Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

DEM Parti heyeti Kuzey Irak’a gidiyor: Barzani ve Talabani ile görüşecek

Yazar: YetkinReport / 10 Şubat 2025, Pazartesi / Oda: Siyaset

DEM Parti, tutuklu PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmeleri yürüten heyetin 16-17 Şubat’ta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni (IKBY) ziyaret edeceğini duyurdu.

DEM Parti, tutuklu PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmeleri yürüten İmralı heyeti 16-17 Şubat’ta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni (IKBY) ziyaret edeceğini duyurdu.

DEM Parti’den yapılan açıklamaya göre, Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’in yer aldığı heyet, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve Dış İlişkiler Komisyonu üyeleriyle birlikte önce Erbil’de Mesud Barzani ve Neçirvan Barzani, ardından Süleymaniye’de Bafil Talabani, Kubat Talabani ve KYB yetkilileri ile görüşecek.

DEM Parti, Irak ziyaretinin amacını şöyle açıkladı, “Yapılacak ziyaretlerde, İmralı’da yapılan görüşmelerin detayları paylaşılacak ve ilgililerin sürece ilişkin görüş, öneri ve düşünceleri alınarak sonrasında Sayın Öcalan’a iletilecektir.”

KDP lideri Mesud Barzani ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi 16 Ocak’ta bir görüşme gerçekleştirmişti.

İmralı heyeti iki kez görüştü

Abdullah Öcalan ile görüşmeler, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim’de mecliste yaptığı çağrının ardından başlamıştı.

Bahçeli, “Terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti Grup Toplantısı’nda konuşsun, terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın” demişti.

DEM Parti heyeti, Abdullah Öcalan ile iki kez görüşme gerçekleştirdi. İkinci görüşmenin ardından yapılan açıklamada, “Sayın Öcalan’ın sürece ilişkin çalışmaları devam etmektedir. Bu konudaki hazırlıkları tamamlandıktan sonra kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılacaktır” denildi.

Heyet, İmralı görüşmelerinin ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP TBMM Grubu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve diğer siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirdi.

Öcalan’ın 15 Şubat’ta çağrı yapması bekleniyor.

Barış için Toplumsal Girişim’den çağrı

Öte yandan DEM Parti ve DBP, geçtiğimiz hafta sonu Diyarbakır’da büyük bir miting düzenledi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncek Bakırhan mitingde yaptığı konuşmada PKK lideri Öcalan’ın “Barışın yol haritasını hazırladığını” belirtirken DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da 15 Şubat’ı işaret etmişti.

Mitingin ardından 10 Şubat’ta Barış İçin Toplumsal Girişim bildiri yayınlayarak TBMM’yi işaret etti.

Bahçeli’nin çıkışının ardından Aralık 2024’te 40 aydın, yazar, akademisyen ve siyasetçinin başlattığı girişimin ilk metnine 27 Aralık’ta 1045 kişi imza attı. Girişimden 10 isim 22 Ocak’ta DEM Parti heyeti ile görüştü.

10 Şubat’ta bir bildiri yayınlayan Barış İçin Toplumsal Girişim, açıklamasında “Kürt sorununun çözümü için çoğulcu demokrasiyi temel alan yeni bir sayfanın açılmasının, müzakere masasına oturulmasının zamanı gelmiştir. Böyle bir masanın kurulacağı en uygun yerin TBMM olduğu düşüncesindeyiz,” ifadelerine yer verdi.

Girişim, sürece ilişkin şu önerilerde bulundu: “Müzakereler sivil toplum temsilcilerinin de katılmasıyla saydam olarak yürütülmeli ve sivil toplum aracılığıyla toplumsal destek sağlanmalıdır. İmralı Adası’nda tutulan Abdullah Öcalan’ın koşulları AİHM kararları da gözetilerek yeniden düzenlenmelidir.”

Suriye’yle PKK konuşulurken DEM sordu: silah bırakanlar ne olacak?

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: dem parti, IKBY, İmralı, ırak, Öcalan, PKK, Suriye, YNK

OKUMAYA DEVAM EDİN

Bir fotoğraf, iki yorum: Avrasya çıkışı ve Erdoğan
Türk spor âlemine yön veren bir istihbaratçı daha
Çeteler Türkiye’yi kokain yolu yaptı: artık bir milli güvenlik sorunu
  • İmamoğlu Diploma Duruşmasında: Savunmaya Değil, Suçlamaya Geldim8 Aralık 2025
  • Süreçte Barış Vicdanı Neden Eksik?8 Aralık 2025
  • Ankara’dan SDG yoluyla PKK’ya üç ciddi uyarı: bu gidişle hava dönebilir8 Aralık 2025
  • Suriye’de Şara Yönetiminin Bir Yılı: Türkiye-İsrail Gerilimi ve ABD7 Aralık 2025
  • Türkiye–İsrail İlişkileri Kalıcı Bir Kopuşu Kaldırabilir mi?7 Aralık 2025
  • Komisyon’da Öcalan Oldubittisi: İstenen Mesajı Vermedi mi?5 Aralık 2025
  • 5 Aralık 1934: Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı5 Aralık 2025
  • Yeni Anayasa’ya DEM Desteği İçin Üç Maddede Değişiklik Yeter mi?4 Aralık 2025
  • Fidan: Savaş Yayılıyor, Bu Korkunç Bir Şey, Ama AB Güney Kıbrıs’a Rehin3 Aralık 2025
  • Erdoğan, Bahçeli’nin “Rezalet” Çıkışını Üstüne Almadı Barzani’yi Suçladı3 Aralık 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP