Categories: Siyaset

CHP’de cumhurbaşkanlığı tartışması: Yavaş “rahatsızım”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, son günlerde gündemde üst sıralara yerleşen “CHP içinde cumhurbaşkanlığı rekabeti” tartışmalarına tepki gösterdi. Yavaş “çok rahatsızım” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, son günlerde gündemde üst sıralara yerleşen “CHP içinde cumhurbaşkanlığı rekabeti” tartışmalarına tepki göstererek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile karşılaştırılmasından “çok rahatsız” olduğunu söyledi.

Sözcü yazarı Aytunç Erkin’e konuşan Yavaş, “televizyonda konuşulacak konu halkın yaşadığı mağduriyetler. Bunların önüne geçmeye bizim hakkımız yok,” dedi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığının zamanı gelince konuşulacağını belirten Yavaş, konunun gazeteciler ve danışmanlar tarafından “tahrik edici ve fitne çıkartıcı” bir şekilde ele alındığını söyledi.

Son günlerde CHP’de olası bir cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Yavaş arasında bir rekabet olduğu, bu konunun parti içinde bir tartışmaya dönüştüğü yorumları ve haberleri Türkiye siyasi gündemini meşgul ediyor.

İmamoğlu’na siyasi yasak tehdidi

Tartışmayı alevlendiren ise İmamoğlu hakkında, 2019 yerel seçimleri sürecinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine “ahmak” dediği iddiasıyla açılan dava oldu.

Davada verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve 5 yıl siyasi yasak cezası, şu anda İstinaf Mahkemesi’nde görüşülüyor.

Bu davanın sonucu, sadece İmamoğlu’nun siyasi kariyerini değil, aynı zamanda CHP’nin cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecini de etkileyebilecek nitelikte.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İmamoğlu’nun olası bir cumhurbaşkanı adaylığına kısıt getirmek için kumpas kurulduğunu” iddia etti.

ABD’de gazetecilere konuşan Özel, “Bunu yaparsanız geçen seferki demokrasi tokadından ders almadıysanız millet çok daha şiddetlisini uygular,” diyerek olası bir siyasi yasak kararına karşı sert bir tutum sergiledi.

CHP’de olası senaryolar için hazırlık

CHP yönetimi, İstinaf Mahkemesi’nden çıkabilecek olumsuz bir karara karşı çeşitli senaryolar üzerinde çalışıyor.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre parti içi kaynaklara göre, İmamoğlu’na siyasi yasak getirilmesi durumunda şu seçenekler değerlendiriliyor:

1. İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığının hemen ilan edilmesi
2. Erken seçim baskısının artırılması
3. Anadolu’yu dolaşarak kamuoyu baskısı oluşturulması

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, böyle bir durumda Anadolu’yu adım adım dolaşacaklarını belirterek, “Hiç kimse temyizde o kararı çıkartmaya cesaret edemeyecektir. Erken seçimi 2026-2027’ye bırakmadan memleketi seçime zorlayacak bir hale dönüştüreceğiz,” açıklamasında bulundu.

Mansur Yavaş faktörü

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarında İmamoğlu’nun en güçlü rakibi olarak görülüyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de “Şu anda takımda iki forvet var. Biri Mansur Yavaş, diğeri Ekrem İmamoğlu. Günü geldiğinde arkadaşlarımızdan biri cumhurbaşkanı adayı olacak,” demişti.

Ancak son günlerde Yavaş’ın eski özel kalem müdürü ve şu anki bağımsız Ankara Milletvekili Yüksel Arslan’ın sosyal medya paylaşımı, gerilimi tırmandırdı.

Arslan’ın “Tek derdi kariyeri ve ona çizilen rotada yürümek olana, proje çocuk denir, Mustafa Kemal’in askeri denmez,” ifadeleri İmamoğlu’nu hedef aldığı yorumlarına yol açtı.

Yavaş, bu paylaşımı onaylamadığını belirterek Arslan’a tweeti silmesini tavsiye etti.

İmamoğlu ise konuyla ilgili, “Mansur Yavaş gereken cevabı verdi,” diyerek tepkisini ortaya koydu, ancak bu açıklamalar yine de parti içinde bu konuda bir ayrım olduğu tartışmalarını sönümlendirmek için yeterli olamadı.

Parti içi dengeler

BBC Türkçe’nin haberine göre CHP içindeki kulislerde, İmamoğlu ve Yavaş arasındaki adaylık yarışında farklı görüşler mevcut. İmamoğlu’na yakın isimler, onun İstanbul’u iki kez kazanması ve geniş toplum kesimlerinden oy alma potansiyelini vurgularken, Yavaş’ı destekleyenler ise kamuoyu anketlerinde en güvenilir siyasetçi olarak öne çıkmasına dikkat çekiyor.

Bazı CHP’liler, İmamoğlu’na siyasi yasak gelmesi halinde Mansur Yavaş’ın adaylık için tek seçenek haline geleceğini savunuyor. Diğer yandan, bu durumun CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i de adaylık denklemine sokabileceği yorumları yapılıyor.

CHP içindeki cumhurbaşkanı adaylığı tartışmaları, önümüzdeki dönemde Türkiye siyasetinin en önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam edecek gibi görünüyor.

İmamoğlu hakkındaki davanın sonucu, Yavaş’ın pozisyonu ve parti içi dengeler, bu sürecin nasıl şekilleneceğini belirleyecek temel faktörler olacak.

YetkinReport

Recent Posts

Yetenekli Bay Mustafa Aydın’lara karşı CHP ne demeli?

Birgün gazetesinde Timur Soykan çok çarpıcı bir habere imza attı bir kere daha. Kısaca kendi…

3 saat ago

Özgür Özel’den Türkevi açıklaması: “jest gördüysek fazlasını yapmışızdır”

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye bağlantılı yolsuzluk iddiaları ile soruşturma açılması gündemdeki…

4 saat ago

New York Belediye Başkanı’na Türkiye bağlantılı soruşturma

New York’un Demokrat Partili Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye vatandaşlarından ve “en az bir…

15 saat ago

Şimşek’te BDDK rahatsızlığı: inceleme başlatılsın, gereği yapılacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününe denetlemekle sorumlu olduğu banka…

1 gün ago

BDDK başkan yardımcısına düğün hediyesi etik mi, irtikap mı rüşvet mi?

“Olur şey değil” diyemiyorum, olmuş! Timur Soykan’ın Birgün’deki haberine göre BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın,…

1 gün ago

Erdoğan’ın Hitler-Netanyahu benzetmesi yankılandı: İsrail’i durdurun!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 24 Eylül’de BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada “İsrail’i durdurmak için daha ne…

2 gün ago