Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

108 miliyon kişinin kişisel verileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Yazar: YetkinReport / 10 Eylül 2024, Salı / Oda: Ekonomi, Hayat, Siyaset

Türkiye’de resmi kurumlarda kaydı olan 108 milyon kişinin tüm kişisel verileri çalındı. Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ilgili verilerin silinmesi ve sorumluların yakalanması için Google’dan yardım istedi.

Türkiye’de resmi kurumlarda kaydı olan 108 milyon kişinin tüm kişisel verilerinin çalınmasının ardından verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ilgili verilerin silinmesi ve sorumluların yakalanması için Google’dan yardım istedi.

Free Web Turkey’den Ali Safa Korkut’un haberine göre TC vatandaşı olup olmadığı fark etmeksizin Türkiyede herhangi bir resmi kurumda kaydı olan 108 milyon kişinin ad, soyad, tc kimlik numarası, nüfus bilgileri, ikamet adresi ve cep telefonu numarasından oluşan kişisel verileri çalındı.

2023 yılında ortaya çıkan sızıntının ardından verilerin güvenliğini sağlayamadığını belirten Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Google ile iletişime geçti ve yardım talep etti.

108 milyon kişinin kişisel verileri çalındı

BTK bünyesinde faaliyet gösteren USOM, Google’a gönderdiği 29 Temmuz ve 3 Eylül tarihli iki ayrı yazıda “kritik öneme sahip olduğu iddia edilen bazı verilerin sisteminize başarıyla yüklendiğini önemle dikkatinize sunarız” ifadesiyle Google’a ilgili Drive dosyalarının bağlantılarını iletti ve “acil” koduyla “derhal” kaldırılmalarını istedi.

Çalınan bilgiler arasında 108 milyon kişinin TC kimlik numarası, 82 milyon kişinin ikamet adresi, 134 milyon kişinin GSM numarası yer alıyor. Dosyalarda kimlikte yer alan aile sıra numarası, birey sıra numarası, doğum tarihi, doğum yeri, nüfusa kayıtlı oldukları il ilçe köy, medeni durum gibi bilgiler de bulunuyor.

Google dosyasında topladı

Korkut’un haberine göre korsanlar elde ettikleri verileri “Yenilenmiş TC”, “Adres”, “GSM”, “101m” ve “GSM” (ikinci bir dosya) isimli beş farklı Google Drive dosyasında topladı. Tüm yurttaşların verilerinin yer aldığı beş dosyanın toplam boyutu 42,18 GB.

Verilerin çalındığını fark eden USOM, 29 Temmuz ve 3 Eylül tarihli iki ayrı yazıyla Google ile iletişime geçti ve yardım talep etti. BTK bünyesinde faaliyet gösteren USOM, Google’a ilgili Drive dosyalarının bağlantılarını iletti ve kaldırılmalarını istedi.

Google’dan işbirliği yapmasını “rica eden” USOM, aynı zamanda ilgili dosyaları Drive’a yükleyen kişi veya kişilerin kullanıcı hesap kimlikleri, IP adresleri ve port numaralarını da istedi.

MLSA suç duyurusunda bulunmuştu

“Free Web Turkey, kişisel verilerin çalındığını 2023 yılında da ortaya çıkarmış ve bunun üzerine İçişleri Bakanlığına dava açmıştı. Açılan davanın reddedilmesi üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan MLSA Hukuk Birimi, verileri korumakta ihmal gösteren idarenin özel hayatın gizliliğini, ifade özgürlüğünü ve adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini savundu. MLSA’ya göre kişisel verilerin açıkça yayınlanması bilgileri açıklanan milyonlarca kişi için büyük bir tehdit oluşturuyor.”

Teknoloji yazarı Füsun Sarp Nebil de geçtiğimiz yıl ortaya çıkan sızıntıyı detaylarıyla yazmıştı:

Çalınan kişisel veriler: 5 adreste benzer paneller var

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: BTK, çalındı, free web turkey, Google, kişisel veri, usom

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan, diğer partilerden transferlere devam edecek: ne olursan ol gel
IŞİD’in arkasında kimler var?
Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e Aydın Doğan Ödülü
  • Yeni Anayasa’ya DEM Desteği İçin Üç Maddede Değişiklik Yeter mi?4 Aralık 2025
  • Fidan: Savaş Yayılıyor, Bu Korkunç Bir Şey, Ama AB Güney Kıbrıs’a Rehin3 Aralık 2025
  • Erdoğan, Bahçeli’nin “Rezalet” Çıkışını Üstüne Almadı Barzani’yi Suçladı3 Aralık 2025
  • CHP Operasyonları, Terörsüz Türkiye Sürecini Enfekte Ediyor2 Aralık 2025
  • Komisyonun Karar Toplantısı Öncesi: Barış Vicdanı Olmadan Barış Olmaz2 Aralık 2025
  • Avrupa Kururken: Su Krizinin Sessiz Siyaseti1 Aralık 2025
  • Askeri Havacılıkta Türkiye’den Bir İlk: Kızılelma Hava Hedefini Vurdu1 Aralık 2025
  • Özel CHP’ye Direniş ve İktidar Vadetti: Bu Yeninin Eskiyle Mücadelesi30 Kasım 2025
  • Karadeniz’deki Tanker Saldırılarını Ukrayna Üstlendi, Türkiye Tepkili30 Kasım 2025
  • DEM Konuştu, PKK Konuştu, AK Parti de MHP de Susuyor29 Kasım 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP