevliymiş14 Ocak 2026
  • Jeopolitik Belirsizliğe Rağmen Barış Mümkün14 Ocak 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP