Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Erdoğan: Erken seçim yok, Bahçeli’yle İttifaka, Özel’le diyaloga devam

Yazar: Murat Yetkin / 18 Haziran 2024, Salı / Oda: Ekonomi, Siyaset

Fotoğratfa davetli olarak katıldığı G7 zirvesinde Ürdün Kralı İkinci Abdullah ile ABD Başkanı Joe Biden arasında görülen Cumhurbaşkanı Erdoğan İtalya’dan dönüşte yaptığı açıklamalarla erken seçim kapısını kapattı, Bahçeli’yle ittifaka, Özel’le diyaloga devam sinyali verdi.

Kurban Bayramı arifesinde AK Parti-MHP-CHP üçgeninde yaşanan gerilimin üç ekseni vardı. Biri, CHP lideri Özgür Özel’in kendisine “MHP’nin kırmızı çizgilerini” hatırlatan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “Böyle giderse” erken seçim ihtimalini hatırlatmasıydı.
Bir diğeri Erdoğan’ın -CHP’nin ve aslında kamuoyunun beklentisiyle, siyasi cinayete kurban giden Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ve çocuklarıyla görüşüp işin üstüne gitme sözü vermesi üzerine MHP lideri Devlet Bahçeli’nin umulandan da sert tepkiyle Erdoğan’a Cumhur İttifakını hatırlatması.
Üçüncüsü de Özel’in Bahçeli’ye yanıt verirken AK Parti’nin adını vermese de MHP’nin “suç ortağı” imasında bulunmasına AK Parti’den gelen siyasette yumuşama diyalogu hatırlatması.

Gerilim ve erken seçim

Kurban Bayramı sırasında partilerin bayramlaşma ziyaretlerine yansıyan hava bu gerilimin düştüğünü gösterdi. Gerilimin üç aşamada düştüğünü görüyoruz.
1- Erdoğan, Özel’in sözlerini “hazımsızlık” gibi kulağa keskin gelen ama siyasi değil, şahsi planda bir eleştiriyle, Bahçeli’nin muhtıra gibi beyanını ise “sakin tepki” sözleriyle adeta ince ayar vererek geçiştirdi,
2- Bahçeli “Madem Cumhur ittifakı devam ediyor, sorun yok” anlayışıyla Erdoğan’a destek tazeledi,
3- Bunun üzerine Özel de Erdoğan’ın eleştirisini “üzerine almayarak” geçiştirdi ve diyaloga devam mesajı verdi.
Erdoğan’ın “dört yıl seçim yok” diyerek erken seçim kapısını -yeniden- kapatması bu gelişmelerin ardından geldi.
Bunu en azından ekonomik krizden çıkış için Mehmet Şimşek yönetimindeki Orta Vadeli Programın sonuçlarının alınacağı 2026’den önce erken seçim niyeti yok diye de okuyabiliriz. Erdoğan açısından bunu garantiye almanın yolu ise bir yandan Bahçeli’yle İttifaka, diğer yandan Özel ile diyaloga devam etmek gibi görünüyor.

Temmuz’da siyaset ve ekonomi

Zaten ekonomik krizden çıkış programı bakımından Temmuz kritik bir ay olacak.
Haziran’dan itibaren düşmesi beklenen tüketici enflasyonundaki durum Temmuz başında belli olacak.
Temmuz başından itibaren akaryakıtın yanı sıra, doğal gaz ve elektriğe de zam haberleri şimdiden sabit gelirli vatandaşta endişe kaynağı oldu. Buna karşı asgari ücret ve emekli aylıklarında artış olup olmayacağı soruları halkın gündeminde.
Bir CHP heyeti Bayram tatilinin bitişiyle, 24 Haziran’da Şimşek’e giderek eleştiri ve önerilerini aktaracak. Şimşek’in öngördüğü vergi reformu hamlelerinin de Erdoğan’ın onayını takiben Temmuz içinde TBMM’ye sunulması bekleniyor.
Erken seçim söyleminin havada asılı kalması ve CHP’yle diyalogun kesilmesinin bu adımları kolaylaştırmayacağı açık.
TBMM’de görüşülmeyi bekleyen 9’uncu Yargı Paketi ve sokak hayvanları yasalarının da bir an önce geçmesi için iktidar-muhalefet diyalogu önem taşıyor.
Erdoğan ve Özel’in bir sonraki buluşmasının 20 Temmuz’da Lefkoşe’de gerçekleşmesi bekleniyor. Erken seçim bir yana, o zamana dek pek çok konu daha net anlaşılır hale gelebilir.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: asgari ücret, Devlet Behçeli, diyalog, emekli maaşları, Mehmet Şimşek, normalleşme, Özgür Özel, vergi reformu, yargı paketi

OKUMAYA DEVAM EDİN

Kılıçdaroğlu, Akşener ve iktidarın kısa süren sevinci
Bankalardaki döviz sıkıntısı alevden topa dönüştü
Kılıçdaroğlu sert: Kızılay’ı, asker yardımını bitirdiler, canlara maloldu
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
  • Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız9 Mayıs 2025
  • Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik9 Mayıs 2025
  • 9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?9 Mayıs 2025
  • Özel “Hürriyet kavgası” dedi. İmamoğlu’na yasak, Yavaş’tan cevap geldi8 Mayıs 2025
  • Merz dönemi sancılı başladı: Almanya modeli sarsılıyor7 Mayıs 2025
  • Erdoğan-Bahçeli: dört ay sonra yarım saat. İmamoğlu, PKK, ABD7 Mayıs 2025
  • Anayasa Mahkemesi Erdoğan’a bağımsız yargı ve adalet için yakarıyor6 Mayıs 2025
  • Ankara’dan PKK’ya silah bırakma ve fesih kararı için son hafta uyarısı6 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP