Siyaset

Muhalefette gündem tartışmalı aday trafiği: Demirtaş, Savaş

6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümü ardından siyaset arenasında yerel seçim muhalefet cephesindeki aday tartışmalarıyla gündemdeki yerini aldı. DEM Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için aday adaylığını beyan eden Demirtaş açıklamasını geri aldı, CHP’nin tartışmalı Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise depremlerin yıldönümünde karşılaştığı protestoların ardından adaylıktan vaz geçmeyeceğini vurguladı.

6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümü ardından siyaset arenasında yerel seçim muhalefet cephesindeki aday tartışmalarıyla gündemdeki yerini aldı.

Hali hazırda adaylığı tartışma konusu olan CHP Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın deprem anmasında karşılaştığı protestonun ardından adaylığının gözden geçirilebileceği ihtimali gündeme gelmişti. Savaş adaylığı ile ilgili soru işaretlerini giderdi, ancak hakkındaki eleştirilere nokta koyamadı.

DEM Parti’de ise İstanbul ve diğer şehirler için belirlenecek adaylar tartışma yaratıyor. Tutuklu eski HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın adaylık açıklamasının yarattığı sarsıntı, yine kendisinin yaptığı ve adaylıktan geri çekildiğini söylediği açıklamayla yerini adayların kim olacağı sorusuna bıraktı.

Lütfü Savaş: Yeniden aday

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yerel seçimlerde tekrar aday gösterilmesi üzerindeki tartışmalar sürüyor.

6 Şubat depremlerinin birinci yılında Hatay’daki anmalarda ön plana çıkan olaylardan biri Hatay halkının Lütfü Savaş’a gösterdiği tepki oldu. Hatay’daki yapılaşmanın yarattığı sonuçlarla ile ilgili sorumluluk almadığı yönündeki eleştirilere sert dille karşılık veren Savaş’ın kendi şehrinde karşılaştığı protestonun ardından CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır Savaş’ın adaylığının yeniden değerlendirileceğini belirtmişti.

CHP içinde Savaş yerine eski milletvekili Suzan Şahin’in aday gösterilebileceği öne sürüldü. 10Haber’e konuşan Şahin, “Aday değiştirmek CHP’ye ve memlekete darbe” dedi.

Tartışmaların ardından Lütfü Savaş, 7 Şubat’ta açıklama yaparak “Korkmayacağım, sinmeyeceğim yılmayacağım. Hatay üzerinden kirli bir oyun oynanıyor,” dedi. Bir gün önce CHP lideri Özgür Özel ile konuştuğunu ve adaylıktan çekilmeyeceğini vurgulayan Savaş “Adaylığım devam ediyor seçimi kazanacağız” dedi.

Savaş, “Beni protesto ettiler, biz bunların kim olduğunu biliyoruz. Sayın Bakanımıza söz attılar. Orada Sayın Cumhurbaşkanımızın atamış olduğu bir bakan vardı. Bizi sevmeyebilirler, ama ya bir tanesinin elinde el bombası olsaydı, silah olsaydı… Sayın Cumhurbaşkanımız bir yere giderken önden önlem alınıyor; burada da alınmalıydı,” dedi.

DEM Parti İstanbul adayı kim olacak?

Öte yandan DEM Parti’nin yerel seçimlerde işbirliği yerine kendi adaylarını sunacağı yönündeki iradesinin ardından özellikle büyük şehirlerde adaylarının kim olacağı tartışma konusu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olduğunu geçen hafta açıklayan Başak Demirtaş, dün bu kararından vazgeçtiğini duyurdu. Yazılı bir açıklama yapan Demirtaş, “Gelinen aşamada benim İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylık beyanımın bir başvuruya dönüşmemesi konusunda da Partimizle ortak görüş birliğine varmış bulunmaktayız” dedi.

Başak Demirtaş’ın kararı parti içinde ve yerel seçim siyasi gündeminde tartışmalara yol açmıştı.

Demirtaş’ın adaylıktan çekildiği açıklamasının ardından DEM Partisi, Türkiye’nin her yerinde kendi adaylarıyla çıkma kararı aldığını vurgulayarak, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylığı için yaptığı irade beyanıyla partimizin seçim politikalarını destekleyerek bizleri daha da güçlendiren Başak Hanım’la sürecin başından itibaren istişare halindeyiz” dedi.

HDP eski Eş Genel Başkanı tutuklu siyasetçi Selahattin Demirtaş ise eşi Başak Demirtaş’ın adaylığı ile ilgili olarak, “Başak hanımın adaylık açıklaması partimize güç vermek içindi, geri çekilme açıklaması da partimizin bilgisi dahilinde. Bütün bu süreçler birlikte yürütülmüştür halkımız bilsin, halkımız bize güvensin ne yaptığımızı biliyoruz” dedi.

DEM Parti’nin İstanbul aday havuzundaki isimleri aktaran Sözcü yazarı İsmail Saymaz’a göre, Başak Demirtaş’ın çekilmesi sonrasında öne çıkan isimler şunlar: “İlk akla gelen aday DEM Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş. Ayrıca Sırrı Sakık ve Ali Kenanoğlu’nun adı geçiyor.”

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

5 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

7 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

1 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

1 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

1 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago