Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Trump’la birlikte Albayrak da dönecek iddiası nereden çıkıyor?

Yazar: Murat Yetkin / 09 Kasım 2024, Cumartesi / Oda: Siyaset

Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanı iken, solunda oturan Trump’ın damadı Jared Kushner ve sağında oturan Hazine Bakanı Steve Mnuchin ile Trump’ın makam odasında resim vermişti ama bu resim ne kendisine ne Cumhurbaşkanı Erdoğan ne de Türkiye ekonomisine yaramıştı.

ABD Başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasının hemen ardından Türkiye’de sosyal medyada Berat Albayrak ismi TT oldu. Bu iddialara göre Trump kazanınca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da hemen Trump ile arası iyi olan damadı Berat Albayrak’ı yeniden kabineye almayı düşünmeye başlamıştı.

“Laf kaynağından ürer” diye güzel bir deyimimiz vardır ama bu defa “Albayrak geliyor” diyenler ikiye ayrılıyordu. Bir kısım, tıpkı 2018’de olduğu gibi Erdoğan’ın ekonomi yönetimini Mehmet Şimşek’ten alıp, yeniden Albayrak’a emanet edeceğini öne sürerken, bir kısım da o görevde zaten bulunup başarısını kanıtladığı için şimdi bir üst göreve getirilebileceğini iddia ediyordu; o da -Cevdet Yılmaz’ın yerine ya da yanında- Cumhurbaşkanı yardımcılığı olabilirdi ama belki Albayrak Dışişleri Bakanlığı görevini de Hakan Fidan’dan daha iyi yapabilirdi.

Şaka yapmıyorum, siyaset kulisinde bunu da fısıldıyorlar?

Bu iddialarla birlikte, Trump’ın damadı, Vaşington’daki İsrail lobisinin göz bebeği Jared Kushner’in, Erdoğan’ın damadı Albayrak’ı kayınpederinin makam odasına götürüp çektirdiği resim de yeniden gündeme geldi.

Kilit bağlantı Albayrak mı?

Birincisi o fotoğrafın verilmesinde sadece yakın dostluğun rol oynamadığını sağır sultan biliyor. Amerikan politikalarında Başkanla fotoğrafın bir bağış maliyeti var; bu da meşru sayılıyor.

İkincisi o fotoğrafın ne Türkiye ne Erdoğan ne de Albayrak’a bir faydası görüldü. Bir yıl kadar sonra Albayrak bırakıp gitti, ülke ekonomisi çöktü, Erdoğan da -kimsenin hatırlamak istemediği Nurettin Nebati deneyimi ardından- beş yıl önce işten attığı Şimşek’i kaç görüşmeden sonra daha güçlenmiş olarak göreve getirdi.

Üçüncüsü, Trump yeniden seçildiği zaman seçim kampanyası salonunda bulunan kişi Berat Albayrak mıydı? Yoksa önceki Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı, şimdiki Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı ve aynı zamanda Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu üyeliği üzerinden Cumhurbaşkanlığıyla organik bağlantısı bulunan iş insanı Mehmet Ali Yalçındağ mı?

Türkiye’de siyaset ve ekonomiyle biraz ilgisi olan herhangi bir kişiye Türkiye’de Trump ile en iyi irtibatı bulunan kişinin kim olduğunu sorsanız alacağınız yanıt Albayrak mı olur, Yalçındağ mı olur?

Dert asgari ücret, hedef Şimşek

Albayrak döneminde “Faizi düşürelim, döviz kuru da enflasyon da düşer” zorlamasıyla ülke ekonomisinin düşürüldüğü hal ortada. Kimse Albayrak’ın 2020 son baharında, Cumhurbaşkanının “Görevden affı kabul edildi” açıklamasına muhatap olmamak için Instagram hesabından görevi bıraktığını açıklamasını hatırlamak istemiyor. Erdoğan’ın “Nas var, nas” diyerek verdiği ideolojik ve siyasi destek ile dostumuz Trump’ın “Brunson’u vermezseniz, ekonominizi mahvederim” tehdidinin de payı vardı.

Bu dönem halkın alıp gücünü düşüren, enflasyonu patlatan, gelir dağılımını daha da bozan ekonomik düzeninden memnun olanlar vardı. Onların bir kısmı şimdi Şimşek’e savaş açmış durumda. Sanki kararları Erdoğan değil de Şimşek ya da Yılmaz tek başına alıp uyguluyormuş gibi, hedefe onu koymuş durumdalar.

Bugünlerde “Albayrak gelecek mi?” sorusunu ısrarla soran belli iş grupları aslında “Şimşek asgari ücreti arttırmasın” demek istiyor.
Trump’ın yeniden seçilmesi bahane, Berat Albayrak’a da kimse bayılmıyor iş dünyasında, eski hatıraları canlanıyor. Ama dert asgari ücret ve ona bağlı artacak diğer ücret kademeleri. Dedik ya; laf kaynağından ürüyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: ABD, Albayrak, Berat Albayrak, Brunson, Ekonomi, Erdoğan, Mehmet Şimşek, şimşek, Trump

OKUMAYA DEVAM EDİN

Faruk Koca: Erdoğan’ın ev sahipliğinden hakem dövmekten tutuklanmaya
Dışişlerinde siyasi atamaların koltuk kapmaca dönemi
AYM kararını verdi ama Can Atalay bırakılıp Meclis’e katılacak mı?
  • Türk Enerji Şirketleri Küresel Sahneye Nasıl Çıkabilir?25 Temmuz 2025
  • İmamoğlu davasında iki büyük gedik: Beyaz Toros ve Altun itirafı25 Temmuz 2025
  • Merkez Bankasının faiz düşürme kararı ve önündeki üç büyük belirsizlik24 Temmuz 2025
  • Kolay ölümler ülkesinde 10 can da orman yangınında gitti24 Temmuz 2025
  • Suriye, Türkiye’den askeri destek istedi, Ankara SDG’yi yine uyardı23 Temmuz 2025
  • New York Times’taki vicdansız Gazze yazısı üzerinden bir Siyonizm analizi23 Temmuz 2025
  • Ukrayna-Rusya ve İran-Avrupa görüşmeleri iki gün arayla İstanbul’da22 Temmuz 2025
  • Irak boru hattı anlaşması bitti, enerji denkleminde yeni sayfa açılıyor22 Temmuz 2025
  • Türk Cumhurbaşkanına Kürt, Alevi yardımcı: Bahçeli ne yapmak istiyor?21 Temmuz 2025
  • Terör sorunu çözülürse, AB’yle vize sorunu da çözülür mü?21 Temmuz 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP