Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Türkiye’nin Demokrasiyle 15 Eylül Sınavı

Yazar: Murat Yetkin / 14 Eylül 2025, Pazar / Oda: Siyaset

Mahkeme 15 Eylül kararıyla sadece CHP’nin yönetimi değil, Türkiye’de seçimle kazanılanın mahkemeyle iptali yolunu da açabilir.

Ankara 42’inci Asliye Hukuk Mahkemesi 15 Eylül duruşmasında “mutlak butlan” kararı verirse, sadece CHP’nin başına seçimle gelen Özgür Özel’in yerine seçimle giden Kemal Kılıçdaroğlu’nu geri getirmeye hükmetmiş olmayacak. Aynı zamanda Türkiye’de seçimle kazanılan siyasi makamların mahkeme yoluyla kaybedilebileceğini de tescil etmiş olacak.
Seçim sandığında olmuyorsa, mahkeme kararıyla döneminin bir alt başlığı daha var. O da muhtemel mahkeme kararları iması ya da tehdidiyle açığı olan yüreklere korku salıp transferler yoluyla seçmen tercihi değişmeden, seçilenin tercihini kazanarak siyaset dengesiyle oynamak.

Üç Özlem Örneği

Örnek, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun AK Parti’ye geçişi. Örnek, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler’in tutuklanıp, yerine Belediye Meclisinde CHP’li üyelerce Başkan Vekili seçilen Özlem Vural Gürzel’in AK Parti’ye geçmesi. Örnek, CHP Kurultayında Oğuz Kaan Salıcı’nın listesinde Parti Meclisi adayı gösterilen Özlem Erkan’ın, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in Mahkemece görevden uzaklaştırılması kararında suç duyurusunda bulunan kişi olduğu anlaşılması.
Konya, Seydişehir’de belediyenin 30 yıl sonra CHP’ye geçmesi için Hasan Ustaoğlu’na verilen oylar artık AK Parti hanesine geçti. Gaziantep, Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz da aynısını yaptı. İstanbul, Gaziosmanpaşa’da Hakan Bahçetepe’nin tutuklanması ardından yapılan oylamada Belediye Başkan Vekilliği AK Partili Eray Karadeniz’e geçti. İstanbul, Beyoğlu’da da aynı yol izlendi ama Belediye Meclisi tutuklanan İnan Güney’in yerine CHP’li Başkan Vekili seçti.
CHP lideri Özel, 15 Eylül’e çeyrek kala, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu’yla birlikte, vekillik için oy kullanacak bazı belediye meclis üyelerinin de gözaltına alınmasını “Bayrampaşa Belediyesine çökecekler akıllarınca” diye kınadı.

15 Eylül Sınavı

15 Eylül’de Mahkeme CHP’nin iki yıl önceki Kurultayını yapılmamış sayabilir mi? Hukukçuların çoğu Asliye Hukuk Mahkemesinin böyle bir yetkisi olmadığını söylese de verilecek yanıtın “Git itiraz et” olacağı tahmin edilebilir.
CHP’de Özel yönetimi böyle bir kararın çıkması ihtimaline karşı 21 Eylül’de olağanüstü kurultay ilan etti. Özel, “Kayyım gelirse 6 gün kalacak” diyor. Oysa Kılıçdaroğlu cenahı, bu durumda Özel yönetiminin aldığı kurultay kararının da geçersiz olacağını öne sürüyor. Genel Merkez buna karşı kurultay çağrısının delegelerce yapıldığını, Genel Başkanın iptal yetkisi bulunmadığını iddia ediyor.
Ama bu güncel gelişmelere dışarıdan baktığımızda asıl sorunun, başta serbest seçimler, siyasi rekabet özgürlüğü ve kazanılmış hakkın korunması olmak üzere, 15 Eylül duruşmasının Türkiye’de demokrasi ve hukuk devleti açısından bir sınav olması görülebilir.
Öyle ya da böyle yeni bir sayfa açılacak.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Kayyım, kılıçdaroğlu, Kurultay, mutlak butlam, Özgür Özel

OKUMAYA DEVAM EDİN

CHP’de aday depremi: Adaylar belirlendi, istifa izledi
Çin Enerji Krizine Hazır Olan Tek Büyük Güç mü?
Trump ve Putin’in “General Mazlum” ilgisinin gerçek nedeni
  • Fon Krizinde Asıl Soru: Para Nerede, Kim Geri Getirecek?24 Eylül 2026
  • Mansur Yavaş CHP’den istifa etti: bardağı taşıran bugünkü rest23 Eylül 2026
  • Erdoğan-Trump baş başa görüşmesi olmadı ama İran yaptırımları devrede23 Eylül 2026
  • MİT Başkanı Kalın’ın Afganistan-Pakistan trafiği ne anlatıyor?23 Eylül 2026
  • Borsa skandalı: o yatla yurt dışına kayıt dışı para da çıkarıldı mı?22 Eylül 2026
  • Kim bu 12 kişi? Borsa zararını halk değil, vurguncular ödemeli21 Eylül 2026
  • Terörsüz Türkiye Sürecinin Eksik Ayağı: Demokratikleşme21 Eylül 2026
  • Berlin Eyalet Meclisi seçimini Sol Parti Elif Eralp ile kazandı20 Eylül 2026
  • Mehmet Uçum: Anayasa değişikliği seçimden sonra20 Eylül 2026
  • Ege Isınıyor: Türkiye’nin Ekonomik Durumunu Atalet Sayma Hatası19 Eylül 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP