Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Ülke topraklarının yüzde 60’ına maden ruhsatı verilmiş

Yazar: YetkinReport / 17 Temmuz 2021, Cumartesi / Oda: Hayat
Kaz Dağları’nın yüzde 79’u için maden ruhsatı verilmiş.

TEMA Vakfı’nın iki yıl süren titiz çalışması, ülke topraklarının büyük bir bölümünün madencilik faaliyetlerine ayrıldığını ortaya koydu. 

Gazete Oksijen’den Öge Demirkan’ın TEMA Vakfı’nın 15 ile odaklanan raporunu değerlendiren habere göre, bu illerin yüzölçümlerinin yüzde 60’ını kapsayan topraklar için maden arama ya da  işletme ruhsatı verilmiş durumda. TEMA’ya göre, bu 15 pilot ilin durumu  Türkiye’nin de geneli için de bir fikir veriyor. Ormanlık alanların, hatta milli parkların da her ilde maden planlamasına dahil edildiğini gösteren rapora bakıldığında ruhsatlandırmada hiçbir çevre kriterinin göze alınmadığı görülüyor.

“Taşı toprağı ruhsat” başlıklı habere göre, ruhsatların en yoğun olduğu bölge yüzde 79 ile Kaz Dağları. Çanakkale ve Balıkesir sınırları içinde toplam 1.634 maden ruhsatı düzenlenmiş durumda. Artvin, Eskişehir, Zonguldak, Bartın, Ordu ruhsat oranının yüzde 70’in üstünde olduğu kentler.

Bugünkü Ordu belediye başkanının, 2009 yılına kadar yedi yıla yakın süre enerji bakanlığı yapan metalurji mühendisi Hilmi Güler olması ise dikkat çekici bir detay.

Milli parklar

Milli parklardaki madencilik faaliyetlerine özel bir bölüm ayıran haberde “Doğal nitelikleri ve nadir canlı türleri ile milli park ilan edilen alanların da yüzde 51’i maden sahası olarak işlenmiş durumda. İl bazında örnek vermek gerekirse Zonguldak ve Tekirdağ-Kırklareli’ndeki milli parkların yüzde 97’si, Muğla’dakilerin yüzde 85’i, Artvin’dekilerin de yüzde 84’ü madenlere ruhsatlı” deniyor. 

Türkiye’de maden alanları bilgisi devlet tarafından ücret karşılığı satıldığından TEMA Vakfı 15 il belirleyerek bu bilgileri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Maden ve Petrol Arama İşleri Genel Müdürlüğü’nden (MAPEG) satın almış, yani ihaleye girecek bir şirket gibi davranmış. 15 ildeki maden alanı faaliyetlerinin koordinatları için vakfın kasasından 200 bin liranın üzerinde ödeme yapılmış. 

Haberin detayları ve il il madencilik faaliyetleri ile haritaları için tıklayabilirsiniz.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Artvin, Kaz Dağları, maden, Milli park, MUğla, ordu, Tekirdağ, TEMA, Zonguldak

OKUMAYA DEVAM EDİN

Ukraynalı Kliçko kardeşler: Yurtseverliğin parayla sınavı
Koronavirüs: kontrol etmenin yolu gerçekle barışmak
Filenin Sultanları ABD’yi ABD’de yendi, dünya ligi liderliği korudu
  • Yeni Parti Programında Yolsuzluk, Yargı ve Yönetim Konuları28 Temmuz 2026
  • Kardeşlik Söylemi Yetmez: Barış Sürecinin Asıl İhtiyacı Güvendir28 Temmuz 2026
  • Öcalan “Üniter devlet” çağrısı yapar mı? 31 Temmuz Cuma’yı bir görelim27 Temmuz 2026
  • Karadeniz’den Hazar’a, Türkiye’nin Etrafındaki Ateş Çemberi Yayılıyor27 Temmuz 2026
  • Filenin Sultanları ikinci kez dünyanın en büyüğü26 Temmuz 2026
  • İstanbul çıkarması fiyaskoya dönüştü: Kılıçdaroğlu kimlere emanet?26 Temmuz 2026
  • Özel, Yeni Parti’yi kurdu: siyasette yeni bir dönem24 Temmuz 2026
  • CHP seçmeni gözü kapalı ‘Evet’ mührünü Altı Ok’a basar mı?24 Temmuz 2026
  • Ne Af Ne İmralı: Öcalan İçin Üçüncü Bir Yol Mümkün mü?22 Temmuz 2026
  • Kurtulmuş: Türk-Kürt kardeşliği için Meclis tatile girmeden yasa çıkar22 Temmuz 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP