Siyaset

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

İsrail binlerce Hizbullah üyesini, aynı anda iç haberleşmede kullandıkları çağrı cihazlarıyla vurdu. İran Büyükelçisi de yaralı. Saldırı sonrası Lübnan hastaneleri yaralılarla doldu.

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda en az 9 kişinin öldürüldüğü, 200’ü ağır olmak üzere 3000 (*) kadar kişinin yaralandığı bildiriliyor. Saldırının Hizbullah üyelerinin bir süredir İsrail gizli servisi MOSSAD’ın cep telefonlarına sızmasına karşı kullandığı eski usul çağrı cihazlarının “heklenmesi” ve tek tuşla hepsinin patlatılması şeklide yapıldığı öne sürülüyor.

Yararlananlar arasında Hizbullah’ın cephe komutanlarından Beyrut ve diğer şehirlerdeki iş insanlarına dek belli bir düzeyin üzerindeki çok sayıda üyesinin ve Hizbullah’la bağlantısı olan -İran’ın Beyrut Büyükelçisi Mücteba Amâni dahil- İranlı diplomatların da bulunduğu bildiriliyor. Aynı anda olan patlamalarla Suriye’deki Hizbullah kadrolarından da yaralananlar olduğu haberleri var.

İsrail iç istihbarat örgütü Şin-Bet’in bu saldırıdan birkaç saat önce Hizbullah’ın eski bir üst düzey güvenlik görevlisine bombalı saldırı planını açığa çıkardığını açıklaması ve ardından İsrail güvenlik kabinesinin toplanması de gelen haberler arasında.

Çağrı cihazları bomba oldu

El Cezire TV kanalı muhabiri Zaina Khodr, tanık olduğu manzarayı, caddedeki bazı insanların bir anda patlamalarla kanlar içinde yere yığılması olarak tanımladı. Khodr, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah’ın kısa süre önce İsrail gizli servisinin siber saldırılar yapmasını önlemek için üyelerine cep telefonu ile haberleşmeyi yasakladığı, İngilizce “pager” denilen çağrı cihazlarının bu nedenle kullanılmaya başladığını hatırlattı.

İsrail siber saldırı ekiplerinin bu cihazların kodlarına sızarak tek tuşla topluİstihbarat konularına hâkim bir kaynağın YetkinReport’a yaptığı değerlendirmeye göreyse, bu siber saldırı olmayıp İsrail’in Hizbullah’ın tedarik zincirlerine sızarak, topluca aldığı çağrı cihazlarına minyatür patlayıcı ve ateşleyici devreler yerleştirmesi yoluyla da yapılmış olabilir.

Ajanslar Hizbullah yetkiliklerine dayanarak bunun Hizbullah tarihindeki en büyük güvenlik açığı olduğunu bildiriyorlar.

Not:

(*) 18 Eylül 2024, saat 12.02’de güncellenmiştir.

YetkinReport

Recent Posts

New York Times’taki vicdansız Gazze yazısı üzerinden bir Siyonizm analizi

The New York Times gazetesi 22 Temmuz’da “No, Israel Is not Committing Genocide in Gaza-…

2 saat ago

Ukrayna-Rusya ve İran-Avrupa görüşmeleri iki gün arayla İstanbul’da

Ukrayna-Rusya ateşkes ve İran-Avrupa nükleer görüşmeleri Türkiye’nin ev sahipliğinde bu hafta iki gün arayla yine…

1 gün ago

Irak boru hattı anlaşması bitti, enerji denkleminde yeni sayfa açılıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye’nin 50 yılı aşkın süredir yürürlükte olan Kerkük–Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı…

1 gün ago

Türk Cumhurbaşkanına Kürt, Alevi yardımcı: Bahçeli ne yapmak istiyor?

PKK’nın silah bırakıp siyasete dönmesi projesini MHP lideri Devlet Bahçeli yapmıştı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş…

2 gün ago

Terör sorunu çözülürse, AB’yle vize sorunu da çözülür mü?

Yüzünü yıllardır Batıya dönmüş olan Türkler neredeyse elli yıldır vize engeliyle karşı karşıya kalıyor. Herkesin…

2 gün ago

Murat Çalık, İmamoğlu aleyhine ifade vermezse ölsün mü istiyorsunuz?

Tutuklu Beylikdüzü Belediye Mehmet Murat Çalık’ın sağlık durumu kritik hale geldikçe üzerindeki tartışmalar de tepkiler…

3 gün ago