

7 Eylül’de Küresel Sumud Filosu’nu karşılamak üzere toplanmış Tunuslular. (Foto: Wikicommons/ Bhrahim Guedich)
İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, BM Genel Kurulu görüşmeleri için bulunduğu Nev-York’ta düzenlediği basın toplantısında, Küresel Sumud Filosu’na destek amacıyla İspanya’nın bir savaş gemisi göndereceğini duyurdu. Gemi, gerekirse filoya yardım ya da kurtarma operasyonları gerçekleştirmek üzere donatılmış olarak gönderilecek. Böylelikle İspanya Küresel Sumud Yardım filosuna doğrudan siyasi ve askeri destek veren ilk AB üye devleti oluyor. Yardım filosunda Avrupa Parlamento’sundan da 4 milletvekili bulunuyor.
Geçtiğimiz günlerde uluslararası sularda veya Yunanistan karasuları yakınında İsrail tarafından filodaki gemilere dronlarla yapılan saldırılarda can kaybı olmamış ancak bazı gemiler hasar almıştı. İtalyan bandıralı bir geminin de hasar alması üzerine, gemilerin güvenliğinin bayrak devleti tarafından karşılanması yükümlülüğü uyarınca, İtalyan donanmasına bağlı bir kurtarma gemisi filoya destek olmak üzere yola çıkarılmıştı. Ancak İtalya Başbakanı Meloni’nin, saldırıları kınamakla beraber, misyonu “sorumsuzca ve tehlikeli” olarak nitelediği biliniyor. Bu nedenle İspanya’nın filoya destek kararı İtalya’dan farklı.
Küresel Sumud Filosu
40’tan fazla ülkeden bireylerin ve STK’ların 50’den fazla gemiyle biraraya gelmesiyle oluşan SUMUD, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı deniz ablukasını barışçıl yollarla kırmayı ve doğrudan insani yardımı Gazze’ye ulaştırmayı hedefleyen bir sivil dayanışma oluşumu. İçinde bulunduğumuz Eylül ayı başında Akdeniz’in çeşitli limanlarından yola çıkan gemiler, yolda birleşerek Gazze’ye doğru yol alıyor. Filonun başlıca amacı Gazze’ye yardımı doğrudan ulaştırmak, en azından “insanî bir deniz koridoru” oluşturmak.
Özel: İnsanlığın Vicdanıdır
CHP lideri Özgür özel, 25 Eylül akşamı İstanbul’da, Eyüp’te düzenlediği ve DEVA, Yeniden Refah, Demokrat ve TİP liderliklerinin de katıldığı Filistin mitinginde Küresel Sumud Filosuna da değindi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı hem eleştirdi hem de çağrıda bulundu:
- “Onlarca gemiden oluşan gönüllülerin, aktivistlerin içinde olduğu Sumud filosu Gazze’ye doğru ilerliyor. Dün akşam Girit açıklarında saldırıya uğradı. Buradan Erdoğan’a, buradan bu ülkeyi yöneten herkese sesleniyoruz: Sumud, insanlığın vicdanıdır. Sumud, hepimizin vicdanıdır. O filoya sahip çıkın. O filoya destek olun. O filoyu koruyun, ne olursa olsun.”
İsrail’in Tutumu
İsrail’in deniz ablukasının yasal olduğunu ve hiçbir geminin abluka bölgesine yaklaşmasına izin vermeyeceğini açıklayarak yardımların kendi eliyle iletilmesini önerisi Filo tarafında reddedildi. İsrail yetkililerinim, filonun Hamas ile bağlantılı olabileceği idddiası da Filo’yu düzenleyenler tarafında kesin bir dille reddediliyor.


