Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Şimşek enflasyonu değerlendirdi: “En kötüsü geride kaldı”

Yazar: YetkinReport / 03 Haziran 2024, Pazartesi / Oda: Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mayıs ayı enflasyon verilerini “En kötüsü geride kaldı” diyerek değerlendirdi. Mayıs ayı resmi enflasyon tahmini yüzde 74 idi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon verilerini yayınladı. TÜİK’e göre Mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3,37 oranında artarken yıllık bazda yüzde 75,45’e yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mayıs ayı enflasyon verilerini “En kötüsü geride kaldı” diyerek değerlendirdi. Mayıs ayı resmi enflasyon tahmini yüzde 74 idi, bu tahmine göre yüksek çıkan enflasyon karşısında Şimşek, yıllık enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğünü belirterek, önümüzdeki dönem için dezenflasyon sürecine girileceğini ve enflasyonda kalıcı bir düşüşün Haziran ayında başlayacağını öngördü.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Şimşek, üçüncü çeyrek sonunda yıllık enflasyonun yüzde 50’nin altına gerileyeceğini ve 12 ay sonunda yüzde 33,2, 24 ay sonunda ise yüzde 21,3 olmasını beklediklerini ifade etti.

Türkiye’de Mayıs ayına ait enflasyon verileri hem Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hem de Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından açıklandı.

TÜİK rakamlarından farklı olarak ENAG’a göre tüketici fiyatları Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 5,66 artış gösterdi. Yıllık enflasyon oranı ise yüzde 120,66 olarak belirlendi.

Mayıs ayı enflasyon rakamları, memurlar, memur emeklileri, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için belirleyici olacak. SGK ve Bağ-Kur emeklileri için 2024 Ocak-Mayıs dönemine ilişkin beş aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak açıklandı. Bu dönemdeki aylık enflasyon oranları sırasıyla Ocak yüzde 6,70, Şubat yüzde 4,53, Mart yüzde 3,16, Nisan yüzde 3,18 ve Mayıs yüzde 3,37 oldu.

Toplu sözleşme gereği memur ve emeklileri yüzde 10 artış yanı sıra enflasyonun yüzde 15’i aşan kısmı üzerinden de artış alacaklar. Beş aylık oluşan fark yüzde 17,72 düzeyinde gerçekleşti. İşçi emeklileri ise dönemlik oluşan enflasyonun tamamını fark olarak alacak ve bu durumda beş aylık alacakları fark yüzde 22,72 olacak.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: enflasyon, TÜİK

OKUMAYA DEVAM EDİN

ABD: Afrika’da beraber çalışalım ama üç şartla
2053 Ulaştırma Planı: Kulağa Hoş Geliyor Ama Sorular Çok
Sahillerdeki yüzlerce dönüm arazi için özelleştime kararı
  • Kömürün, piyasanın, savaşın baskısı altında zeytin ağacını savunmak21 Haziran 2025
  • Leyla Alaton AK Parti Grubunu neden izledi, Erdoğan’la ne konuştu?21 Haziran 2025
  • Savcılığın özel algoritması devrede: İmamoğlu’nun avukatı örneği20 Haziran 2025
  • İran’da rejim değişir mi? Değişirse ne olur? Türkiye ne yapmalı?20 Haziran 2025
  • Cinsiyet eşitliğinde geri sayım: Türkiye’nin 2025 kırmızı alarmı20 Haziran 2025
  • İmamoğlu’nu suçlayan MASAK raporu DEM Partinin ziyaret günü ortaya çıktı19 Haziran 2025
  • İsrail–İran savaşının gölgesinde Türkiye’nin gerçeklik sınavı19 Haziran 2025
  • Savunma Bakanlığı İran’dan göç akınına karşı teyakkuza geçti18 Haziran 2025
  • Özdağ’dan İmamoğlu’na: iktidar “iç cepheyi” böyle mi güçlendirecek?18 Haziran 2025
  • Erdoğan’ın füze çıkışı: Türkiye’ye efelenen İsrail, değil mi?17 Haziran 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP