Ekonomi

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 7 puan yükseltti

TCMB Başkanı Erkan, 2 Kasım’da açıkladığı Enflasyon Raporu’nda 2023 yıl sonu enflasyon tahminini 7 puan arttırarak yüzde 65’e yükselttiklerini duyurdu. Buna göre 2024 sonu için banka yüzde 36 enflasyon bekliyor. (Foto: TCMB) 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, yıl sonu enflasyon raporunu 2 Kasım’da yapılan basın açıklaması ile duyurdu.

Erkan, TCMB’nın enflasyon tahminini 2023 sonu için yüzde 58’den yüzde 65’e, 2024 sonu için ise yüzde 33’den yüzde 36’ya yükselttiklerini açıkladı.

2 Kasım’da Merkez Bankasının son enflasyon raporunu bir basın toplantısı ile açıklayan TCMB Başkanı Erkan konuşmasında, “Bu yıl sonu tahmin orta noktalarını 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncelledik. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarını da 2023 yılı için yüzde 62 ve 68, 2024 yılı için ise yüzde 30 ve 42 olarak revize ettik,” dedi.

Erkan, açıklamasında, “Bu noktada iki hususun altını çizmek isterim. İlk olarak, jeopolitik riskler ve yönetilen yönlendirilen fiyatlara ilişkin belirsizliklerin artması nedeniyle tahminlerimiz üzerindeki belirsizlik aralığını genişlettik. İkinci olarak, tahminlerimizi yukarı yönlü güncellemiş olsak da dezenflasyonun başlama zamanı, hızı ve seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendiriyoruz” dedi. (Erkan’ın açıklamasının tamamını buradan okuyabilirsiniz: TCMB)

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu 26 Ekim’de yaptığı toplantısında politika faizini yüzde 30’dan 35’e yükseltmeye karar vermiş, yılın ilk üç çeyreğinde enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirtmişti. Kurul, enflasyonun tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğini, aylık enflasyonda düşüş beklediklerini belirtmişti.

Ağustos ayında Banka’nın bir önceki raporundaki yıl sonu tahminini yakalayan enflasyon, Eylül ayında da yükselişini sürdürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Eylül ayında yüzde 4,75 artarak yıllık yüzde 61,53 oldu.

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, Temmuz ayında Enflasyon Raporu tanıtım toplantısında 2023 yıl-sonu enflasyon tahminini yüzde 58 olarak, 2024 yıl-sonu enflasyon tahminini ise yüzde 33 olarak açıklamıştı. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Eylül ayı anketinde ise yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 67’ye yükseltmişti.

YetkinReport

Recent Posts

Türk-Amerikan aktivist Batı Şeria’da öldürüldü: Ankara’dan “cinayet” tepkisi

Türkiye, İşgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail güçleri tarafından vurulduğu iddia edilen Türk-ABD çifte vatandaşı Ayşenur…

13 saat ago

CHP kurultayda kapsamlı tüzük değişikliğini onayladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) siyasette normalleşme ve parti içi husumet tartışmaları ile gözlerin çevrildiği 20.…

17 saat ago

Kurt Sürüsü: İsrail’in Filistinlileri tek tek fişleme programı

El Cezire kanalının geçen yıl yayınladığı bir Tariq Nafi haberi ile İsrail’in Filistin’i kontrol altında…

19 saat ago

Hükümetin emekçiyle emekliye yeten gücü yandaş sermayeye yetecek mi?

Yeni Orta Vadeli Programın 5 Eylül’de ilanı hem ekonomik krizden çıkış çabaları hem de Cumhurbaşkanı…

2 gün ago

Özel, Kılıçdaroğlu’yla aynı hatada: Erdoğan yeniden aday olamaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Kasım 2025’te ya da 2026'nın baharında seçimleri…

2 gün ago

Erdoğan-Sisi: Eski düşmanlar dost olacak mı?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette 4 Eylül'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

2 gün ago