Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve CHP milletvekilleri “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” olarak tanıtılan yeni müfredatı protesto etmek için TBMM’den Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüdü.
Murat Emir ve Suat Özçağdaş, bakanlık önünde yaptıkları açıklamada ana muhalefet partisinin yeni müfredatı “tümden reddettiğini” açıkladı.
Protesto, Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” yeni müfredat taslağını kamuoyuyla paylaşmasının ardından geldi. Bir ortak metin ve 26 öğretim programından oluşan 27 farklı dosyanın, 3000’den fazla sayfası olan taslak program hem içeriği hem de ismi sebebiyle tartışma yarattı.
Yeni eğitim müfredatı tartışma yarattı
CHP Grubu adına konuşan Emir, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı altında Türkiye’ye dayattıkları kapalı kapılar ardında hazırladıkları ve kendi ideolojik saplantılarına hizmet edecek olan bu eğitim modelini reddettiğimizi ifade etmeye geldik,” dedi.
Emir, “Çocuklarımızın ihtiyacı, bilimsel, laik ve çağdaş eğitimdir. oysa geldikleri günden beri her gelen milli eğitim bakanı milli eğitimi yapboz tahtasına çevirdi, her gelen eğitimle oynadı, ve her gelenin asıl maksadı milli eğitimi milli karakterinden uzaklaştırıp dinsel ve gerici düşüncelere bağlamaktı. Biz bu maarif modelinin ne ismini ne hazırlanış yöntemini ne de içeriğini kabul etmiyoruz, bu modellerle Türkiye’yi adım adım geriye götürmek, laikliği yok saymak, Mustafa Kemal’i ve devrimlerini unutturmak, kimsenin haddi ve hakkı değildir,” dedi.
Emir’in ardından söz alan CHP Milli Eğitimden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş, yeni programın “yeni bir taslak eğitim programı olmaktan çok çağdışı bir eğitim manifestosu niteliği taşıdığını,” belirterek “program adından başlayarak bir dizi ideolojik saplantının yansıdığı bilimsel değil politik bir metindir,” dedi.
Yeni modelin “büyük bir tehlike arz ettiğini” ifade eden Özçağdaş, “eğitim Türkiye için bir beka sorunudur ve Yusuf Tekin ve kadroları da eğitim için bir beka sorunu haline gelmiştir,” dedi.
Laiklik ilkesini hedef alıyor
CHP’li yetkililer, yeni eğitim programının laiklik ilkesini hedef aldığını, Atatürk ve Cumhuriyet değerlerini yok saydığını ve eğitimi cemaatlerin etkisine açacağını savunuyor.
Özçağdaş, “Anayasanın laiklik ilkesinin düpedüz hedef alındığı bu programı tümden reddediyoruz,” diyerek CHP’nin eleştirilerini sıraladı.
CHP’nin programla ilgili detaylı soruları da gündeme getirildi. Soruların tamamını bu açıklamadan okuyabilirsiniz.
Özçağdaş, programın hazırlanma sürecinde yapılan ihtiyaç analizlerinin kamuoyu ile paylaşılmadığını ve programın yazılış sürecindeki şeffaflığın tartışma konusu olduğunu belirtti.
Programın hazırlanmasında tarikat ve cemaatlerin etkisinin olup olmadığını soran Özçağdaş, programın hem hazırlanış, hem uygulanışında yeterli süre verilmediğini, “bu nedenlerle, elde edilen taslak bir eğitim-öğretim programından çok, tepeden inme bir anlayışla halka kabul ettirilme niyeti taşıyan politik bir metin özelliği taşımaktadır,” dedi.
Özçağdaş, “program toplum katılımı adı altında STK’ların müdahalesine geniş alan açılan bir program haline getirilmiştir,” dedi.
Özçağdaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cumhuriyet Halk Partisi olarak diyoruz ki, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli başlığı altında ülkemize dayatılmaya çalışılan bu program, STK kisvesi altında yutturulmaya çalışılan tarikat ve cemaatlerin Türkiye hayali olabilir ama “Cumhuriyet sizden ‘fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesiller ister” diyen Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nde hem de 100. Kuruluş yılında Milli Eğitim programı olarak kabul edilemez, kabul etmiyoruz.”
CHP’li yetkililer, eğitimdeki ideolojik sapmaları ve programdaki tutarsızlıkları dile getirirken, hükümetin eğitim politikalarını eleştirmeye devam edeceklerini belirtti.