Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisindeki AK Parti çoğunluğunu, kredi bulunmasına ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onay vermiş olmasına rağmen Ankara’nın atık su temizleme tesisi yatırımını engellediğini, halkın sağlığıyla oynadığını söyledi. Yavaş 27 Eylül’de Tatlar Atık Su Arıtma Tesisinde düzenlediği basın toplantısında, üstelik bu durumun sadece Ankaralıları değil, Ankara Çayının Sakarya Nehrine karışması dolayısıyla İstanbul’un Ömerli Barajında biriken suyu ve akış boyunca tarım alanlarını da kirlettiğini öne sürdü.
Ankara’nın artan su arıtma ihtiyacı nedeniyle Büyükşehir Belediyesinin hükümetçe daha 2010 yılında uyarıldığını hatırlatan Yavaş şunları söyledi:
- “Göreve geldikten sonra 2019 yılında bu durumun farkına vardık. Bu tesisin acilen yapılması gerektiği için yönetim kurulu kararları alındı. 2020 yılında buranın proje ihalesine çıkıldı. 2023 yılında da ÇED raporunu aldıktan sonra Strateji Daire Başkanlığına ve Cumhurbaşkanlığına başvurduk. Buranın acil yapılması ve yatırım programına alınması gerekiyor, dedik. Cumhurbaşkanlığından bu projeye onay çıktı ve yatırım programına alındı.”
Halkın sağlığıyla siyaset oyunu
Cumhurbaşkanlığından onay çıkınca ABB’nin kendi çalışmalarıyla iki ayrı kuruluştan 135’er milyon dolar kredi bulunduğuna dikkat çeken Yavaş, projenin Hazine ve Maliye Bakanlığı onayı için gereken Belediye Meclisi onayında takıldığını söyleyerek şöyle devam etti:
- “Sanıyorum ki Belediye Meclisi’ndeki üyeler bu parayı alıp başka yerlerde kullanabileceğimizi sanıyorlar herhalde. İki aydır erteleme kararı alıyorlar. Bunu Ankara, İstanbul halkının ve Türkiye’nin mutlaka görmesi gerekir. Burada belediye yönetimi ‘Mansur Yavaş’ı engelliyorum’ adı altında 30 milyon insanın sağlığıyla oynanıyor. Kapasite ve nüfus artışı, artan yağışlar nedeniyle bu kapasiteyle gelen atık suyun şu an arıtılma imkânı zaten yok.”
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Atık Su Arıtma Dairesi Başkanı Ayşegül Pekyılmaz’ın gazetecilere verdiği bilgiye göre Ankara’nın atık su arıtma kapasitesi günde 765 bin metreküp. Pekyılmaz, “Ama alabildiğimiz kapasite 500 bin metreküp civarında” diyor”; “Gelen su miktarı ise 1 milyon metreküp.” Yavaş proje onayı geciktikçe döviz kurundaki artış nedeniyle TL üzerinden borcun artacağını vurgulayarak oluşacak kamu zararına da dikkat çekiyor.