Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Bahçeli’nin güç gösterisi sürüyor: Erdoğan nereye kadar sabredecek?

Yazar: Murat Yetkin / 21 Temmuz 2024, Pazar / Oda: Siyaset

MHP lideri Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a medya üzerinden son güç gösterisi suç örgütü lideri Çakıcı ve ÖSO’cular üzerinden oldu. Bahçeli Erdoğan’dan ne istiyor ve Erdoğan daha ne kadar sabredecek?

Geçtiğimiz hafta Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) iki “komutanının” suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’yı ziyaret etme fotoğraflarının sosyal medyada yer almasında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bağlantısını arayanlar pek yanılmadı. Nitekim Seyf Bolat ve Muhammed Cesim isimli ÖSO’cuların Bahçeli’yi de ziyaret edip fotoğraflarını sosyal medyaya verdikleri görüldü.
Gazeteci Mehmet Yılmaz, ÖSO’cuların Çakıcı’yla çektirdikleri fotoğrafta masanın üzerinde duran komando bıçağına işaretle Bahçeli’nin dolaylı olarak “adeta” mafya usulü “silah gösterdiği” yorumunu yaptı. Çakıcı-ÖSO fotoğrafı Bahçeli’nin son haftalardaki üçüncü güç gösterisiydi.
İlkini Sinan Ateş cinayeti davasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “dosya göstermesi”, ikincisini de Polis Özel Harekat Başkanına el öptürmesi olarak görebiliriz.
Bahçeli bu üç hareketiyle Erdoğan’a kendisini hafife almaması gerektiğini çünkü kendisi -ya da AK Parti- hakkında yargıya her an verilebilecek dosyalara sahip olduğunu, Fethullahçıların tasfiye edildiği polis teşkilatında kendisine biat edenler bulunduğunu ve suç dünyasındaki etkisinin göz önünde tutulması gerektiğini mi hatırlatmak istiyor?

Çakıcı ve ÖSO nereden çıktı?

Bahçeli’nin Çakıcı’yı “dava arkadaşı” olarak ilan ettiği, Covid-19 salgını sırasında Erdoğan’a rica ederek tahliye olmasını sağladığı biliniyor.
Sadece Çakıcı da değil. Örneğin Bahçeli’nin “kahraman” olarak andığı suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz da tahliye olur olmaz kendisini ziyarete gitmiş, bağlılıklarını bildirmişti.
Yıllarca AK Parti kabinelerinde Dışişleri Bakanı ve Başbakan olarak çalıştıktan sonra ayrılıp Gelecek Partisini kuran Ahmet Davutoğlu geçenlerde Erdoğan’ı “şahsi tehlikelere” karşı uyarıp “devlet içinde kendisini devletten güçlü zannedenlere” dikkat çekti. Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Bahçeli’nin “eski bir AKP’li bakandan” Erdoğan ve AK Parti hakkında dosyalar aldığını öne sürdü.
ÖSO’ya gelince…
Erdoğan’ın Suriye lideri Beşar Esad ile görüşme ihtimalini öne çıkarmasından rahatsızlık beyan eden iki siyasi aktör bulunuyor: ABD ve ÖSO.
ABD Dışişleri, Rusya’nın teşvik ettiği yakınlaşma ihtimalini “desteklemediğini” açıkça ilan etti.

ÖSO ise Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşmesi ihtimalinden gelecek kaygısına kapılmış görünüyor. Masadaki komando bıçağı “Bize ne olacak?” sorusudur. Çakıcı ise “işlem hızlandırıcıdır”.

Bahçeli’nin istediği nedir?

Bahçeli’nin Erdoğan’dan ittifakının diyetini göstererek taleplerde bulunması ve almasının bir geçmişi var. Çakıcı’nın tahliyesinin yanı sıra, örneğin Süleyman Soylu’nun 2020’de İçişleri Bakanlığından istifasının geri alınmasında Bahçeli’nin etkisi açıktı.
Ancak iş bu raddede güç gösterisi boyutuna 31 Mart 2024 yerel seçimleri ardından gelmeye başladı sanki.
Bahçeli, Erdoğan’dan ne istiyor?
Örneğin, Metin Kıratlı’nın Anayasa Mahkemesi üyesi olarak atanmasıyla AYM’de Abdullah Gül izlerinin dahi silindiğine işaretle artık HDP ve DEM Partinin kapatılması talebinin tavsatılmamasını mı istiyor?
Henüz -belki de gözümüzün önünde durmasına rağmen- göremediğimiz, daha uluslararası boyutları olan talepler mi söz konusu?
Ya da Erdoğan’dan -Sinan Ateş cinayeti başta MHP’yle ilişkili görünen konuları öne çıkaran- CHP lideri Özgür Özel’le “normalleşme/yumuşama” diyalogunu kesmesi mesajını mı veriyor?

Bahçeli’nin KKTC’deki 20 Temmuz törenleri sırasında protokolde kendisiyle Erdoğan arasında giren ana muhalefet lideri Özel’in Erdoğan’la sohbetine attığı bakış çok şey anlatıyor aslında.

Nereye kadar?

Erdoğan kuşkusuz Bahçeli’nin kendisinden ne istediğini biliyor.
Burada iki soru var yanıt bekleyen:
1- Erdoğan Bahçeli’nin talepleri, artık her ne ise yerine getirecek mi?
2- Medya üzerinden bu kadar güç gösterisine daha nereye kadar sabredecek?

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Ahmet Davutoğlu, Alaattin Çakıcı, Devlet Bahçeli, normalleşme, ÖSO, sinan ateş, Ümit Özdağ

OKUMAYA DEVAM EDİN

Amerikan Seçimleri: Trumpizm Yara Aldı
Bir bardak suda Üçüncü Madde fırtınası: sadece gündem saptırma değil
Suriye harekatı: görünüşe aldanmayın
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
  • Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız9 Mayıs 2025
  • Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik9 Mayıs 2025
  • 9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?9 Mayıs 2025
  • Özel “Hürriyet kavgası” dedi. İmamoğlu’na yasak, Yavaş’tan cevap geldi8 Mayıs 2025
  • Merz dönemi sancılı başladı: Almanya modeli sarsılıyor7 Mayıs 2025
  • Erdoğan-Bahçeli: dört ay sonra yarım saat. İmamoğlu, PKK, ABD7 Mayıs 2025
  • Anayasa Mahkemesi Erdoğan’a bağımsız yargı ve adalet için yakarıyor6 Mayıs 2025
  • Ankara’dan PKK’ya silah bırakma ve fesih kararı için son hafta uyarısı6 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP