Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Tüm Devlet Memuru Sendikaları Pazartesi Eylem Kararı Aldı

Yazar: YetkinReport / 17 Ağustos 2025, Pazar / Oda: Ekonomi

Hükümetle ücret anlaşmazlığına düşen kamuda çalılşan memurları temsil eden bütün sendika konfederasyonları toplu eylem kararı aldı. (Foto: Memur-Sen)

Kamuda çalışan memurlar ve memur emeklileriyle hükümet arasında ücret zam oranlarında yapılan görüşmelerin tıkanması sonucu, toplu sözleşme görüşmelerinde olsun olmasın tüm memur sendika konfederasyonları 18 Ağustos’ta ortak eylem kararı aldı. Türkiye’de ilk kez örneği görülecek eylemde siyasi çizgileri farklı olsa da Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, Birleşik Kamu-İş ve toplu sözleşme masasına oturmayan KESK yönetimleri toplu iş bırakma kararı aldı.
Türkiye’de yasalar devlet memurlarına grev hakkı tanımıyor. Bu nedenle sendika konfederasyonları ileride üyelerinin sıkıntı yaşamaması için iş bırakma kararını, kuruluşlarının “karar defterine” işleyip, kamu kurumlarını durumdan haberdar etmiş bulunuyor. Memur sendikaları, hükümetin önerdiği ücret artışlarının “çalışanların ekonomik koşullarının ağırlaştığı ve enflasyon oranlarının yükseldiği dönemde, yaşam standartlarını korumakta yetersiz” kaldığını söylüyor.

Hükümet ve Sendikalar Ne Diyor?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz hafta kamu sendikası konfederasyonlarıyla görüşmesinde, pazarlık masasına 12 Ağustos’ta yaptıkları ilk teklife ek olarak taban aylığa bin lira ek zam koydu. Böylece iktidarın 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisini doğrudan, 12 milyon yurttaşı ise dolaylı ortak ilgilendiren sözleşme için önerdiği ikinci teklif, 2026 yılının ilk yarısında yüzde 10, ikinci yarısında yüzde 6 oranında zam ve taban aylığa bin lira ek zam, 2027 yılının her iki 6 aylık dönemi için ise yüzde 4’er zam olarak önerildi.
550 binden fazla devlet memurunu temsilen en büyük sendikalar konfederasyonu olan Memur-Sen ise 2026’nın ilk altı ayı için yüzde 25, ikinci altı ayı için yüzde 20 zam talep etti. Sendikanın talebinde bu oranlar gelecek sene için yüzde 20 ve yüzde 15 zamma karşılık geliyor. Bu da 2026 için toplam yüzde 88, 2027 için yüzde 46 zam demek oluyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: enflasyon, grev, iş bırakma, memur sendikaları, zam

OKUMAYA DEVAM EDİN

“Hem denize düştük hem yılan ısırdı”: KKM Fırtınasının Acı Gerçeği
Dolardan işgücü piyasalarına: esnek çalışma çözüm mü?
Irak–Türkiye petrol davası: tahkimde kaybedilen masada kazanılabilir mi?
  • Anayasa, Hukuk ve Demokrasi Öcalan’a ve DEM Parti’ye emanet mi?11 Ağustos 2026
  • Meclis Terörsüz Türkiye yol haritası yasasını açık farkla kabul etti11 Ağustos 2026
  • Terörsüz Türkiye oylaması ve Özgür Özel’in zor kararı10 Ağustos 2026
  • Mekke Anlaşması: Yeni Bir İttifaktan Bölgesel Güvenlik Düzenine mi?10 Ağustos 2026
  • Mansur Yavaş: Kürt meselesinin çözümü seçim kazanmaya endekslenemez10 Ağustos 2026
  • Hükümetin Mekke Anlaşması’nda açıklık kazandırması gereken konular var9 Ağustos 2026
  • Mete Atatüre: Kuantum aleminin ışık “sıkıştıran” trafik polisi8 Ağustos 2026
  • Ortadoğu yeniden şekilleniyor: Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan üçgeni7 Ağustos 2026
  • Uğur Mumcu suikastı: o tuğla çekilecek, o duvar yıkılacak mı?7 Ağustos 2026
  • Yeni Parti’nin Yeni Vaadi ve Delege, Koltuk, Para Üçgeni7 Ağustos 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP