Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Elon Musk, Kadirov’un Cybertruck’ını uzaktan kumandayla Kapattı mı?

Yazar: YetkinReport / 22 Eylül 2024, Pazar / Oda: Ekonomi, Hayat

Çeçen lider Ramzan Kadirov’un Elon Musk iddiası elektrikli “akıllı” araçların kullanıcıları dışında uzaktan kapatılması tartışmalarını alevlendirdi.Fotoğrafta Kadirov, Musk’ın hediyesi olup uzaktan kapatırdığını öne sürdüğü makinalı tüfek monta edilmiş Cybertruck aracıyla poz veriyor. (Foto: Telegrem/Kadirov)

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov’un ortaya attığı bir iddia, yapay elektrikli “akıllı” araçların kullanıcılarının bilgisi dışında, üreticileri tarafından kullanım dışı bırakılıp bırakılamayacağı tartışmasını alevlendirdi. Kadirov, 19 Eylül’de Telegram’dan Elon Musk’a “Yaptığın erkeklik mi?” diyerek, makineli tüfek monte ettirip Ukrayna savaşında Rusların hizmetine verdiği Cybertruck’ı “kapattığını” öne sürmüştü.
Çeçen lider 20 Eylül’de bir Telegram yayını daha yaparak -yine Musk hediyesi olduğu imasıyla- iki Cybertruck aracını daha makineli tüfeklerle donatarak cepheye gönderdiğini ve bunların Batı teknolojisinin Batı desteğindeki Ukrayna güçlerine karşı başarılar kazandığını öne sürmüştü.
Kadirov daha önce, 17 Ağustos’ta bu Cybertruck’ın kendisine Elon Musk tarafından hediye edildiğini öne sürmüş, Musk da 19 Ağustos’ta “X” hesabından soranlara “Hakikaten benim bir Rus generaline Cybertruck hediye edeceğimi düşünecek kadar geri zekalı mısınız?” yanıtını vermişti.
Teknoloji yazarı Füsun Sarp Nebil, Türkİnternet sitesinde bu tartışmadan yola çıkarak elektrikli araçların kullanıcıları dışında uzaktan kapatılması, müdahale edilmesi tartışmalarına dikkat çekiyor.

Uzaktan kapatılabilir mi?

Araçların “hacklenmesi”, uzaktan kumanda edilmesi uzun süredir konuşuluyor. Elektronik konsollara ve dijital anahtarlıklara sahip içten yanmalı motorlu araçlar bile hacklenmeye açıktır.
Elektrikli araçlar sürüşün birçok yönüyle ilgilenen karmaşık bir sistem yazılımına sahiptir. Herhangi bir nedenle bilgisayar korsanları sistemin güvenlik kodlarına erişirse, kişisel bilgilerinize erişebilir ve bazı işlevleri uzaktan kontrol edebilirler. İyi haber şu ki üreticilerin karmaşık güvenlik duvarı sistemleri aracın tamamen ele geçirilmesini önleyecektir. Araba bilgisayarınızda şifreler veya bankacılık bilgileri varsa, bu da hacklenmeye karşı hassastır.
Tesla’nın otonom otopilot özelliği İsrail’deki Ben Gurion Üniversitesi araştırmacıları tarafından test edildi. Aracın yönünü değiştirmesine neden olan drone ile yansıtılmış yol işareti görüntülerini göstererek Tesla’nın Otopilot modunu kandırmayı başardılar.

Test edildi, onaylandı

Araştırmacılar bulgularını Tesla’ya ve test ettikleri diğer otopilot sistemlerinin üreticilerine bildirdiler. Nebil’in yazdığına göre bu arada, genç bir Alman bilgi teknolojisi güvenlik uzmanı, sahiplerinin bilgisi olmadan 25 Tesla aracını hackledi. Uzaktan kapı ve pencerelerin kilidini açabildi, araç stereosunu ayarlayabildi, araç farlarını yakıp söndürebildi ve hatta Tesla’ların motorlarını çalıştırabildi.
Bu yıl başında, sadece otomotiv sektörüne odaklanan Tokyo Pwn2Own hack etkinliğinde Hacker’lar, 1 milyon dolardan fazla ödüllü yarışmada Tesla otomobiller, Team Synacktiv hacker ekibi tarafından iki kez başarılı bir şekilde hacklendi. Team Synacktiv 450.000 dolar kazandı.
Yani araç ne kadar marifetliyse konforunuzu artırıyor ama sizi de yeni tehlikelere açık hale getiriyor.
Füsun Sarp Nebil’in ayrıntılı analizinin tümünü bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: çeçenistan, Cybertruck, elektrikli otomobil, elon musk, Ramzan Kadirov, Rusya, Tesla, Ukrayna

OKUMAYA DEVAM EDİN

Biyoçeşitliliğe önemli katkı: TRAKUS Türkiye’nin kuşları
Türkiye Kömürde Yol Ayrımında
İstanbul Borsası rekor kırdı; ardında büyük operasyon iddiası
  • Nisan Enflasyonu Hedefin Çok Üzerinde, Savaş Tek Neden Değil5 Mayıs 2026
  • Özel: CHP savunmadan hücuma çıkıyor4 Mayıs 2026
  • İspanya Başbakanı uçak arızasıyla indiği Ankara’dan ayrıldı4 Mayıs 2026
  • “Aile ve Nüfus 10 Yılı” Kararı ve Eşitlik İlkesi4 Mayıs 2026
  • Ukrayna’nın Hayal Kırıklığı Türkiye’ye Tanıdık Geliyor4 Mayıs 2026
  • İran satranç, ABD poker oynuyor. Ya İsrail, Rusya, Çin? Ya Türkiye?3 Mayıs 2026
  • Kral III.Charles’dan Trump’a İnce Mesajlar3 Mayıs 2026
  • Seçimler Öncesi Hem Yakın Hem Uzak Komşumuz Ermenistan2 Mayıs 2026
  • Akademik Çalışmalara Açık Erişim Bir İş Modeline mi Dönüşüyor?2 Mayıs 2026
  • 1 Mayıs’ta Türkiye İşçi Sınıfının Parlak Olmayan Durumu1 Mayıs 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP