Gazeteci Bahadır Özgür, Albayrak Grubu’na ait Tümosan AŞ’yi ikiye bölme kararı ile şu sıralarda hararetle tartışılan Altay Tankı Projesi’nin ilişkisini incelediği yazısında, tank için motor üretecek şirketin neden bölündüğünü yazdı.
“Albayrak Grubu’nun şirketi Tümosan AŞ, geçen Cuma günü, (11 Aralık) akşam saatlerinde borsaya bir açıklama gönderdi. Şirketin ikiye bölüneceği ve Ar-Ge bölümünün, Tümosan Teknoloji ve Mühendislik adıyla ayrı şirkete dönüştürüleceği duyuruldu” diyen Özgür’ün Gazete Duvar’da yayınlanan yazısının bir bölümü şöyle:
“(Tümosan) 2010’da Ziraat Bankası ile anlaşma yapıp, kendisinden traktör alan çiftçilere kredi avantajı sağlandı. Asıl milat ise Altay Tankı Projesi’ydi. Bir parantez açıp, süreci kısaca özetleyelim. Zira Altay Tankı’nın neden üretilemediği tartışmalarında, Albayraklar’ın rolü perde gerisinde kalıyor.”
“Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) şirketle 17 Mart 2015’te 190 milyon dolarlık motor geliştirme anlaşması imzalar. Süre 54 aydır ve şartnamede yabancı ortak zorunluluğu vardır. Aynı yıl, Avusturyalı AVL ile lisans ve teknoloji transferi anlaşması yapar Tümosan. Suriye’deki tutumu gerekçe gösteren Avusturya hükümeti, Türkiye’ye böyle bir transfere izin vermez.”
“17 Şubat 2017 günü şirketin borsaya yaptığı bir diğer açıklamada da gerekçeler şöyle sıralanır: Tümosan Almanya, İngiltere, Güney Kore, İspanya, ABD, Ukrayna, Rusya, Japonya ve Kanada firmalarıyla defalarca görüştü ve teknik nedenlerle Batılı firmalardan destek almanın kaçınılmaz olduğu, politik nedenlerle iş modelinin gerçekleştirilemeyeceği anlaşıldı.”
“Tümosan, bırakın savunma sanayiine dönük motor üretmeyi, traktör üretimi için bile dışarıdan teknoloji transferi ve finansal kaynak imkanı bulamıyor! Açıklamadan farklı anlam çıkaran varsa buyursun, zihin açıcı olur. Yandaşlık ilişkileriyle, ‘yerli milli’ söylemi arasındaki mecburiyetin harikulade bir itirafı bu.”