Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Fidan SDG’yi sert uyardı: Enayi değiliz. Ona göre tedbir alacağız.

Yazar: YetkinReport / 13 Ağustos 2025, Çarşamba / Oda: Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile ortak basın toplantısında “Sizi buradan uyarıyorum” diye SDG’ye seslendi: Enayi değiliz. Kürtleri İsrail’in maşası mı yapacaksınız? Artık değişin. Ona göre tedbir alacağız.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de PKK bağlantılı SGD ve YPG’yi sert biçimde uyardı ve tutum düzelmezse Türkiye’nin “ona göre tedbir alacağını” söyledi. Açıkça ifade edilmese de askeri müdahaleyi ima eden bu sözleri Fidan, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile Ankara’daki görüşmesi ardından ortak basın toplantısında sarf etti.
Fidan’ın sözleri şöyle:
• “Suriye’deki kardeşlerimizle hayatın normal akışında olan alt yapı, ekonomi, yatırım, turizm gibi birçok konuda işbirliği yaparken diğer taraftan da stratejik politika alanlarında da belli konuları hayata geçirmek için çalışmak zorundayız. (…) Bizim görevimiz bu süreci Suriye’ye el birliği.
• “Ama bölgedeki herkes bizim gibi değil. Bölgedeki bazı aktörler kaos istiyor. Bunların başında da İsrail var. Kimse kusura bakmasın, kimse enayi değil. Biz enayi değiliz. Biz bu süreçlere büyük bir iyi niyet yatırıyoruz diye sizin ortaya koyduğunuz küçük kurnazlıkları görmüyor değiliz.”

SDG ve YPG’ye: Sizi uyarıyorum

• “Büyük bir devlet olmanın da bir kuralı var, onu yapıyoruz sadece. Sizi tekrar buradan uyarıyorum, durduğunuz yer, yer değil. Onu değiştirin artık. Suriye’yi beraber nasıl inşa edeceğinizi düşünün.
• “Yeni dönemde YPG, SDG tarafından çok fazla bir açıklama yapıldığını görüyoruz. Maalesef buna baktığımız zaman şöyle bir tablo çıkıyor: “Biz 10 Mart Mutabakatını bu şekilde okumuyoruz. O anlaşmada yazılan maddeler için bizi bağlamıyor, Türkiye’de yürüyen süreç de bizi ilgilendirmiyor” gibi ifadeler var.”

 İsrail’in maşası yapmak mı?

• “Peki sizi ne ilgilendiriyor? Bölgedeki Kürt kardeşlerimizi İsrail’in maşası yapmak mı sizi ilgilendiriyor? Maalesef bu noktada bizim de artık tolere etmekte zorlandığımız gelişmeleri görmeye başlıyoruz. İran’dan Irak’tan gelen örgüt üyelerinin Suriye’yi terk etmediğini görüyoruz.
• “Bunu görmediğimizi zannetmesinler. Silahlı hareketi ortadan kaldırdığını gösteren bir tavır da görmüyoruz. (…) YPG oyun bozan durumunda. Suriye’de açılan bu olumlu sayfanın, insanların umduğu gibi gitmesi zor olacak gibi görünüyor.
• “Burada bir meydan okuma, bir zorluk var. Bizlere düşen de bu zorluğu çok iyi tanımlayıp ona göre tedbirler almak.”

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de geçtiğimiz günlerde SDG/YPG’yi Ahmed Şara yönetimiyle vardıkları 10 Mart anlaşmasına uymadıkları için uyarmıştı. Ankara, “Terörsüz Türkiye” projesi çerçevesinde PKK’nın bütün uzantılarıyla silah bırakmak zorunda olduğunu sık sık hatırlatıyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Hakan Fidan, PKK, SDG, Suriye

OKUMAYA DEVAM EDİN

ABD ve AB Erdoğan’a İsveç’e derhal NATO üyeliği baskısı yapıyor
Akşener meydan okudu: “Bizi kurşunlar durduramaz”
Aden körfezinde kaçırılan tanker ve Türk kaptanlar kurtarıldı
  • Cezaevinden “Küresel İkon” Makamına Mehmet Haberal11 Mayıs 2026
  • Erdoğan, Özel’in “Gürlek Seni Dinliyor” İhbarını Duymazdan Gelebilir mi?11 Mayıs 2026
  • Kıbrıs’ta Anayasal Boşluk: Çözümsüzlük Sadece Türkleri mi Vurdu?10 Mayıs 2026
  • “Seks, Yalanlar ve Video” ve CHP’ye Olanların Tek Cümlede Özeti9 Mayıs 2026
  • Tarımın Ve Akışların Yeni Jeopolitiği: Biz Neresindeyiz?9 Mayıs 2026
  • CHP’ye Çin İşkencesi: Afyon’da İlticacı, Uşak ve Antalya’da İtirafçılar8 Mayıs 2026
  • Türkiye’nin kıtalararası balistik füze ilanı ne anlama geliyor?7 Mayıs 2026
  • Veri Merkezleri ve Enerji: Yeni Jeopolitiğin Kalbi7 Mayıs 2026
  • Bahçeli’nin “Öcalan Barış Süreci Koordinatörü olsun” önerisinin perde arkası5 Mayıs 2026
  • Türkiye-AB geriliminde Temmuz eşiği. Erdoğan aslında ne dedi, ne yapmalı?5 Mayıs 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP