Asgari ücretin belirlenmesinin ardından ekonomik göstergeler 2025 yılında gelir dağılımı ve yaşam koşullarındaki kötüleşmenin devam edeceğini gösteriyor. Ekonomistlere göre 2025 yılında bu durumdan yine en çok emekli ve çalışanlar etkilenecek.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yoksulluk ve yaşam koşulları istatistiklerine göre 2024 yılında Türkiye’de yoksulluk arttı. Buna karşın ülkede en zengin yüzde 20’lik kesim toplam gelirin yüzde 48,1’ini alırken, en düşük gelir grubundaki yüzde 20’lik kesim sadece yüzde 6,3’lük pay alabiliyor.
Ekonomim gazetesi muhabiri Maruf Buzcugil’in aktardığına göre, bu durum en zengin kesimin, en düşük gelir grubundaki bir kişiden ortalama 7,7 kat daha fazla gelir elde ettiğini gösteriyor. Buzcugil’e göre bu durum 2025’te de artarak devam edecek.
2025 emekli ve çalışanları vuracak
TEPAV’ın çalışma direktörlerinden Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz’ın değerlendirmesini köşesine taşıyan Buzcugil, mevcut ekonomik program devam ederse 2025’in servet dağılımının bozulmanın birikimli etkisiyle çalışanlar ve emekliler için çok daha zor bir yıl olacağı uyarısında bulunuyor.
Yılmaz’a göre, “2024 yılı rakamları 2025’de yayımlandığında özellikle emeklilik odaklı olmak üzere sosyal transferler kaynaklı gelir dağılımında bir kötüleşme ile karşılaşacağımızı söylemek yanıltıcı olmayacaktır. 2025 ise eğer mevcut program devam eder, revizyonlar yapılmazsa servet dağılımındaki bozulmanın da birikimli etkisiyle çalışanlar ve emekliler için gelir dengesizliğinin artığı çok daha zor bir yıl olarak geçecek.”
Buzcugil’in değerlendirmesine göre 2025 Şubat ayında açlık sınırına dayanacak olan 22 bin 104 TL’lik asgari ücretin belirlenme yönteminin ve kullanım alanlarının da 2025 yılı boyunca da tartışma konusu olacağı öngörülüyor.
Yoksulluk göstergeleri endişe verici
2025 yılı için önemli bir gösterge açlık ve yoksulluk sınırları ile asgari ücret arasındaki fark.
TÜRK-İŞ’in Aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırlarına göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin beslenebilmesi için yapılması gerekn aylık gıda harcaması tutarı, 21 bin 83 TL. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise 27 bin TL oldu. Yoksulluk sınırı ise 68 bin lirayı buldu.