Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Rusya Büyükelçisi Erkhov: “Batı yaptırımları Türk iş dünyasına kabus yaşatıyor”

Yazar: YetkinReport / 25 Kasım 2024, Pazartesi / Oda: Ekonomi, Siyaset
rusya

Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov, Batı yaptırımlarının Rus-Türk ticari ilişkilerini olumsuz etkilediğini ve yıl sonunda Türk-Rus ticaret hacminin düşmesinin beklendiğini bildirdi.

Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov, Batı yaptırımlarının Rus-Türk ticari ilişkilerini olumsuz etkilediğini ve yıl sonunda Türk-Rus ticaret hacminin düşmesinin beklendiğini bildirdi.

Ekonomi Gazetesi’nden Maruf Buzcugil’e konuşan Erkhov, banka transferlerinin büyük ölçüde bloke edildiğine dikkat çekti.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal harekatının ardından sürdürülen yaptırımlarının uluslararası ticareti olumsuz etkilediğini, ticari zincirlerin kesildiğini ve tedarik sistemlerinin zarar gördüğünü belirten Erkhov, bu durumdan yaptırımları uygulayan ülkelerin de etkilendiğine dikkat çekti.

Erkhov, “Bu alanda Batı tarafından uygulanan olumsuz baskının arttığını görsek de, ticaret devam ediyor. Amerikan yaptırımları, ikili ticaretimizi mümkün olan her şekilde zorlaştırarak çalışıyor. Banka transferleri büyük ölçüde bloke olmaya devam ediyor. ABD ve Avrupa Birliği’nin maliye bakanlıklarının temsilcileri, zarara uğrayan Türk iş dünyasına “kabus” yaşatmaya devam ediyor. Yılsonu itibarıyla Rus-Türk ticaretinin azalacağını düşünüyorum,” dedi.

Rusya Trump’ın somut işlerine bakacak

Erkhov, ABD’de başkanlık seçim kampanyası sürecinde Rusya-Ukrayna savaşını bitireceğini iddia eden Donald Trump’ın yaklaşımı konusunda temkinli bir tutum sergiledi.

Trump’ın seçim kampanyası sırasında çok farklı açıklamalar yapıldığını hatırlatan Rusya’nın Ankara Büyükelçisi, “Donald Trump’ı yeni kuracağı yönetimin somut işlerine bakarak yargılamak doğru olacaktır” değerlendirmesinde bulundu

Yeni Amerikan yönetiminin dış politika ve ticaret stratejilerinin henüz netleşmediğini vurgulayan Erkhov, küresel ticaretin karmaşık yapısı nedeniyle gelişmeleri bekleyip göreceklerini ifade etti.

Akkuyu yaptırımlar sebebiyle engelleniyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde yaşanan gecikmelere de açıklık getiren Büyükelçi, Batı yaptırımları nedeniyle Alman Siemens firmasından sipariş edilen kritik ekipmanların teslimatının engellendiğini açıkladı. Bu durumun inşaat sürecini etkilediğini belirten Erkhov, dört ünitenin devreye alınma tarihlerinin uzmanlar tarafından yeniden değerlendirildiğini söyledi.

Turizm alanında ise olumlu gelişmeler yaşandığını aktaran Büyükelçi, 2023’ün ilk dokuz ayında 5,5 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve yıl sonunda geçen seneki 6,3 milyon rakamının aşılmasının beklendiğini belirtti. Rusya’nın Türkiye’ye turist gönderen ülkeler arasında açık ara birinci sırada yer aldığını vurgulayan Erkhov, “her şey dahil” sisteminin değiştirilmesine yönelik tartışmaların dikkatle ele alınması gerektiğini ifade etti.

Sinop’ta planlanan yeni nükleer santral projesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Büyükelçi, Rusya’nın projede yer almaya hazır olduğunu ve Akkuyu deneyiminin önemli bir avantaj sağladığını belirtti.

Erkhov, “Güvenilir ve iyi işleyen teknolojilere sahip olmamızın yanı sıra, halihazırda Akkuyu projesinin uygulanması sırasında edinilen Türk inşaatçılarla etkileşim deneyimi önemli avantajlarımız arasında” dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Trump analizi ve artan savaş tehdidi

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Erkhov, Rusya, Türkiye, Ukrayna

OKUMAYA DEVAM EDİN

Bayram tatili sonrası iç ve dış siyasette beklentiler
AB bu defa Erdoğan’a inanmak istiyor. Gerçekten.
Marifet politika faizini değil, piyasa faizini düşürebilmek
  • Arkeolojinin Son Yıllardaki Süper Starları: Göbekli Tepe ve Zeugma31 Mayıs 2026
  • Kılıçdaroğlu CHP’deki Bölünmeyi Tescil ederken Kurultay Senaryoları30 Mayıs 2026
  • CHP’de İlk Hesaplaşmanın Kazananı Özel ve Yavaş, Kaybedeni Kılıçdaroğlu30 Mayıs 2026
  • İran Savaşı Sonrası Ortadoğu: Türkiye İçin Fırsat mı, Tuzak mı?30 Mayıs 2026
  • Kılıçdaroğlu cephesinden Altay: Mutlak butlan CHP’ye bombaya dönüştü29 Mayıs 2026
  • Kılıçdaroğlu-Butlan Hamlesiyle Perdelenip Erdoğan’ı Rahatlatan Gelişmeler28 Mayıs 2026
  • Moskova, Pekin ile Yakınlaşıyor mu, Yoksa Mecbur mu Kalıyor?28 Mayıs 2026
  • Özel ve Kılıçdaroğlu medya üzerinden tartışırken Bahçeli devreye girdi27 Mayıs 2026
  • Nemrut: Bir Dağın Tepesinde Ölümsüzlük Aramak27 Mayıs 2026
  • Mutlak Butlan Yetmedi, CHP’ye Polis Çağırmak Tüy Dikti26 Mayıs 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP