Hayat

Her 5 seçmenden biri yaşlı veya yaşlanma yolunda

Genel nüfus içindeki yaşlı oranı yüzde 10’u geçti. Seçmenlere bakıldığında ise 12 milyon 280 bin seçmen 60 yaş üstü. Bu sayı, her beş seçmenden birinin ya yaşlı ya da yaşlanma yolunda olduğunu gösteriyor.

Yerel seçimler için geri sayım başladı, kampanyalar son hızıyla devam ederken siyasi partilerin gözden kaçırdığı bir nokta da Türkiye’nin hızla yaşlandığı ve 65 yaş ve üstü nüfusun giderek arttığı gerçeği.

65+ Yaşlı Hakları Derneği’ne göre genel nüfus içindeki yaşlı oranı yüzde 10’u geçti. Seçmenlere bakıldığında ise 12 milyon 280 bin seçmen 60 yaş üstü. Bu sayı, her beş seçmenden birinin ya yaşlı ya da yaşlanma yolunda olduğunu gösteriyor.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, seçim döneminde bu gerçeğin “yaklaşan seçimde göreve talip olan adayların dikkate alması gereken bir durum” olduğunun altını çizerek “üstelik yaşlı seçmenin oy vermek konusunda son derece ısrarlı olduğunu en iyi yine adaylarımız biliyor,” dedi.

Yaşlılar için hizmet üretmenin siyasetçiler için de öncelik kazandığını belirten Prof. Kazancıoğlu, “yaşlılığı yaşamın doğal evresi olarak kabul etmemiz, yaşlılara hizmet götürmeyi bir iyilik ve yardımseverlik tercihi olmanın ötesinde, insan olmaktan gelen tüm haklarını kullanmalarını sağlamanın aracı olarak görmemiz gerekiyor,” dedi.

Yaşlı nüfus için “yaş dostu kent sözleşmesi”

65+ Yaşlı Hakları Derneği bu çerçevede, belediyelerle yürüttüğü çalışmalardan ve saha çalışmalarından hareketle yerel yönetimlere aday olan siyasetçilerin faaliyet planlarına dahil edebilecekleri somut hedeflerden oluşan “Yaş Dostu Kent Sözleşmesi” hazırladı.

İki yıllık vadede, ağırlıkla Belediye’nin kendi içinde yapacağı, yaşlılık konusunda farkındalık ve bilinç oluşturma eğitimleri, Belediye birimleriyle ilgili temel düzenlemeler var. Ayrıca yasal bir hak olan ücretsiz toplu taşımanın güvence altına alınması da kapsanıyor.

Beş yıllık vadede ise, daha kapsamlı planlama ve bütçeleme gereken hedefler var. Belediyenin en az bir, tam donanımlı ve uzman personelli yaşam merkezi kurması bu hedeflerin başında geliyor. Ayrıca, kendi yaşlısına bakan kişilere, her hafta en az yarım gün serbest kalabilecekleri şekilde bir destek programı başlatılması öngörülüyor.

65+ Yaşlı Hakları Derneği bu “Sözleşme”yle, beş yıllık dönemin sonunda Belediyelerin, yaşlı hemşehrileri için hak temelli hizmet anlayışı geliştirmesini, yaşlıları muhtaç değil hak sahibi bireyler olarak görmesini, karar verme süreçlerine dahil etmesini hedefliyor.

İki yıllık ve beş yıllık olarak iki aşamalı olarak belirlenen bu hedeflerin nihai amacı, belediyelerin Dünya Sağlık Örgütü’nün oluşturduğu “Yaş Dostu Kentler Ağı”na üye olabilecek duruma gelmesi.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

5 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

7 saat ago

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Lideri Özel görüştü

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

7 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

22 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago