Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İmamoğlu’nun “ahmak” davasında yeni gelişme: İstinaf kararı onadı

Yazar: YetkinReport / 19 Eylül 2025, Cuma / Oda: Siyaset

İmamoğlu 12 Eylül 2025 tarihli diploma davasının duruşmasında. (Foto:ekremimamoglu.com)

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Ekrem İmamoğlu kazanmış, ancak itirazlar üzerine Yüksek Seçim Kurulu’nun  (YSK)  iptal ettiği seçim  23 Haziran 2019’da yenilendiğinde,  İmamoğlu bu kez  806.000 oy farkla tekrar kazanmıştı.

İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla yurtdışında  yaptığı bir konuşmada, o dönem İçişleri Bakanı olan  AK Parti milletvekili Süleyman Soylu’nun kendisine ahmak demesine  “31 Mart seçimini iptal edenler ahmaktadır”  yanıtı vermesi yasal bir sürecin başlamasına neden olmuştu.

“Ahmak” ifadesiyle hakarete uğradıklarını ve mağdur olduklarını belirten Yüksek Seçim Kurulu üyeleri  yazılı suç duyurusunda bulunmuş, Başsavcılığın hazırladığı iddianamede “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret” suçundan İmamoğlu’nun 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti.

Açılan dava sonucunda 2022’de   Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmiş ve karar  İmamoğlu’nun avukatlarınca İstinaf Mahkemesine taşınmıştı.

Karara yapılan itiraz başvurusunun üç yıldır inceleyen İstinaf Mahkemesi, Asliye Mahkemesinin cezayı verirken hesap hatası yaptığını tesbit ederek, cezayı 2 yıl 7 ay 15 gün olarak değil, 1 yıl 19 ay 15 gün olarak güncelledikten sonra  19 Eylül 2025’te onadı.

Kararın temyizi için başvurulacak son mercî Yargıtay.  Kararın Yargıtay tarafında da  onanması durumunda, İmamoğlu siyasi yasaklı olacağı için Cumhurbaşkanı seçiminde aday olamayacak.

Öte yandan Üniversite diploması geçersiz sayıldığı için zaten otomatik olarak aday olma hakkını yitirmesi de sözkonusu.

İmamoğlu’nun üniversite diplomasının iptaline ilişkin dava da sürüyor ve İmamoğlu’nun savunmasını yaptığı son duruşmadan sonra ara kararla  dava 20 Ekim’e ertelendi.

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: ahmak davası, diploma davası, Ekrem İmamoğlu, İmamoğlu, istinaf mahkemesi, Yargıtay, ysk

OKUMAYA DEVAM EDİN

Dış Politikada her gün başka bir türkü
AB’nin yok saydığı Kıbrıs Türklerinin zorlu seçimi
Fidan: “Ermenistan ile normalleşme önünde engel görmüyoruz”
  • Üsküdar Operasyonu: Bu mu temiz siyaset?4 Eylül 2026
  • Erdoğan-Putin şu krizde sadece Rus turistlerle Akkuyu’yu mu konuştu?2 Eylül 2026
  • Düyûnu Umûmiye’den Bugüne: Borcun Bedeli Egemenlik Olmamalı2 Eylül 2026
  • Yargının Melih Gökçek’le imtihanı: suç örgütü soruşturması açılacak mı?1 Eylül 2026
  • Yılmaz Büyükerşen: sıfırdan bir üniversite, yeniden bir şehir kurmak1 Eylül 2026
  • Fidan: Netanyahu canisi artık durdurulmalı. İsrail’e de zarar veriyor31 Ağustos 2026
  • Kazak petrolünde yeni rota: Hazar-Azerbaycan-Türkiye seçeneği31 Ağustos 2026
  • Barışın Önündeki Görünmeyen Tehlike: Savaş Ekonomisi31 Ağustos 2026
  • Kıbrıs-Türkiye seferini yapan feribot battı, ölenler var30 Ağustos 2026
  • 30 Ağustos hem dış hem iç düşmanlara karşı bir zaferdir30 Ağustos 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP