Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Yazar: YetkinReport / 17 Eylül 2024, Salı / Oda: Siyaset

İsrail binlerce Hizbullah üyesini, aynı anda iç haberleşmede kullandıkları çağrı cihazlarıyla vurdu. İran Büyükelçisi de yaralı. Saldırı sonrası Lübnan hastaneleri yaralılarla doldu.

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda en az 9 kişinin öldürüldüğü, 200’ü ağır olmak üzere 3000 (*) kadar kişinin yaralandığı bildiriliyor. Saldırının Hizbullah üyelerinin bir süredir İsrail gizli servisi MOSSAD’ın cep telefonlarına sızmasına karşı kullandığı eski usul çağrı cihazlarının “heklenmesi” ve tek tuşla hepsinin patlatılması şeklide yapıldığı öne sürülüyor.

Yararlananlar arasında Hizbullah’ın cephe komutanlarından Beyrut ve diğer şehirlerdeki iş insanlarına dek belli bir düzeyin üzerindeki çok sayıda üyesinin ve Hizbullah’la bağlantısı olan -İran’ın Beyrut Büyükelçisi Mücteba Amâni dahil- İranlı diplomatların da bulunduğu bildiriliyor. Aynı anda olan patlamalarla Suriye’deki Hizbullah kadrolarından da yaralananlar olduğu haberleri var.

İsrail iç istihbarat örgütü Şin-Bet’in bu saldırıdan birkaç saat önce Hizbullah’ın eski bir üst düzey güvenlik görevlisine bombalı saldırı planını açığa çıkardığını açıklaması ve ardından İsrail güvenlik kabinesinin toplanması de gelen haberler arasında.

Çağrı cihazları bomba oldu

El Cezire TV kanalı muhabiri Zaina Khodr, tanık olduğu manzarayı, caddedeki bazı insanların bir anda patlamalarla kanlar içinde yere yığılması olarak tanımladı. Khodr, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah’ın kısa süre önce İsrail gizli servisinin siber saldırılar yapmasını önlemek için üyelerine cep telefonu ile haberleşmeyi yasakladığı, İngilizce “pager” denilen çağrı cihazlarının bu nedenle kullanılmaya başladığını hatırlattı.

İsrail siber saldırı ekiplerinin bu cihazların kodlarına sızarak tek tuşla topluİstihbarat konularına hâkim bir kaynağın YetkinReport’a yaptığı değerlendirmeye göreyse, bu siber saldırı olmayıp İsrail’in Hizbullah’ın tedarik zincirlerine sızarak, topluca aldığı çağrı cihazlarına minyatür patlayıcı ve ateşleyici devreler yerleştirmesi yoluyla da yapılmış olabilir.

Ajanslar Hizbullah yetkiliklerine dayanarak bunun Hizbullah tarihindeki en büyük güvenlik açığı olduğunu bildiriyorlar.

Not:

(*) 18 Eylül 2024, saat 12.02’de güncellenmiştir.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Beyrut, çağrı cihazı, Hizbullah, iran, İsrail, mossad, Patlama

OKUMAYA DEVAM EDİN

Davutoğlu: İsrail’in yargılanmasına Türkiye öncülük etmeliydi
Rusya-Ukrayna Krizi Sürerken Çin Hong Kong’da Mesafe Alıyor
Siyasi Rakibine 2-3 Bin Yıl Hapisle “Nasıl Olacak Bu Barış?”
  • Adalet Bakanı: MASAK’ta FETÖ kaynaklı askeri casusluk yapısı bulduk25 Eylül 2026
  • BM’de konuşurken herkes barışçı. Peki, savaşları kim çıkarıyor?25 Eylül 2026
  • Fon krizinde yeni perde: Erdoğan’ın attığı neşter siyasete uzanacak mı?24 Eylül 2026
  • Fon Krizinde Asıl Soru: Para Nerede, Kim Geri Getirecek?24 Eylül 2026
  • Mansur Yavaş CHP’den istifa etti: bardağı taşıran bugünkü rest23 Eylül 2026
  • Erdoğan-Trump baş başa görüşmesi olmadı ama İran yaptırımları devrede23 Eylül 2026
  • MİT Başkanı Kalın’ın Afganistan-Pakistan trafiği ne anlatıyor?23 Eylül 2026
  • Borsa skandalı: o yatla yurt dışına kayıt dışı para da çıkarıldı mı?22 Eylül 2026
  • Kim bu 12 kişi? Borsa zararını halk değil, vurguncular ödemeli21 Eylül 2026
  • Terörsüz Türkiye Sürecinin Eksik Ayağı: Demokratikleşme21 Eylül 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP